GOLAFRE 365
Opinió 08/09/2017

Pelegrinatge al Laia, temple gastronòmic

i
Roger Estrada
2 min
Pelegrinatge  al Laia, temple gastronòmic

Soc addicte a My Maps, l’eina de Google Maps que et permet crear un mapa personalitzat de l’indret que estàs a punt de visitar. El de les meves vacances a Nova York l’estiu passat conté més de 100 localitzacions assenyalades entre restaurants, botigues de música i de roba, museus, llocs on s’han rodat pel·lícules... Aquest any -dos dies a Hondarribia i quatre a Biarritz i voltants- el 90% han sigut llocs per fer el golafre. O, en basc, fer el jatun.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Quan confeccionàvem amb la dona el Basque Trip Map, el primer que vam identificar amb la icona de restaurant -forquilla i ganivet creuats- va ser el Laia, el restaurant ubicat als afores d’Hondarribia regentat pels germans Jon i Arantxa Ayala i assenyalat per Bloomberg com un dels 30 millors del món per menjar-hi carn. Amb unes vistes espectaculars i verdíssimes del Parc Natural de Peñas de Aia i del cim de Larrun, asseure’s a la terrassa del Laia et predisposa per gaudir d’un àpat memorable.

Vam pelegrinar-hi per donar testimoni de la revolució que en Jon, guanyador del VI Concurs Nacional de Graella 2015 del congrés Gastronomika de Sant Sebastià, va emprendre aquell any en començar a treballar amb carns de llarga maduració, tota una raresa entre els restauradors bascos.

Un quilo i 600 grams de plaer

Seguint els seus consells, ens vam decantar per una txuleta madurada en sec (dry-aged) durant 120 dies, un exemplar de 1.600 grams que ens va arribar a taula presentat de forma sorprenent, trinxat i disposat al plat amb les parts diferenciades entre presa, cor, greix exterior, interior i os. Cruixents per fora i rosats per dins, els diferents talls els vam assaborir amb delit; intensitat i frescor conjuminant-se amb la complicitat de la sal marina de l’illa de Ré, enfront de La Rochelle perquè hom no vulgui mai clavar la forquilla a l’últim bocí. Un temple, pelegrins meus. La setmana vinent, la resta del viatge.

stats