MÚSICA
ORIOL RODRÍGUEZ

El retorn de la superbanda del grunge

Temple of the Dog sortiran de gira per primera vegada després de 25 anys

El retorn de la superbanda del grunge Zoom

Andrew Wood havia començat a brillar al capdavant de Malfunkshun, un dels grups que van fonamentar el grunge. Tot carisma, glamur i talent, era la veritable estrella de Seattle. Separats el 1988, no va trigar gaire a posar en marxa la seva nova aventura: Mother Love Bone. Ara l’acompanyaven el bateria de Skin Yard, Greg Gilmore, els guitarristes Bruce Fairweather i Stone Gossard i el baixista Jeff Ament, antics membres dels seminals Green River.

Passant pel filtre boirós de l'estat de Washington l’herència de clàssics del rock pompós com Queen, Aerosmith, T-Rex o New York Dolls; Mother Love Bone estaven predestinats a ser EL GRUP de Seattle. Apple, el seu debut de llarg, s’havia de publicar a finals de març del 1990, però Wood va morir per sobredosi el 19 d’aquell mateix mes.

UN DISC IMMORTAL

Mesos després de la mort del seu company de pis, el cantant de Soundgarden, Chris Cornell, va regalar a la xicota de Wood, Xana La Fuente, una cinta amb un parell de temes que havia escrit en memòria del seu amic: Reach down i Say hello 2 heaven. Pocs dies més tard, Cornell va rebre una trucada de Jeff Ament. Li va explicar que ell i Stone Gossard havien començat una nova banda (Pearl Jam) amb el guitarrista Mike McCready, i un cantant de San Diego, Eddie Vedder, però que havia escoltat la casset i els agradaria gravar aquelles dues cançons i publicar un senzill en homenatge a Wood. Els dos temes van acabar sent deu (amb els instants de la bellesa captivadora de Hunger strike), un elapé, i el projecte, al qual també es va sumar el bateria de Soundgarden, Matt Cameron, el van anomenar Temple of the Dog.

Temple of the Dog es va publicar el 16 d’abril del 1991, però, tot i les excel·lents crítiques que va rebre, va quedar eclipsat per l’èxit del debut de Pearl Jam, Ten (1991), i el tercer llarg de Soundgarden, Badmotorfinger (1991). Joia oculta del grunge, Temple of the Dog és una obra d’una emotivitat colpidora que, com va sentenciar el reputat crític musical David Fricke, "mereix ser immortal".

LA PRIMERA VEGADA

Temple of the Dog només van actuar una vegada en directe. Va ser el 13 de novembre del 1990 a l’Off Ramp Cafe de Seattle. Ara, 25 anys després de la publicació del seu únic disc, la superbanda del grunge ha decidit retrobar-se i sortir de gira per primera vegada. De moment han anunciat vuit dates als Estats Units, en què ja han penjat el cartell de sold out, del 4 al 21 de novembre.