GOLAFRE 365

#BestFabadaEver

Un menú asturià per ficar el nas al Club Bilderberg del tovalló

#BestFabadaEver / @YUMMYSTRADANAKIS Zoom

Fabes Group -mix de bable i anglès- és el nom de guerre de quatre ganàpies habituals de la nit barcelonina que cada dimecres es reuneixen al voltant de la taula d’un restaurant per comentar les variacions de l’Íbex-35, intercanviar els mems més esbojarrats de WhatsApp i, essencialment, lliurar-se a la golafreria en panxa i ànima. De tant en tant, inviten amics a formar part de la litúrgia, obrint les portes d’aquest Club Bilderberg del tovalló ben tacat. Feia temps que intentava ficar-hi el nas, així que, quan vaig saber que a la taverna gastronòmica Llamber (Fusina 5 de Barcelona) organitzaven un menú asturià amb la “millor fabada del món 2013” vaig saber que havia arribat el meu dia: sí, sóc a dins.

Comença el festí

Asseguts ja a taula, comença el festí: pastís de cap-roig i pa d’algues - yummy!-, arròs amb foie i eriçó de mar -primera llagrimeta- i, boom!, #BestFabadaEver. Silenci sepulcral només trencat pel repic excitat de les culleres i les onomatopeies d’aprovació dels 4FG i un servidor.

I aleshores apareix ella, la Viri, mestressa d’El Llar de Viri, casa de menjars ubicada a San Román de Candamo, a la vall asturiana del riu Nalón, on des de fa vint anys es dedica a la “recuperació de receptes antigues amb un toc tradicional sense deixar de ser avantguardistes”.

El secret del seu èxit? “Les fabes d’aquesta zona tenen poca pell i això afavoreix la seva tendresa final; però la clau és el compango, la carn amb què s’acompanyen. Nosaltres elaborem el nostre propi botifarró -ceba, llard, julivert, all, pebre i la sang del porc- i el nostre propi xoriço -amb el distintiu toc fumat asturià- seguint la tradició familiar”. El millor compliment possible? Una altra ració, sisplau! Rematem l’èxtasi amb una degustació de formatges; el hit : Vulcano, llet crua, seixanta dies de maduració i tres rabiladas. A la formatgeria El Viejo Mundo hi fan popper sense saber-ho. Sortim del Llamber irradiant amor.