MÚSICA
Cultura 10/05/2013

El jazz marcià de Gorka Benítez

El saxofonista toca amb Ben Monder i David Xirgu avui a Vic i demà a Girona

Borja Duñó Aixerch
3 min

El guitarrista nord-americà Ben Monder és un dels grans. Gorka Benítez, que el coneix bé dels anys que va viure el jazz a Nova York, no va dubtar a convidar-lo a pujar a l'escenari quan el Festival de Jazz de Vitòria-Gasteiz li va demanar que una figura de talla internacional acompanyés el seu duo amb David Xirgu. "Estem parlant d'una de les primeres espases del jazz i la música creativa, d'un músic amb una personalitat única i excepcional, que treballava amb Paul Motian", explica el saxofonista i flautista de Bilbao, establert permanentment a Barcelona des del 1995.

EL JAZZ I LA BONA TAULA

La llavor del projecte es troba en A Marte otra vez (2012), un disc en què Benítez i Xirgu treien petroli de la seva llarga trajectòria conjunta. Contra tot pronòstic, no es tractava d'una "marcianada": era un treball de saxo i bateria amb gust per la melodia (i per la gastronomia). "Sí, vam anar a gravar a Cabezón de la Sal i com que anar-hi només dos músics em semblava una mica trist, ens vam emportar l'Estefan Lismond, que ens feia de road manager i a més és un cuiner de l'hòstia. A primera hora del matí escoltava una mica la música que fèiem i després se n'anava a comprar al mercat; quan era l'hora ho tenia tot a punt, amb bon cava, bon vi... Com a bon basc, m'agrada molt la bona taula", relata el saxofonista, que també utilitza el símil gastronòmic a l'hora de parlar del fitxatge de Monder. "És com una recepta: si en canvies un ingredient es converteix en una altra cosa i, en aquest cas, es cuina entre tres". És per això que, en plantejar-se la col·laboració del festival de Vitòria, Benítez va escriure peces específiques per a l'ocasió, diferents de les de A marte otra vez . "L'única intenció que teníem amb el disc era buscar l'experiència de gravar, de veure què passava, sense gaire cosa ortodoxa del jazz i centrant-nos en el fet de mantenir una melodia bonica amb uns tambors al darrere".

Ara, coincidint amb la petita gira que el trio fa per Catalunya, també sortirà a la llum el disc que recull la presentació en directe d'aquest projecte al festival de Vitòria de l'any passat, que publicarà el segell català Fresh Sound. "És un luxe poder escoltar aquesta gravació amb Ben Monder, ara només espero que ens surtin més bolos i puguem continuar junts", diu el saxofonista.

De moment, després d'un concert al Jamboree de Barcelona, la minigira continua amb un concert avui, divendres, al 15è Voll Damm Festival Jazz Vic -que té una programació veritablement arriscada-, i una escala al club Sunset de Girona, aquest dissabte. Seran les úniques ocasions per gaudir del trio abans de l'agost, moment en què faran tres nits al Terrat de la Pedrera (17, 18 i 19 d'agost) i una al Museu Guggenheim de Bilbao (20 del mateix mes). I no es tracta només de fer servir Monder com a reclam, perquè tant Benítez com Xirgu són dos músics importants a escala europea. "Amb el David tenim una relació d'igual a igual, gairebé de parella; ens estimem i ens odiem. És un músic d'una personalitat brutal, una cultura musical vastíssima i capaç de tocar sempre el mateix tema de manera diferent". I afegeix: "La gent del món del jazz sempre comentem que no és tan fàcil trobar músics que t'entenguin de veritat".

Gorka Benítez-David Xirgu-Ben Monder

15è Festival de Jazz de Vic

JAZZ CAVA (Vic)

Divendres 10. 23 h. 10-12 €

stats