CINEMA
XAVI SERRA

Els 10 imprescindibles de l’In-Edit

Nick Cave, Jarvis Cocker i Gruff Rhys són alguns dels noms propis del Festival de Documental Musical

Per alguns, amb l’In-Edit Beefeater arriben els millors 10 dies de l’any. Fins al diumenge 2 de novembre, el Festival Internacional de Cine Documental Musical de Barcelona reuneix el bo i millor del gènere juntament amb reivindicacions necessàries (Frank Scheffer) i activitats tan sucoses com la sessió dedicada al programa de TVE Cachitos i un radio show amb Miguel Noguera i els Venga Monjas. Per ajudar-vos a destriar el gra de la palla, aquí teniu les nostres recomanacions imprescindibles.

20.000 DAYS ON EARTH 24 hores en la vida de Nick Cave. Converses amb un terapeuta, imatges d’arxiu, actuacions en directe, viatges en cotxe i seqüències oníriques. Documental i ficció s’entrelliguen en un híbrid imaginatiu que es capbussa en la personalitat creativa del músic australià i, a través d’un artifici narratiu, respon a l’única pregunta que importa: qui és Nick Cave?

ON THE ROAD WITH DUKE ELLINGTON Un dels pocs documentals musicals de Robert Drew, pare del Cinéma Vérité nord-americà mort l’agost passat, és aquest retrat del 1967 d’un Duke Ellington de 68 anys en la cúspide de la seva fama, entregat al frenesí de les gires i la creació de nova música. El Don’t look back d’un geni del jazz.

PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS El Jarvis Cocker irònic i sofisticat, la superstar amb més (consciència de) classe del britpop dels 90, apareix filtrat en aquest documental a través de la mirada dels seus veïns de Sheffield, on és el personatge més cèlebre, esclar. Una manera diferent d’explicar un artista: a partir del seu entorn geogràfic i emocional.

WE DON’T WANNA MAKE YOU DANCE El fracàs és gairebé un subgènere a l’In-Edit. O, més ben dit, la bellesa del fracàs. Aquest film segueix a través de tres dècades (com si fos un Boyhood del documental musical) un quartet de funk-pop que no va acariciar l’èxit ni de casualitat però que, tanmateix, mai va rendir-se a l’evidència de no estar destinats a ser els pròxims Talking Heads. Una lliçó de perseverança, il·lusió i passió per la música.

A SPELL TO WARD OFF THE DARKNESS La proposta extrema de l’In-Edit. Els cineastes experimentals Ben Russell i Ben Rivers ( Two years at sea ) segueixen el músic Robert A.A. Lowe primer en la bucòlica calma d’una comuna hippy, en la soledat d’una illa, i, finalment, com a membre d’una banda de death metal tocant en directe. Un viatge cinematogràfic entre la quietud i el soroll eixordador per a esperits inquiets.

AMERICAN INTERIOR El líder del grup de culte Super Furry Animals, Gruff Rhys, segueix els passos d’un avantpassat seu que el 1792 es va embarcar en un viatge a través dels Estats Units perseguint una tribu d’indis que parlaven gal·lès. Fantasia, mites i història es barregen en un documental que complementa el magnífic nou disc homònim de Rhys, que culminarà la projecció a l’In-Edit oferint una actuació en viu.

UN LLOC ON CAURE MORT El Càndid és el cantant d’un grup de punk d’Hostalric, Autodestrucció. Un Iggy Pop del Montseny, d’hàbits tòxics i sense frens. Però també un pare en plena crisi vital, atrapat entre els seus principis i els compromisos familiars. Un estudi d’una personalitat complexa i contradictòria.

MATEO El Gringo Mariachi és com anomenen Matthew Stoneman, un ianqui pèl-roig amb ulleres i pell blanquinosa enamorat de la música i les dones cubanes. Com el milionari melòman i aficionat als boys de Naked opera, projectada en l’últim In-Edit, el Mateo és un personatge controvertit i fascinant, una incongruència cultural que no deixarà indiferent l’espectador.

GABBERS! El 1995 un documental es va capbussar en la subcultura juvenil holandesa que s’entregava al hardcore techno durant caps de setmana eterns estirats per l’eufòria i l’ speed. Dues dècades després, un director parla amb el que queda d’aquells clubbers per analitzar el fenomen i els seus rituals amb la perspectiva del temps.

BREADCRUMB TRAIL Com es va parir el disc més important i determinant del postrock? El documental investiga les circumstàncies en què es va crear Spiderland, l’obra magna de Slint, les tradicions musicals que van confluir en un moment donat a Louisville (Kentucky) i l’extravagant i al·lucinada personalitat d’uns adolescents sonats que no podien ser menys conscients d’estar escrivint història de la música.|