Música
JORDI GARRIGÓS

La venjança de Mourn

Oblidats els litigis amb el seu primer segell discogràfic, el quartet català contraataca amb un disc en què fan un ‘reset’ emocional

La venjança de Mourn / CAPTURED TRACKS Zoom

Jazz Rodríguez parla com una veterana de guerra. Això sí, sense deixar de somriure. Cantant i guitarrista de Mourn, fa quatre dies que ha superat la vintena però ja ha viscut el que a la gran majoria de músics de Barcelona no els passarà mai: tocar als millors festivals del món, publicar discos amb un segell de prestigi (Captured Tracks, com Mac DeMarco i Chris Cohen) i fer gires maratonianes per Nord-amèrica i Europa. Però també el tràngol de patir, en primera persona, els problemes derivats de treballar amb la indústria -“Hi ha discogràfiques que utilitzen la seva posició de poder per aprofitar-se de les bandes”, explica- i la sensació d’haver de tornar a començar.

El nou inici és Sorpresa familia, tercer disc de la banda catalana -que surt el 15 de juny- i el primer en què han pres “el control total” de la seva carrera. Dotze cançons que naveguen entre la ràbia, l’escepticisme i un cert alè de venjança. Una ràfega de cops i guitarres pesants per cobrar factures pendents, com a Barcelona city tour, la cançó que obre l’elapé i que parla d’una part de l’escena local que les “va rebutjar”: “Hem tingut molta gent en contra des de bon principi, criticant-nos per una cosa o altra. Quan vam començar érem persones d’entre 15 i 18 anys que no sabíem res de la vida, no tenien cap dret a fer-nos sentir repudiades”, explica Rodríguez.

A causa dels problemes legals que van tenir amb el seu anterior segell (que van portar als tribunals), consideren que “han perdut dos anys”, i és a Sorpresa familia on es reflecteix tot el procés: “Expliquem tot el que hem viscut aquest temps, sobretot dins de casa”, diu la músic, que s’escolta el nou treball i el valora com “un pas més d’un grup que cada cop toca millor i té més clar què vol”. Ha valgut la pena tot això? “Finalment ens n’hem sortit i som on volíem ser. Mai més deixarem que ningú torni a aprofitar-se de nosaltres i ens faci sentir malament”. On també seran aquest estiu és fent una gira de més de vint concerts pels Estats Units i el Canadà. Deunidoret.