OBLADI-OBLADA

Laia Arqueros: "Sóc de l’aquí i l’ara"

Artista i il·lustradora. Curiosa, disciplinada, misteriosa. I així també és la seva obra

Per veure la imatge ampliada en PDF cliqueu-hi al damunt Zoom

Combina pudor infantil i salvatgisme primitiu. Mitologia, natura, delicadesa, feminitat i sexualitat. És visceral. Li agrada la representació senzilla, simple i esquemàtica de les coses. Dir MOLT en poc. I si pot ser, evocar una emoció. Va néixer a Almeria, però fa vuit anys que viu a Barcelona. Ha crescut en una casa feminista, amb una mare zoòloga que li ha inculcat l’amor cap a la natura i la curiositat per descobrir, per saber i per aprendre. Ara està vivint una etapa introspectiva i íntima, i l’està assaborint molt. Després d’anys dedicada a la il·lustració, ha tornat a les seves arrels = a belles arts. Diu que amb l’edat millora a tots nivells. I que és més de l’aquí i l’ara, però que fer-se gran no li fa por. Tot el contrari: li desperta molta curiositat.

MÀGIA, CULTURA, NATURA

D'on surt l'art? Segons la història, les primeres manifestacions artístiques van estar íntimament relacionades amb el pensament màgic-religiós resultat del seu desig de supervivència. I el teu imaginari? Beu del teatre i l’escenografia. La literatura i el cine. L’art i la mitologia clàssica. D’un cert paganisme religiós i de la meva relació amb la natura. Què és el que més t'inspira de la natura? Observar-la des del meu punt de vista biocèntric (no antropocèntric). I de la mitologia? El seu caràcter màgic i ritual per parlar sobre la natura, els orígens i significats del món des de l’atemporalitat. La mitologia és transversal a totes les èpoques i permet ser interpretada amb els paràmetres de cada persona i de cada situació.

POESIA, ENGINY, PERFECCIONISME

Utilitzes la il·lustració per explicar històries? No la concebo d’una altra manera. Has robat moltes idees durant aquest temps? Robar no. Aprendre d’altres persones i establir referents, per descomptat. Què ha de tenir una obra perquè t'agradi? Enginy i poètica. Un missatge i una estètica amb una sensibilitat que transcendeixi i desitgi revisar-la una vegada i una altra. Ets caòtica? No. Perfeccionista? Sí. Hipocondríaca? Gens. Quin diries que és el teu punt fort? Ser disciplinada i treballadora. I el dèbil? Jutjar-me durament. Pintes per necessitat? I per plaer. És la meva vocació i opció personal. La teva feina és la teva vida? Entre altres coses, esclar.

ART SACRE, EROTISME, COHERÈNCIA

Què et caracteritza? Biografia i mite. Poesia i evocació. Joc i narrativa. El que està amagat i el que és visible. Feminisme i erotisme. Creus en Déu? No, però tinc certa inclinació per l’art sacre. I en la sort? Entenc la sort com un esdeveniment que sol ser una conseqüència d’alguna acció anterior. Com has evolucionat des que vas començar? He crescut i evolucionat de la mà del meu treball. Assaig i error. Èxits i fracassos. Combinant períodes més expansius amb d’altres de més reflexius. El meu camí personal està intrínsecament unit a la meva experiència personal. I de moment crec que sóc una persona coherent. Ara que se t'acosten els 30, ¿notes una certa crisi? No. Crec que milloro amb l’edat a tots els nivells. Planta't als 50. On et veus? Sóc més de l’aquí i l’ara. Et fa por fer-te gran? La veritat és que no. De fet, em desperta molta curiositat.

VIDEOJOCS, FEMINISME I FELICITAT

Ara estàs entrant dins del món de la ceràmica. Què t’hi crida l'atenció? La ceràmica és addictiva. És el plaer pel manual, pel ritual. És projectar el teu imaginari o discurs artístic en peces utilitàries. I és aquesta doble naturalesa que té el que em suposa un repte i un gaudi. També fas animacions. ¿Creus que fas una nova lectura de la il·lustració? Són dues disciplines diferents que en alguns casos es complementen a la perfecció. Quina és la teva pròxima aventura? De moment acabar Astrå, el videojoc en què porto treballant més de mig any. ¿T'agrada treballar en digital? Em cansa treballar tota l’estona davant de l’ordinador, encara que per a depèn de quins projectes encaixa millor. Què no té el digital que té l'analògic? La tangibilitat del procés i el resultat. I les dones que no tinguin els homes? Anatomia a part, múltiples problemes derivats de les desigualtats que existeixen a nivell sociocultural, econòmic i polític. Ets feminista des de sempre? D'on et ve? Del meu context familiar més pròxim: feminista i militant. Ets vegetariana? No. I feliç? Ara estic en un moment estupendo, sí.