ART
SARA ARMADA

Les 10 millors exposicions de l'any

Una bona exposició no és una col·lecció d'obres arrenglerades perquè sí. Una bona exposició és com un llibre: amb un argument potent, uns personatges definits, un tempo marcat i fins i tot un secret que és revel·lat de mica en mica. Per això, d'entre totes les que hem pogut disfutar aquest any 2013 per aquestes latituds, hem triat aquestes, perquè el seu relat ens ha enganxat des del moment zero i ha mantingut la nostra atenció atrapada una bona estona, encara quan ja hem sortit de la sala i hem arribat a casa i hem tancat els llums per anar a dormir.

'Tàpies. Des de l'interior'. Zoom

1. TÀPIES. DES DE L'INTERIOR.

MNAC I FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

El trepidant viatge d'Antoni Tàpies vers el silenci i el misteri va ser l'objecte de l'esforç doble i compartit entre el MNAC i la Fundació Tàpies; i va quallar en una exposició de dues cares confegida exclusivament a partir de les obres que el mestre guardava a casa seva o a la seva fundació (la seva esfera més propera i estimada). Vicent Todolí (ha estat director de l'IVAM i de la Tate Modern) va comissariar una mostra de prop de 140 obres farcida de signes, objectes, paradoxes i petites i grans batalles.

2. DAVANT L'HORITZÓ.

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ

Una història comparada de l'horitzó com a argument en la història de l'art des de finals del segle XIX fins avui. La Miró proposa (es pot veure fins al 16/2) un trànsit fet de línies de fuga, mirades vagaroses i una cosa que fibla, es desperta, en algun lloc del pit; amb obres d'artistes com Muybridge, Perejaume, Böcklin i Magritte.

3. GEORGES MÉLIÈS.

CAIXAFORUM BCN

El pioner del cinema fantàstic, el primer home que va posar un peu -fílmic- a la lluna (o més aviat li va encasquetar un coet a l'ull), va rebre un homenatge en forma d'una exposició gairebé tan fascinant com la seva pròpia obra. No hi van faltar penombres, trucs de prestidigitació, selenites ni llanternes màgiques.

4. SALVADOR ESPRIU. HE MIRAT AQUESTA TERRA

CCCB. CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA

Des dels xiprers de Sinera al laberint grotesc del Minotaure: el CCCB reconstrueix l'univers  de l'escriptor en un dels actes centrals dels cent anys del seu naixement.

5.ALBERTO GARCÍA-ALIX. AUTORETRAT

LA VIRREINA CENTRE DE LA IMATGE

Primera expo monogràfica a Barcelona dedicada als vibrants autoretrats de García-Alix, el fotògraf maleït va sobreviure a la movida madrilenya i a si mateix.

6.HISTÒRIES DE TOCADOR. COSMÈTICA I BELLESA A L'ANTIGUITAT

MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA. (MAC BARCELONA).

Perruques, mascaretes, olis per al bany i fins i tot llàpissos Khöl per a ressaltar la mirada: aquí hi hem descobert que per als antics embellir-se era un must.

7.TERRA IGNIS. MIQUEL BARCELÓ

MUSÉE D'ART MODERNE DE CÉRET

Tots els secrets antiquíssims del fang com a matèria pimordial, treballats per l'artista mallorquí en el seu taller entre els anys 2009 i el present.

8.THIS IS NOT A LOVE SONG.

LA VIRREINA CENTRE DE LA IMATGE

La Virreina i el Primavera Sound coproduïen un projecte sobre la imbricació de la música pop i l'art d'avandguarda, amb moments carregats de decibels i llums de colors.

9.DANNY LYON. CONVERSATIONS WITH THE DEAD.

FOTOCOLECTANIA.

Un dels fotògrafs més interessants del present ens mostra les seves sèries més icòniques, i amb ell hem visitat els clarobscurs del somni americà.

10. ELS OBJECTES PARLEN. COL·LECCIONS DEL MUSEO DEL PRADO.

CAIXAFORUM GIRONA

La conxorxa de l'inanimat ha perviscut al llarg dels segles. Una exposició organitzada per la Caixa i el Prado interroga els objectes que han acompanyat els grans pintors.