PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

Les noies es fan grans

Les noies de ‘Girls’ maduren sense perdre la gràcia que els dóna Lena Dunham

Al tercer capítol de la nova temporada de Girls, la Hannah fa 25 anys. A la festa d’aniversari la seva amiga Marnie l’enreda perquè totes dues interpretin en playback Take me or leave me, un tema del musical Rent que van cantar plegades en una ocasió anterior. La protagonista s’adona que està en la típica situació que li semblava divertida fa un temps i ara ja no. La Hannah està madurant. No, no es tracta que Lena Dunham, la creadora d’una de les sèries més comentades dels últims anys, faci posar seny als seus personatges per les crítiques que li retreuen una suposada frivolitat. La Hannah, la Shoshanna, la Marnie i la Jessa són les mateixes de sempre. Simplement afronten problemes més típics de la seva edat. Quan ets a la vintena, el transcurs d’un o dos anys pesa molt més que quan ja has superat els 40. I són aquests detalls els que sap captar tan bé el geni de Dunham.

Al primer episodi, la Hannah reprèn la relació amb l’Adam, un personatge massa atractiu perquè la protagonista i la sèrie es permetessin el luxe de prescindir-ne. Amb una vida sentimental estable, la Hannah intenta encarrilar d’una vegada la seva carrera com a escriptora. Això permet a Dunham oferir una visió del món editorial que toca molt de peus a terra: el personatge veurà el pa que s’hi dóna. I descobrirà que quan una revista de renom t’encarrega un article no necessàriament estem parlant de periodisme.

MÉS VIDA A LES AMIGUES

Girls segueix esquivant la majoria d’etiquetes que se li volen atribuir, també la de sèrie còmica. Aquesta tercera entrega s’acosta a assumptes com la mort i les convencions que l’envolten, les dificultats per començar de nou, la dependència de certs vincles familiars i les responsabilitats que comporta ser amiga d’algú. Dunham deixa aquest cop que les amigues de la Hannah tinguin més vida pròpia, de manera que ja no gravita tot al voltant de la protagonista.

Som davant una de les ficcions més lliures i plenes de talent de la televisió contemporània. Mai saps què passarà en un nou capítol de Girls. No pots anticipar quant duraran els nous personatges que apareixen de cop i volta en un episodi. Tampoc cap on evolucionaran les vides de les protagonistes. Dunham manté un estrany equilibri de forces tonals: res no és ni massa còmic ni massa dramàtic, ni massa eufòric ni massa patètic. En aquesta tercera temporada et pots trobar amb capítols tan esplèndids com el segon, una mena de road movie melangiosa contrapuntada per l’estranya relació que manté la Jessa amb un company de rehabilitació.

Dunham tampoc s’arronsa davant els comentaris respecte a l’“exhibició” del seu cos. El sexe a Girls se situa als antípodes del que mostren la majoria de les sèries televisives per cable, poblades de cossos siliconats que foten claus amb passió d’autòmats. En aquesta tercera temporada, la jove creadora inclou un altre nu femení que també trenca amb la imatge estandarditzada del cos de la dona a la televisió. El protagonitza un nou personatge, la Caroline, l’excèntrica i devastadora germana de l’Adam, que encarna Gaby Hoffmann (filla de la Viva warholiana). A meitat de la temporada, la Caroline es perfila com la gran troballa de Girls 2014.


★★★★

A FAVOR
L’atractiu de molts secundaris i dels seus intèrprets,
de Kim Gordon a Richard E. Grant.

EN CONTRA
Que la Jessa, l’amiga britànica, extravagant, fascinadora
i torracollons, no tingui més protagonisme.


'GIRLS' TEMPORADA 3
DE LENA DUNHAM

PER A L'HBO

Es pot veure a Canal+ i YOMVI