ART
Cultura 31/05/2013

La moda surt de l'armari

Els dissenyadors més joves prenen els carrers en diverses fires i mercats

Sara Armada
3 min

"Llarga vida a la moda. Mori l'art", va exclamar el surrealista Max Ernst en una de les seves suites . Una provocació incendiària que venia a advertir que s'havien acabat les distincions entre belles arts i artesania; alta i baixa cultura; immortalitat i diversió. Quasi un segle més tard, i molt, molt després que Baudelaire comencés a mostrar interès pel tema, la moda continua en molts casos reivindicant el que Chanel anomenava el dret individual a valorar l'efímer. En els pròxims dies surten al carrer i obren els seus armaris alguns dels dissenyadors més joves del país. És el moment de renovar el vestuari i prendre el pols a la indústria tèxtil de casa; fregant de pas amb la pell la pols de les estrelles i dels dies de sol.

LLUM I COLOR AL BARRI DEL REC

A l'antic barri del Rec, a Igualada, les fàbriques van créixer com bolets al voltant de l'antiga sèquia, de 3 quilòmetres de llarg. Xemeneies i vapors van ser testimonis d'un període d'esplendor que es va allargar fins a la Primera Guerra Mundial i que el pas dels anys i la difícil situació de la indústria ha portat al declivi. Durant uns dies a l'any, el barri del Rec reviscola, de la mà d'un grup d'empresaris i del REC.0 | Experimental Stores, que torna els dies 5, 6, 7 i 8 de juny en la ja vuitena edició. Al REC.07 hi participaran 50 marques repartides en 30 pop up stores , que com tota la modernor sap són botigues de vida tan curta com les nits d'estiu.

L'arquitecta Benedetta Tagliabue ha estat l'encarregada de dissenyar la pop up store dels dissenyadors independents, entre els quals hi ha Anaid Kupuri, Gorni Kramer, Who, Veneno en la Piel, Jordi Rafart i Querol&Pereira. A més, acompanyaran el REC.07 espais verds, zones de gastronomia, tallers per als més menuts, concerts i sessions de DJ i, durant el dia d'inauguració, performances i accions. Un servei d'autocars enllaçarà el REC amb les principals ciutats catalanes.

SABATES VERMELLES

Unes sabates vermelles poden portar-vos molt lluny. Mireu, si no, la Dorothy d' El màgic d'Oz . Zapato Rojo és precisament el nom del mercat exposició o, com en diuen els organitzadors, el Barcelona Fashion Market, que aquest cap de setmana aterra al FAD (Foment de les Arts Decoratives) de Barcelona. Un total de 63 dissenyadors emergents de roba, d'interiors i dissenyadors gràfics vinguts de tot Catalunya, i d'altres de Madrid, Vigo i Granada, us hi esperen per ensenyar-vos les seves creacions exclusives. Per recuperar forces, s'ha projectat una zona de chill-out amb música, una zona per a nens i una àrea de massatges.

MODA I LLIBRES

L'Editorial Gustavo Gili s'ha posat ben guapa. Avui fins a les 21 h celebra la segona jornada del GG Fashion Market, una cita plena de glamur en què podreu fer una ullada al més complet dels catàlegs de llibres de moda (amb disciplines tan variades com l'estilisme, la il·lustració, el màqueting, la història i el patronatge). A més de música, cervesa Moritz i entrepans singulars, en aquest original mercat de llibres i moda també hi trobareu complements (els collars de colors d'Ana Hagopian i Set-sé by Sé Duch, els barrets de Lito&Lola, les sabates d'Anaid Kupuri, els adornaments de cap de Secretos de Alcoba…), una exposició de disseny feta per alumnes de les escoles de moda de Barcelona i una xerrada sobre els orígens del Changing Room (a les 18 h), que torna la setmana vinent (www.changingroom.org). De propina, descobrireu un edifici amb molta història.

stats