ESCENES
Cultura 22/03/2013

Un món màgic de titelles i objectes vius

El TOT Festival aplega la millor producció catalana del gènere

Belén Ginart
2 min

L'escenari: els carrers i els recintes tancats del Poble Espanyol de Barcelona. Els protagonistes: una variada colla de marionetes de diferents materials, mides i sistemes de manipulació. Des d'avui fins diumenge se celebra la quarta edició del Festival de Titelles i de Teatre d'Objectes de Barcelona, el TOT, que aplega la millor producció de les companyies catalanes del gènere.

EL CONTE COM A INSPIRACIÓ

La companyia Animamundi és l'encarregada d'obrir, avui (20 h), aquesta petita marató d'espectacles. Ho farà amb l'espectacle La màquina màgica , una combinació d'ombres xineses i titelles de taula amb la qual es reflexiona sobre la necessitat de tornar a valorar la bellesa de les coses fetes amb les mans. Un fil conductor entre els espectacles del TOT són els contes clàssics. La majoria de les obres que s'hi presenten en són adaptacions. És el cas de Hansel i Gretel , de Trac-Trac, Centre de Titelles del Vallès. L'espectacle, amb titelles de taula, evita els aspectes més dramàtics del conte, com les referències a l'abandonament dels nens per part dels pares. En aquesta adaptació, el gran problema dels protagonistes és la seva golafreria.

JOVES I VETERANS

El més veterà dels grups participants al festival, la Companyia Sebastià Vergés (va ser fundada el 1910), hi presenta El fantàstic màgic d'Oz , una megaproducció segons els estàndards dels titelles. En format de musical i amb titelles de guant, el muntatge utilitza un castellet de 7 metres i 10 decorats (el més habitual és no passar de tres).

El rei i el mar , a càrrec de la jove Pea Green Boat (fundada el 2009), adapta un conte de Heinz Janisch sobre la prepotència d'un rei. Avesat a governar sobre tothom, el monarca haurà d'acceptar que no pot fer res per obligar els agents meteorològics a fer el que és del seu gust.

Forani Teatre versiona el Carnaval dels animals de Camile Saint-Saëns en una producció amb titelles de taula i música en directe. I, finalment, un altre dels grups amb més trajectòria d'aquesta edició, Binixiflat, hi portarà el seu Oiaraki, el castell dels ocells , un muntatge amb titelles de tija superior manipulades per Biel Porcel, que defineix la producció com "un divertimento " ple de personatges que combaten el seu propi tòpic: un mag que no coneix la paraula màgica, una princesa que no vol ser preciosa…

Les companyies emergents tenen també el seu espai al TOT a l' Experience , una mena de menú degustació amb quatre miniespectacles de 15 minuts.

stats