EL CONSOLADOR

Relliscades freudianes

Els errors ens persegueixen arreu; som col·leccionistes de ficades de pota i d’equivocacions diverses: unes arracades oblidades després d’una infidelitat, un e-mail amb contingut privat enviat a tots els contactes o una gravació íntima que, per descuit, s’escampa per la xarxa.

L’empresari Jaume Roures va descobrir que l’espiaven perquè va veure a l’historial del seu navegador d’internet que algú havia visitat la coneguda pàgina El Rincón del Vago, web a la qual ell no havia accedit mai. Aquest flagrant descuit de l’espia em va fer recordar l’espifiada que va cometre anys enrere la meva millor amiga. Ella estava bojament enamorada d’un noi. Una nit, després d’anys d’intentar-se’l lligar, per fi va aconseguir anar-se’n al llit amb ell. Em va prometre que m’escriuria per explicar-me’n les peripècies. I així ho va fer: un missatge ple de detalls en què el nano en sortia francament malparat. “El polvo més decebedor de la meva vida”, va escriure. Però heus aquí l’aparició de Freud i del seu acte fallit: en lloc d’enviar-me el missatge a mi, el subconscient la va trair i li va enviar el missatge al noi, que mai més va tornar a dirigir-li la paraula.

Prefereixo la dansaAixí de sincers són els errors. Segons Freud, diuen el que nosaltres no ens atrevim a confessar. Potser el descuit de l’informàtic espia no va ser sinó una manera de cridar l’atenció. Potser va deixar expressament aquell rastre d’El Rincón del Vago perquè treballar a Mediapro no l’omplia i compaginava feina i estudis: mentre espiava ho aprofitava per acabar un treball sobre James Joyce perquè, en el fons, el que desitjava era un motiu per deixar la feina i poder-se dedicar de ple a la literatura comparada.

Però la pregunta és: ¿Jaume Roures hauria descobert que l’espiaven si l’informàtic espia en comptes de visitar El Rincón del Vago hagués visitat i s’hagués oblidat d’esborrar el rastre d’una pàgina porno?

En el seu cas no ho sé, però si algú m’espia a mi, pot visitar amb tota calma i seguretat les pàgines X més diverses de la xarxa, segur que no l’atraparé mai.