MANUAL IMPRESCINDIBLE DEL PERFECTE ARTISTA POP

Un mínim de litres per metre quadrat

Manual imprescindible del perfecte artista pop (XLI)

Com que ja hem tengut tempestes i ja ha llampegat, comença a haver-hi llampugues. D’aquest peix sols en trobarem per aquest temps, per això ara hem d’aprofitar per comprar-ne. Hem de veure que siguin fresques, i que no tenguin els ulls massa tristos o enfonyats.

Cada any, quan obr Les receptes de na Tonina pel capítol 37 no puc evitar tenir un calfred: com podia saber n’Antònia Serrano a principis dels 90 -i molt abans, de ben segur- que en el moment d’agafar el seu volum de cuina tradicional i obrir-lo per aquesta pàgina, quinze, vint, o mil anys després de la seva publicació, just un dia o dos abans, hauria plogut i llampegat? Tot i els estralls del canvi climàtic, podem afirmar positivament que el nostre clima és cíclic. Pluja. La pluja és un problema seriós que et trobaràs més de dues vegades quan vagis a fer un concert. Aquestes dates són d’alerta màxima, i el paradigma d’aquesta predicció fatal són les revetlles de Bunyola per Sant Mateu. Contra la pluja no s’hi pot fer res, val més que et posis tranquil. Oblida’t de la prova de so, només tocaràs si en el moment de pujar vosaltres a l’escenari, a l’hora que se us hagi assignat, no plou. Tampoc convé que acabeu el concert si es posa a ploure altra vegada, així tots els grups poden tocar i també minimitzau els riscos d’electrocució. No us heu d’enrampar, no toqueu el micròfon amb els llavis i substituïu els transformadors de les pedaleres per piles, les sabates de corrent s’omplen d’aigua. Els de l’equip de so sempre tenen plàstics grossos, feu pinya amb ells i el seu material. Les tarimes regalimen per les juntes, si hi posau aparells a davall se us poden banyar igualment.

Contra la pluja no s’hi pot fer res, ja ho sabem, però hi ha dues variables que s’han de tenir en compte: l’assegurança i el tendal. L’assegurança no sol funcionar perquè és difícil que s’arribi al mínim de litres per metre quadrat que indica el contracte, i el tendal té el problema de no tapar el públic ni la primera línia de l’escenari quan hi ha una mica de vent en contra: els empresaris de l’espectacle estalvien al màxim i és estrany que plogui recte. El risc de no cobrar per anul·lació en cas de pluja és molt elevat; la millor opció és ajornar el concert per a un altre dia. Empresari, grup i públic en sortireu beneficiats. La pluja per aquest temps sol venir acompanyada de fred: tot i que ja estau acabant la temporada, als cantants no els convé constipar-se.

BOLOCONSELL:

Cal dur els calçotets o les calcetes netes, mai se sap quan hom pot acabar a l’hospital