CINEMA
OLGA ÀBALOS

El millor de l'In-edit

10 apostes del festival de documentals musicals per excel·lència. Del 24/10 al 3/11

El Festival Internacional de Cinema Documental Musical In-Edit Beefeater emprèn l'onzena edició amb el propòsit de mantenir-se a prop del públic (hi ha preus especials per a algunes sessions) i donar encara més suport a les produccions nacionals. D'entre els 54 títols que es podran veure aquest any destaquen noms de directors consagrats com David Lynch i Jonathan Demme, però també històrics i estetes del gènere com Dick Fontaine i Les Blank, els homenatjats d'un programa que torna a passar llista a gairebé tots els estils.

1. 'DURAN DURAN: UNSTAGED'

PER ALS QUE LI PERDONEN TOT A DAVID LYNCH

Al principi del film el director ens avisa que allò és "un experiment". Els britànics Duran Duran, que apareixen amb la seva formació original dels 80, es converteixen en el terreny que David Lynch fa servir per sembrar el seu univers personal, que darrerament flirteja perillosament amb el videoart. Tot i que el grup repassa tots els seus èxits, com Rio , A view to a kill , Girls on film i Notorious , els fans de la banda trobaran que hi ha poc Duran Duran i molt Lynch. Atenció, projecció única!

2. 'BIG STAR: NOTHING CAN HURT ME'

PER A FANS DEL NEOCOUNTRY I L'ESCENA DE MEMPHIS

De factura visual impecable, el documental explora la vida i miracles, auge i caiguda d'uns dels secundaris de luxe de la història del rock dels 70. Volien ser estrelles dels rock: es van anomenar Big Star i el seu disc de debut el van titular #1 (1972), però el grup liderat per Alex Chilton va col·leccionar molts fracassos discogràfics. Ara són un grup de culte reivindicats per grups com R.E.M., Belle & Sebastian, Elliot Smith i Flaming Lips per la seva influència en la música folk-rock nord-americana dels 90. La cinta conté una gran quantitat de material inèdit.

3. 'TEENAGER'

PER RETROBAR-SE AMB LES GANES DE CANVIAR EL MÓN

Quan l'any 1904 es va abolir el treball infantil, a banda de dignificar la vida dels infants, la fita va suposar el naixement gradual de la joventut i l'adolescència tal com la coneixem avui en dia: com a niu de somnis, passions bipolars, hedonisme i rebel·lió. El documentalista novaiorquès Matt Wolf es va basar en el llibre del periodista Jon Savage Teenage: the creation of youth culture 1875-1945 per compilar imatges històriques d'adolescents extraordinaris de la primera meitat del segle XX en què la història de la música popular té un paper determinant. Una joia visual.

4. 'NAKED OPERA'

PER ALS QUE NO ANIRIEN MAI A VEURE UNA ÒPERA

Marc Rollinger és un multimilionari alemany, petit, lúcid i sarcàstic que pateix una malaltia terminal. L'espectador ho sap i l'acompanya mentre crema el compte corrent viatjant pel món assistint a representacions de l'òpera Don Giovanni de Mozart i fent-se acompanyar per gigolós. Una fugida endavant en tota regla en què Rollinger i el protagonista llibertí de l'òpera semblen dialogar enmig d'un festival musical i sexual. Una cinta difícil d'encasellar que va guanyar el premi Heiner Carow en la passada Berlinale.

5. 'SONNY ROLLINS: BEYOND THE NOTES'

PER ALS QUE VOLEN SABER QUÈ ÉS AIXÒ DEL JAZZ

Els 60 van ser anys d'experimentació per a Dick Fontaine, realitzador homenatjat en aquest In-Edit. El 1967 signava Sound??? , un magnífic assaig visual amb John Cage i Roland Kirk, i un any més tard es va deixar pertorbar per la personalitat heterodoxa del saxofonista Sonny Rollins per rodar Who is Sonny Rollins? Tres dècades més tard, Fontaine torna a gravar la llegenda del jazz amb motiu d'un concert en el seu 80è aniversari, amb convidats de luxe com Ornette Coleman, Roy Haines i Jim Hall.

6. 'THE BLUES ACCORDIN' TO LIGHTNIN' HOPKINS' I 'A WELL SPENT LIFE'

PER A MELÒMANS I AMANTS DELS TRESORS AMAGATS

L'In-Edit segueix recuperant grans joies històriques, com aquests dos migmetratges del documentalista Les Blank -desaparegut al mes d'abril-, que conformen un corprenedor retrat visual i sonor del blues d'arrel gestat a Texas. D'una banda, Lightnin' Hopkins toca la guitarra i l'harmònica i mata serps a cop de pedra. De l'altra, Mance Lipscomb, un dels millors guitarristes del gènere, relata en primera persona la seva vida rural i sentimental.

7. 'DOWNLOADED'

PER A DEFENSORS DE LA CULTURA LLIURE

La descàrrega i intercanvi d'arxius per internet forma part de la nostra quotidianitat, però fa menys de 15 anys (ja ni ho recordem!) va ser tota una revolució. La plataforma Napster ens va canviar la manera com entenem i escoltem la música. Downloaded , dirigida per Alex Winter, ens explica de manera polièdrica i precisa a través de nombrosos testimonis de la indústria musical, l'auge i caiguda de l'aventura pseudohacker de Shawn Fanning i Sean Parker.

8. 'CUCHIBRÍ CUCHIBRÍ'

PER ALS QUE ACABEN DE DESCOBRIR LA RUMBA CATALANA

Peret, el rumber català per excel·lència, sembla que mai havia estat tan viu com ara. I a través d'ell descobrim com va néixer la rumba i això del Ventilador. A banda del resultat cinematogràfic, el film és un altre lloable exercici per a la documentació d'un gènere que sobreviu en els relats orals de la comunitat gitana catalana.

9. 'TRIANA PURA Y DURA'

PER ALS QUE NO PODEN SEPARAR VIDA I MÚSICA

Ricardo Pachón, a banda de ser el productor del cabdal La leyenda del tiempo (1979), de Camarón de la Isla, porta tota una vida documentant la història social del flamenc. A mig camí entre la denúncia i l'homenatge, el film treu a la llum imatges inèdites de la comunitat gitana expulsada del barri sevillà de Triana als anys 50.

10. 'PAUL'S PLANET'

PER A DEVOTS DEL FOLK DESPULLAT I EN ESTAT PUR

Els realitzadors catalans Aleix Barba i Marc Sirisi són els culpables de Paul's planet , una mena de road movie que permet a l'espectador seguir el cantautor folk Paul Fuster de gira en una bicicleta construïda per ell mateix. I poble a poble es va completant un íntim retrat d'un tipus que frega els límits humans.n