MÚSICA
Cultura 08/03/2013

El nou 'folk' torna a ponent

Sílvia Pérez Cruz, Maïa Vidal i molts més, al Músiques Disperses de Lleida

Borja Duñó Aixerch
2 min
El nou 'folk' torna a ponent

Aquesta nit, el Cafè del Teatre de Lleida acollirà l'actuació dels sevillans Las Buenas Noches, una formació tan singular com cara de veure: malgrat la inqüestionable qualitat dels seus dos únics treballs, es resisteixen a professionalitzar i promocionar la seva proposta, una actitud que està en sintonia amb l'esperit independent del Mud (Festival de Músiques Disperses de Lleida), que celebra la setena edició des d'avui fins al 22 de març.

UN FESTIVAL PIONER

El Mud va néixer com una iniciativa del segell lleidatà Guerssen, que des del 1996 es dedica a la reedició de discos foscos de psicodèlia, garatge, rock progressiu i folk des dels anys 60 als primers 80. Venen més als Estats Units, Alemanya, França i el Japó que al nostre país, on van saber veure que no hi havia cap festival de neofolk . "Entenem el neofolk com la música folk no estrictament tradicional, amb aires innovadors i contemporanis", explica Antoni Gorgues, director d'un festival pioner a Espanya i únic a Catalunya i les Terres de Lleida.

En tot el temps que s'ha anat consolidant i creixent de manera sostenible -"Preferim quedar-nos en el format petit i mitjà que créixer massa ràpid", diu Gorgues-, el Mud ha servit per acostar grups internacionals com Fairport Convention, però també per donar a conèixer els del territori, com El Petit de Cal Eril, Xavier Baró, Roger Mas i Renaldo & Clara, "un dels grups actuals amb més projecció", assegura Gorgues. I afegeix: "Lleida és una plaça cultural molt activa i amb una capacitat d'absorció per sobre de la mitjana".

I com que el neofolk integra un ventall molt ampli de músiques, a la programació d'enguany hi caben propostes tan diverses com el de la cantautora Maïa Vidal (9/3), l'ex Incredible String Band Robin Williamson (14/3), els portuguesos A Jigsaw (15/3), la marató formada per Ferran Palau, Ocellot, Esperit!, Soledad Vélez i Isaac Ulam amb José Domingo (16/3), l'asturiana Lorena Álvarez y Su Banda Municipal (21/3) i, com a final de festa, Sílvia Pérez Cruz (22/3), que presentarà el disc 11 de novembre amb un grup que inclou el seu col·laborador habitual Raül Fernández (Refree) i el guitarrista i llaütista Mario Mas (fill de l'insigne Javier Mas). Es tracta de la proposta més popular -que no comercial- del certamen, part d'un buscat equilibri que ha d'ajudar el públic menys especialitzat a descobrir perles no tan conegudes.

stats