ESCENES
BELÉN GINART

El zoo de la identitat humana, segons Animal Religion

La companyia de circ contemporani estrena espectacle al Mercat de les Flors

El zoo de la identitat humana, segons Animal Religion / MARTA GC Zoom

En fan bandera des del mateix nom: Animal Religion té una fixació particular en l’instint i el moviment de les bèsties irracionals. Els han dedicat tots els seus espectacles fins ara. Però Quim Girón, fundador i motor artístic de la companyia, guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona, ha volgut desplaçar la mirada cap a l’ésser humà. El resultat és Sapiens Zoo, un espectacle al voltant de la identitat, ple de criatures coartades per les normes i les exigències socials, que s’estrena dins del cicle Circ d’ara mateix del Mercat de les Flors.

“Els éssers humans ens movem dins d’unes estructures, uns paràmetres, amb les coses bones i les dolentes que això comporta -diu Girón a tall d’introducció-. La convivència és possible gràcies a aquestes pautes, però tenen contrapartides. I el que ens ha interessat investigar són les limitacions”. En la base teòrica de l’espectacle hi ha conceptes com les implicacions de tenir un número d’identitat personal, quins mecanismes de control hi ha al darrere i quins problemes causa no tenir-lo. També hi ha reflexions sobre la identitat social: la tirania de l’estètica i la moda, les jerarquies entre persones, o la voluntat de situar-se per sobre dels altres.

La traducció escènica d’aquestes idees és la d’un espectacle ple de risc en el qual tothom posa obstacles, a l’altre i a si mateix. “Ens posem a prova contínuament, i fem acrobàcies imprevisibles”, diu Girón. Benet Jofre fa malabarismes amb destrals, i a més exerceix de manipulador de persones i objectes, que fa que es balancegin des de l’extrem més fràgil d’un sistema de cordes. Ingrid Esperanza fa suspensió capil·lar i experimenta el desequilibri des d’unes plataformes de 25 centímetres: sabates d’alçada majúscula que fan que sobresurti d’entre la massa però a la vegada la posen en una situació de gran vulnerabilitat. Leire Mesa explora els extrems als quals una dona és capaç de sotmetre’s en l’afany d’agradar i embellir el seu cos, modificat amb tot tipus de pròtesis. Joana Serra assumeix el risc artístic de pujar a l’escenari: ballarina i dissenyadora de llums, per primer cop fa la manipulació de focus i fosques a la vista del públic. I el mateix fa la DJ Marcelle/Another Nice Mess, responsable de la banda sonora de l’espectacle, sempre a partir de vinils: n’acciona tres de simultanis, en una barreja de música electrònica, sons de màquines i sorolls de la natura.

La natura és justament un referent molt marcat a Sapiens Zoo. A la recerca de la seva identitat, les presències escèniques -“No són personatges definits”, diu Girón- es van transformant contínuament fins a arribar a l’origen. En aquesta peça es parla de l’home modern, però també de l’ésser prehistòric i els seus rituals. La recerca desemboca en un crit silenciós que reivindica l’essència humana. “Passem per mil transformacions per adaptar-nos al sistema, i al final es produeix com una mena de Big Bang. Acabem nus perquè formem part de la natura, aquest és un viatge per tornar a l’origen i experimentar la senzillesa”, continua el responsable de la companyia, que en aquesta peça també porta al límit el seu llenguatge artístic particular, expressat amb verticals, acrobàcies i fuets.

A Sapiens Zoo tota la companyia ha participat del procés creatiu. I una pila de persones han ofert la seva “mirada externa”, així en diuen, per donar coherència al debat del grup. És la manera habitual de treballar d’Animal Religion, on l’última paraula la tenen les necessitats artístiques. “Les últimes produccions que hem fet són molt grans pel nombre d’intèrprets. Això avui és un format poc pràctic, però no pensem en la comercialitat sinó en el nostre creixement com a artistes. Seguirem fent aquest camí perquè ens enriqueix molt”, explica Girón. Els resultats els avalen. “Tenim sort, en els últims quatre anys no hem parat de treballar”. La meitat del seu circuit és internacional, i segueixen obrint mercats. El més recent, al Japó. Ja hi van ser i repetiran a l’octubre. Abans, però, Sapiens Zoo ja haurà girat força per Catalunya. Sant Esteve de Palautordera, Reus, Terrassa i Tàrrega són algunes de les places que els esperen. |

‘Circ d’ara mateix’: ‘Sapiens Zoo’. Direcció: Animal Religion, Quim Girón. Amb Quim Girón, Ingrid Esperanza, Joana Serra, Benet Jofre, Leire Mesa, DJ Marcelle/Another Nice Mess. Mercat de les Flors. 23 i 24 d’abril