OBLADI-OBLADA

Kenor: "Faig l'amor a les parets"

S'ha fet un nom en el món del grafiti amb les seves obres geomètriques i plenes de color

Per veure la imatge ampliada en PDF cliqueu-hi al damunt Zoom

Amor, ràbia, energia. Pinta música i fa l'amor a les parets. S'ha fet un nom en el món del grafiti amb les seves obres geomètriques i plenes de color. Psicodèlia, abstracció, desconstrucció, moviment i llum. MOLTA llum. Crea un món oníric perquè l'espectador s'hi perdi. Per a ell l'art respon al principi d'acció-reacció = un moment, un instant, res d'esbossos. Cada gest construeix una línia i cada conjunt de línies formen un so, un ritme. Ha crescut amb els solars industrials i abandonats del Poblenou. Fragmentant línies, desconstruint espais de color, enfilant-se per les parets i els sostres atrapat en una espiral espai-temps. És enèrgic, bulliciós. Pur instant. Sensible i amb orgull. Tossut fins a arribar a un carrer sense sortida. Un vici? Autechre. I un somni? Volar.

ART = MÚSICA

Què és l'art per a tu? Música. I la música? Art. L'art i la música: una relació simbiòtica? Una mateixa cosa. Podries pintar si no existís la música? No. Què és el que més t'inspira? La música abstracta industrial electrònica. Amb què disfrutes més: començant o acabant un projecte? Començant: és el punt de partida de tot, on es produeix el creuament de línies que determinen el desenllaç i el camí a seguir en la construcció de la forma. ¿Amb les teves obres planteges preguntes o vols donar respostes? Causo moviment, velocitat, construcció i desconstrucció. Creo un món oníric perquè l'espectador s'hi perdi. Què permet l'abstracció i la geometria que no permet el realisme? Crear, desconstruir i tornar a construir les formes. Quines emocions són les que pintes? Amor, ràbia, fúria.

ART = FER L'AMOR

Com és el teu procés creatiu? Primer miro que la paret tingui textura i vida. Després engego la música, i comença el diàleg entre el so, la paret i jo. Aquest primer contacte visceral i aquests primers gestos són els que determinen el camí de la peça. Per a mi la pintura és acció-reacció. Un moment, un instant, res d'esbossos. Com l'has adquirit? Vaig començar pintant trens. La concentració tensa és l'estímul que va determinar la meva manera de dibuixar. Construir mitjançant gestos: cadascun són línies definitives i precises, i cap té privilegi sobre les altres. Cap color predomina sobre els altres. No hi ha una composició prevista, és la mateixa obra que cobra el seu propi ritme, la seva pròpia veu.

Aquesta manera de treballar la vaig traslladar als murs, sobretot als solars industrials i abandonats del Poblenou. He crescut amb ells. Fragmentant línies, desconstruint espais de color, estenent-me pels terres i sostres amb la finalitat que l'obra i l'espai es relacionessin harmònicament. Quan pinto una paret, ella i jo som un: li faig l'amor.

ART = EXPRESSIÓ POPULAR

El millor museu és el carrer? Sí. Popular, per tothom. El món sense l'art seria un error? Sense emocions per compartir. Què em perdo si no sé pintar? Deixar sortir les emocions, exterioritzar-les i donar-los forma. Quina és la part més dura de la teva feina? La policia

És difícil fer-se un nom en aquest món? No, en aquesta vida si vols pots arribar a ser o a fer el que et proposis, no hi ha mites ni ídols. ¿L''street art' és una forma de rebel·lia? No, l''street art' és un negoci inventat per les galeries i els seus artistes. El grafiti continuarà sempre als carrers. Lliure. Quina és la línia que separa el gamberrisme del grafiti? És millor parlar de termes com legal-il·legal. El grafiti no és vandalisme, és l'expressió popular de l'ésser viu a les grans ciutats des de fa 5 dècades. És el poder de comunicació en un instant.

¿Tu què és el que més critiques? La separació de territoris i la conversió de la piràmide en una llarga línia d'igualtat.

ART = ACCIÓ-REACCIÓ

Com et defineixes? Enèrgic i bulliciós. Ets sensible? Sí, un honor. Tossut? Fins a arribar al final d'un carrer sense sortida. Hipocondríac? Planejador. ¿T'agrada més improvisar o planificar? Vaig créixer amb el flamenc: pur instant! Acció-reacció en el moment i en el teu entorn. Ets més de dia o de nit? De dia. Un museu preferit? Els carrers de Barcelona del 1999 al 2005. On t'agradaria envellir? Entre Cadis i el Garraf. Un vici? Autechre. I un somni? Volar.