Música
Martí Farré

Jazz transfronterer

Entre el 24 de setembre i el 22 d'octubre tindrà lloc a la Catalunya del Nord la 28a edició del Festival Jazzèbre, consagrat a l'heterodòxia jazzística i amb grans noms de l'escena francesa i europea

De Beren Gieren / GREGOIRE VERBEKE Zoom

De tant en tant val la pena travessar l'antiga duana de la Jonquera —o la de Portbou— i fer un volt pel pays catalan amb la voluntat d'exercitar un dels sentits potser menys comuns en els temps que corren: la curiositat. És el que pretenen els amics de l'associació Strass entre els aficionats al jazz del sud dels Pirineus. Els dels nord ja fa ben bé un quart de segle que gaudeixen de l'activitat més important que organitza aquesta entitat perpinyanesa: el Jazzèbre, un festival “diferent” de jazz i músiques afins, o simplement de jazz en la seva accepció menys ortodoxa. Per ser justos, cal dir que cada cop és més freqüent en moltes programacions del Principat la presència combinada de formacions de gènere amb d'altres d'autor. Però, a diferència de Perpinyà i rodalia, a la Catalunya del sud encara és un miracle escoltar en directe les propostes de Thomas de Pourquery, Benoit Delbecq, Théo Ceccaldi, Vincent Courtois o Julien Lourau, autèntiques celebritats del nou jazz gal i, per extensió, de la resta d'Europa.

Enguany, per exemple, podrem fruir del contrabaixista Renaud Garcia-Fons, un dels grans noms de l'anomenat world jazz, que tocarà amb l'andalús Dorantes; o del jazz d'avantguarda d'Edward Perraud, Laurent Dehors, el duet Colin & Zekri i els belgues De Beren Gieren; o de propostes més dures —Bart Maris, Ensemble Luxus—; o de noms menys desconeguts al sud de l'Albera: els belgues Aka Moon, el saxofonista Michel Portal, amb Jeff Ballard i Kevin Hays, el trompetista novaiorquès Ralph Alessi i la cantant Lisa Simone, filla de Nina Simone. També hi ha activitats paral·leles com ara diferents pícnic-jazz o una marxa ciclista amb un concert a la meta. S'anomena L'échappée du zèbre, és a dir, la fugida de la zebra, l'èquid que dóna nom al festival.

Del festival de la zebra d'enguany és possible que no n'hàgiu sentit a parlar, ni hàgiu vist mai en viu la majoria dels artistes que hi actuaran. Tanmateix, aquests i altres músics amb la mateixa idiosincràsia exhaureixen les localitats de molts festivals jazzístics de la resta de l'Hexàgon i el Vell Continent on l'etiqueta jazz europeu respon a la voluntat de bastir una identitat pròpia: una música propera a l'avantguarda sonora, a la barreja d'estils i, fins i tot, a les músiques tradicionals, allunyada, per tant, del jazz nord-americà més canònic. És una manera de concebre el jazz arrelada a Perpinyà, al Jazzèbre, a l'altra banda de la frontera, des de fa gairebé tres dècades.

Festival Jazzèbre 2016

Perpinyà i diversos llocs de l'Aude i Pirineus Orientals

Del 24 de setembre al 22 d'octubre

www.jazzebre.com