MÚSICA
Cultura 08/03/2013

La flama del jazz resisteix a Terrassa

Gregory Porter, Lucky Peterson, Joanne Brackeen i molts més, al 32è Festival de Jazz de la ciutat egarenca

Borja Duñó Aixerch
2 min
La flama del jazz resisteix a Terrassa

El Festival de Jazz de Terrassa torna puntual a la seva cita amb els aficionats d'una ciutat en què, de ben petits, acostumen a enganxar-se o bé l'estic d'hoquei herba o bé al saxo. Els que ja han triat la música han fet, fan i faran créixer la seva afició pel jazz al voltant dels concerts d'aquest certamen, que enguany celebra la seva 32a edició. Ja en són molts, per tant, els que han alimentat la seva passió gràcies al festival, des que el 1982 va iniciar la seva aventura amb un cartell ple de noms mítics com Stan Getz, Ray Brown, Philly Joe Jones, Dexter Gordon i Tete Montoliu.

PER AMOR AL JAZZ

Ni tan sols les retallades -un 30% menys de pressupost respecte a l'any anterior- han aconseguit frenar l'amor per un gènere que s'ha infiltrat a l'ADN dels egarencs. Segueixen els concerts a la Nova Jazz Cava -amb programació estable durant tot l'any-, les actuacions al Centre Cultural Terrassa, les sessions matinals a la plaça Vella i a la de Catalunya i el Pícnic Jazz (17/3), la proposta lúdica i a l'aire lliure per a tota la família, que aquest any es trasllada al torrent de la Font d'en Sagrera, a la zona sud del parc de Vallparadís, on actuaran la Locomotora Negra i Andrea Motis & Joan Chamorro Quintet.

L'obertura d'aquesta nit (8/3) és un doble concert XXL a la Nova Jazz Cava: parlem de dues big bands catalanes que comparteixen passió per la poesia. D'una banda, la Dream Big Band, de Vicens Martín, que comptarà amb la veu de Gemma Abrié per interpretar Els fruits saborosos de Josep Carner; de l'altra, la Free Spirits Big Band de David Mengual, que presentarà Menta, diari sonor un treball basat en una antologia de poemes de David Castillo. En total, hi participaran una trentena dels millors instrumentistes de jazz del nostre país.

CAPS DE CARTELL

Aquest any destaquen presències internacionals com les del prestigiós vocalista de Los Angeles Gregory Porter (15/3). Representant del jazz soul més càlid i seductor -penseu en l'estil de Nat King Cole, Joe Williams i Donny Hathaway- i col·laborador habitual de la Jazz at Lincoln Center Orchestra, de Wynton Marsalis, presentarà el seu últim treball Be good (2012). Per la seva banda, el bluesman de Buffalo Lucky Peterson protagonitzarà la nit de blues acompanyat de la veu de Tamara Peterson (16/3), i la pianista californiana Joanne Brackeen es presentarà amb el seu trio (14/3). Brackeen és una experta instrumentista de bebop que té l'honor d'haver estat la primera dona a formar part de l'Art Blakey and The Jazz Messengers i que ha treballat amb gegants del jazz com Dexter Gordon, Stan Getz, Joe Henderson i Sonny Stitt.

Entre les propostes més immediates, sobresurten el concert del col·lectiu novaiorquès Opus 5 (9/3), que compta amb el saxofonista Seamus Blake; la presentació del disc Continental blues , del quartet del trompetista californià resident a Catalunya Matthew Simon (9/3), i la Catalan Experience del també trompetista Bobby Shew (10/3).

El ball social de lindy hop Swing de la retallada (9/3) , els 25 anys sobre els escenaris de Big Mama (16/3), la nit del segell català Swit Records (amb dos concerts d'Ignasi Terraza en format piano solo i trio, i del trio del jove pianista Bernat Font, 21/3), Horacio Fumero Reunion (22/3) i la nit de gypsy swing de Biel Ballester Trio amb Christian Escoudé i Steeve Laffont (23/3) són només algunes de les moltes altres propostes d'aquest 32è Festival de Jazz de Terrassa.

stats