Música
ORIOL RODRÍGUEZ

Pearl Jam, Guns N’ Roses... tornen els 90

Cada vegada resulta més evident que la nova retromania serà per als últims anys del segle XX

Pearl Jam, Guns N’ Roses... tornen
 Els 90 / DANNY CLINCH Zoom

El prestigiós crític musical Simon Reynolds va publicar l’any 2011 Retromania: pop culture’s addiction to its own past. En aquest assaig imprescindible, Reynolds apunta que la cultura pop és un fenomen cíclic obsessionat amb el seu passat. És a dir, que en el cinema, la literatura, la moda, el disseny i la gastronomia, però molt especialment en la música, tot acaba tornant.

No fa gaire, la dècada dels 80 era considerada una aberració. Uns anys, deien, lamentables per a la música i criminals per a la moda. Però vivim en un món retromaníac i el que abans era horrorós ara és reivindicat com un model a copiar. I com que després dels 80 venen els 90, sembla que estem a punt de reviure el decenni que va de la caiguda del Mur de Berlín a la irrupció de Napster.

Aquest viatge amb Delorean cap als 90 va començar, tímidament, tres o quatre anys enrere amb el retrobament de grups més o menys minoritaris però representatius d’aquella època i de l’indie rock com Luna i Royal Trux, la tríada capital del moviment riot grrrl : Babes in Toyland, L7 i Sleater-Kinney, emblemes de l’ emo com The Promise Ring, American Football i Mineral, i institucions del shoegazing com Ride, Lush i Slowdive.

Més rellevants han sigut les reunions de Temple of the Dog, la superbanda del grunge que van formar el malaurat Chris Cornell de Soundgarden i els membres de Pearl Jam (grup que no ha marxat mai però que aquest 2018 enfilarà una nova gira mundial que els portarà a Barcelona el 12 de juliol) i un dels últims grans monstres del rock com és la formació gairebé original de Guns N’ Roses, que tornaran a visitar-nos l’1 de juliol, 25 anys després del que fins ara ha sigut el seu únic concert a la capital catalana (eldel 5 de juliol del 1993).

Ara només falta que els germans Gallagher, prohoms del britpop, anunciïn la reactivació d’Oasis i el retorn als 90 serà definitivament definitiu. Vaja, que ja podeu anar recuperant les camises de franel·la.