Cultura 08/02/2013

Els millors carnavals del país

Avui comença el cap de setmana més esbojarrat de l'any

Cecilia Lorenzo
3 min
Els millors carnavals  del país

Avui cal recordar allò de carpe diem , una expressió llatina que significa alguna cosa així com "Aprofita el dia, no deixis passar el temps, gaudeix dels petits plaers de la vida i oblida el futur, que és incert". Ben mirat, abans que quedar-nos davant la tele per veure el xàfec que cau, val més sortir al carrer per veure com cauen caramels, confeti i serpentines. Des d'ahir -Dijous Gras- fins al Dimecres de Cendra moltes poblacions catalanes viuen la setmana més boja del calendari: el Carnaval. Segons el nostre parer, les millors mogudes carnavalesques no són ni a Rio de Janeiro ni a Cadis. Qui vol agafar un avió tenint tan a prop de casa carnavals com aquests?

SITGES FINS QUE EL COS AGUANTI

Nois disfressats de noies (uns quants), noies disfressades de nois (algunes) i molta ploma, models de fantasia, purpurina, música a tot volum i drag-queens fent el seu xou a dalt i a baix de les carrosses. El de Sitges és un dels carnavals més espectaculars i el millor per anar de festa fins a la matinada. Les rues de la Disbauxa i de l'Extermini surten les nits de diumenge (10 de febrer) i dimarts (12 de febrer), els dies forts del Carnaval. En canvi, dissabte, tot i que els carrers són plens de gent de fora pensant que hi ha algun acte de Carnaval, no hi ha rues ni gaire cosa preparada. Però als bars i a les discoteques de sempre hi ha un ambient molt animat, gent disfressada i música a l'estil "Carnaval, Carnaval... Carnaval, te quiero" . A més de les dues rues, les festes nocturnes i els balls organitzats pel Retiro i el Prado (les dues entitats estrella i de tota la vida), el programa ofereix activitats per a grans i petits des d'avui fins dimecres!

VILANOVA I LA GELTRÚ FER L'AMOR... I LA GUERRA

Encara s'ensuma l'aroma de merenga als carrers de Vilanova. I és que ahir els nens (i alguns no tan nens) van jugar a empastifar-se amb aquests dolços en una gran guerra blanca als carrers del centre. Per Carnaval, als vilanovins els encanta barallar-se amb coses dolces. Si no, que l'hi diguin al terra multicolor i enganxós de la plaça de la Vila després de la gran batalla de caramels de diumenge, dia de les comparses, jornada en què els vilanovins, desfilant en parelles -les noies vestides amb mantó de Manila i clavells al cap i els nois amb americana i barretina- agrupades en les diferents banderes de les entitats de la vila, s'arriben a llançar fins a 300 tones de caramels (que es diu ràpid!).

I entre merengues, caramels i altres delícies de l'època com el xató, el Carnaval de Vilanova (més participatiu, irònic i on el més important és passar-s'ho bé) va més enllà dels balls de disfresses i les rues.

SOLSONA UNA SETMANA DE BOJOS

Som en plena setmana del Carnaval. Fins dimecres de la setmana que ve, a Solsona passarà de tot: concerts, concursos de k-tifes , baixades de boits (vehicles construïts amb la característica de tenir coixinets en lloc de rodes), penjades de rucs, correfocs i nits llarguíssimes de música i disfresses. Un any més els protagonistes seran els gegants bojos -una paròdia dels gegants oficials acompanya la festa ballant a ritme del Bufi, el ruc de cartró que penja de la torre de les hores, que pixa per sorpresa damunt dels vianants- i també el mata-ruc d'honor, que cada any canvia (ho han sigut, entre d'altres, Abel Folch, Xavi Coral, Tortell Poltrona i Antoni Bassas). Qui serà enguany? Fins dissabte no ho sabrem!

VINARÒS LA REINA DEL CARNAVAL

Més d'una vintena d'actes integren la programació del Carnaval de Vinaròs, la moguda carnavalesca més sonada del País Valencià. Després de la presentació de les Reines del Carnaval, la batalla de la farina, la batalla de confeti, la nit del pijama... ara ve el més fort. De fet, les desfilades més espectaculars es fan aquest cap de setmana: dissabte i diumenge (a partir de les 19 h) les rues recorreran els carrers del centre i en acabar s'han preparat festes de disfresses en diferents espais de la població. Aquí el Carnestoltes mor dilluns. El velatori , el judici, l'enterro i la cremà : a partir de les 19.45 h, a la plaça Parroquial.

PLATJA D'ARO UN SENYOR CARNAVAL

Juntament amb el de Roses és el més famós de la Costa Brava. L'esperit brasiler destaca en gran part de la multitud d'actes que s'han programat (gairebé tots gratuïts). La Gran Rua de Carnaval es fa dissabte. Durant tot el matí els carrers s'omplen de bandes musicals, que escalfen l'ambient fins a les 16 h, quan surt la rua per fer el recorregut habitual. A la nit, a moure l'esquelet al Palau d'Esports amb la Banda del Coche Rojo o als bars i discoteques, que asseguren marxa fins a altes hores. Diumenge: jocs gegants, música al carrer i rua de colles locals.

stats