MÚSICA
JORDI URPÍ

La rumba, més viva que mai

10 llocs on anar-la a escoltar

Quan l'onada olímpica del 92 ens va portar el retorn de la rumba catalana, pocs hauríem imaginat que la nostra música urbana més genuïna tornava per quedar-se definitivament. Entre altres raons, perquè els antecedents no eren els millors, amb l'aparició i desaparició constants dels artistes que marcaven el camí. Però dues dècades després l'herència del que es va coure als carrers del Portal, Hostafrancs o Gràcia -primer- i en locals mítics com el Petxina, el Tabú i el Zeleste -després-, ara mateix brolla per tot arreu. Només cal fixar-se en la presència contínua de la rumba en les nostres festes majors (el gran termòmetre de l'escena musical catalana), en l'aparició del canal radiofònic iCat Rumba (tota una fita, es miri com es miri) i en l'activitat dels grups, els locals i els activistes que han aconseguit consolidar una escena pròpia (i d'aquí projectes com la Diada de la Rumba). Perquè ara sí, manllevant-li la frase al mestre James Brown, ja podem cridar que som rumbers i n'estem orgullosos!


1. RUMBA CLUB

LA PLAÇA FORTA DE LA RUMBA CATALANA

Després de néixer a l'atrotinat KGB i de consolidar-se a La [2], des de finals del 2012, el temple rumber per excel·lència a casa nostra s'ha desplaçat a la petita sala Plataforma. Cada divendres hi ha concert i sessió de discjòquei. I per a la majoria de grups és ja la plaça obligada per presentar les novetats discogràfiques. Aquesta tardor, per exemple, ho han fet o ho faran China Chana, Els Gurrions, Izä, La República Rumbera i l'històric Peret Reyes.
NOU DE LA RAMBLA, 145 (BCN)

2. CASA LETO

EL SANTUARI DE LA RUMBA PER A TOTA LA SETMANA

A més de ser el patró d'Horta, sant Gaudenci dóna nom al grup de milicians que batallen per la difusió de la rumba catalana i que, entre altres accions, editen el fanzine Santa Rumba . I Casa Leto, una bodega inaugurada fa tot just dos anys, s'ha convertit en una mena de club social, espai de concerts acústics i altres activitats organitzades per l'associació. S'han de tenir en compte, però, els horaris del local: " Abrimos cuando llegamos, cerramos cuando nos vamos, si no estamos es que no coincidimos ".
CARTELLÀ, 195 (BARCELONA)

3. FLAMENCO BARCELONA

L'ESPAI DE LA REIVINDICACIÓ RUMBERA

Botiga, escola, sala d'exposicions i més, Flamenco Barcelona funciona des del 2005 com a punt de trobada per visibilitzar, des d'una perspectiva artística, la història flamenca de Barcelona, que inclou la seva relació amb la rumba catalana. El local ofereix concerts de petit format i tallers de ventilador, de percussió i de ball impartits sempre pels millors artistes rumbers.
PROGRÉS, 38 (BARCELONA)

4. CAFÈ SLÀVIA

DE CAMÍ CAP A TERRA CARRINCLONA I DE 'GARROTÍN'

La ruta musical que traça el tema Vaig i vinc dels Ai Ai Ai inclou una parada a l'Slàvia, punt de referència a les Terres de Ponent. Però la Terra Ferma és, sobretot, terra de carrinclons. Si voleu conèixer l'ambient on va néixer el garrotín , busqueu a Lleida el bar Nenet (Pius XII, 35).
PG. DEL TERRALL, 14 (LES BORGES BLANQUES)

5. GIPSY LOU

TAPES, CERVESES I MÚSICA A DOJO AL COR DEL RAVAL

Aquest local centra la seva mirada en la música en viu i els artistes emergents, amb concerts gairebé diaris i discjòqueis. El trobareu mig amagat al carrer Ferlandina, al cor del Raval, no gaire lluny del mític carrer de la Cera, on, diuen, va néixer la rumba catalana.
FERLANDINA, 55 (BARCELONA)

6. BAR LEO

UN TEMPLE DEDICAT A BAMBINO, A LA BARCELONETA

Les seves parets estan forrades amb fotografies de Bambino. Sí, sembla que la Leo, propietària del bar, té una fixació especial amb aquest gran artista que amb la seva veu estremia les dones. L'atmosfera queda completa amb un jukebox que ofereix músiques d'estils diversos.
SANT CARLES, 34 (BARCELONA)

7. LOLA CAFÈ

CONCERTS DE RUMBA CATALANA FORA MURALLES

Un dels pubs musicals de referència de Girona obre les portes cada dimecres i cada dijous als millors grups de rumba catalana de la zona. Amb el nom de Rumb a la rumba & més! , els concerts acaben, gairebé sempre, amb jam sessions.
DE LA FORÇA, 7 (GIRONA)

8. BAR TAHITÍ

LA CASA DELS HISTÒRICS RUMBA TRES, A TOSSA DE MAR

Arran de mar, trobem un petit local amb una petita pista de ball i un petit escenari (si hi posem dos guitarristes, ja els falta espai). Explicat així, ningú diria que aquest és un local mític de Tossa de Mar. Però, esclar, resulta que els propietaris d'aquest bar són, des del 1971, Juan i Pedro Capdevila, dos terços de l'històric grup Rumba Tres.
SANT JOSEP, 28 (TOSSA DE MAR)

9. LA CASA MUSICALE

PERPINYÀ LA GITANA, RUMBA, HIP-HOP I ALTRES HERBES

El barri de Sant Jaume és l'històric barri dels gitanos de Perpinyà, on es va conservar el català quan gairebé ningú més el parlava a la ciutat i on la rumba catalana feia de banda sonora. Ja fa temps que l'antiga caserna militar va ser reconvertida en La Casa Musicale, un espai on els joves dels voltants aprenen els secrets de la rumba i la barregen amb hip-hop i altres herbes.
RUE JEAN VIELLEDENT, 1 (PERPINYÀ)

10. DIADA DE LA RUMBA

RUMBA CATALANA 'AT ITS BEST'

Arribada a la 5a edició, la Diada de la Rumba ha fet un salt més enllà de les nostres fronteres, aterrant a Madrid i a Saragossa. Aquesta reunió dels principals actors socials i artístics de la rumba catalana no és només un concert, sinó també tallers, conferències, exposicions i presentacions. Després de passar per Girona, el barri barceloní del Congrés i Granollers, encara queden les cites de Vic (9/11, Centre Cívic Santa Anna) i Barcelona (17/11, al Centre Artesà Tradicionàrius i a l'Apolo), a més dels concerts solidaris en diferents presons catalanes.
WWW.DIADADELARUMBA.COM