MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

El festival de Bebo Valdés

El trompetista David Pastor ens parla del 45è Festival de Jazz de Barcelona

Jamie Cullum, Chucho Valdés, Dianne Reeves, Christian McBride, Jack DeJohnette, Esperanza Spalding, l'homenatge a Bebo Valdés... El 45è Voll Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona està ple de noms llampants del panorama jazzístic mundial, però també cal parar atenció a la lletra petita. Per als que vulguin descobrir que el nostre jazz té poc a envejar al de fora, no hi ha excusa: David Mengual, Ignasi Terraza, la Locomotora Negra, la Sant Andreu Jazz Band... i, sobretot, David Pastor.

El trompetista de Sedaví, a qui el festival ha donat la tradicional carta blanca ,actuarà, a més, en tres concerts amb formacions diferents, amb Artur Regada a l'Hotel Havana, a L'Auditori amb la big band de Joan Chamorro i Andrea Motis, i en un dels principals esdevenimens d'aquesta ocasió, l'homenatge a Bebo Valdés, Rumba para Bebo . "En aquest concert col·laboraré amb l'Eladio Reinón, que també és de Sedaví, i sempre em fa molta il·lusió tocar amb ell", explica Pastor.

HOMENATGE ESPECTACULAR

L'homenatge a Valdés, un músic estretament lligat a la història del festival i que va morir al mes de març, serà el dimarts 29 d'octubre a la sala Barts. Hi participaran els Afro-Cuban Messengers del seu fill Chucho, la banda de veus i percussió Maloongo, un elenc de 10 ballarins i una miríada de músics com el mateix Chucho Valdés, Omar Sosa, Javier Colina i Jerry González, entre d'altres.

"Bebo ha estat un dels pares del latin jazz , fins i tot hi ha gravacions d'ell amb Dizzy Gillespie i els Afro-Cuban All Stars", explica Pastor. "La seva música és senzilla, ballable i a l'hora sofisticada, és una música amb molta classe, molt ben feta i arranjada, molt descriptiva del que ell portava dins".

Segons Pastor, que va conèixer el mestre a Barcelona l'any 1998, aquesta és la festa que li hauria agradat muntar a Bebo si hagués sabut que se n'anava. "Vaig gravar un disc amb ell, Afro-cuban jazz suite n.1 , que precisament va dirigir l'Eladio Reinón amb música de big band . Com a persona era excel·lent, meravellós, això va ser abans de la pel·lícula de Calle 54 , i el tracte cap als músics va ser exquisit". Més tard, Pastor va tornar a coincidir amb Bebo en un plató de televisió, quan treballava com a músic per a Andreu Buenafuente. "El Bebo venia com a convidat i després de la seva prova de so, el Sergi Vergés i jo ens hi vam acostar i ell s'enrecordava perfectament de nosaltres, sabia que jo era el primer trompeta i ell el trombó baix, fins i tot va trobar que el Sergi s'havia engreixat, ha! ha!", riu.

La carta blanca de Pastor al festival consisteix en quatre concerts, un cada dilluns del 28 d'octubre al 25 de novembre, al JazzSí Club. El trompetista ho ha plantejat de manera que en cada actuació creixi el nombre de músics. Comença amb un concert sol ("una espècie de viatge a través de la trompeta"), continua amb el duo que té amb el bateria Pere Foved, segueix amb el trio Nu-Roots, el quintet Five Lights i, finalment, amb l'Original Jazz Orquestra Taller de Músics, que normalment dirigeix. "Estrenarem cinc composicions meves arreglades per a big band , que aquesta vegada dirigirà el Sergi Vergés, i jo em limitaré a tocar", matisa.

Pastor, que recentment ha participat al Mercat de Música Viva de Vic amb tres projectes (The New Catalan Ensemble, el Líbera de la Giulia Valle i el grup de Juan Perro), recomana, de l'edició d'aquest any, els concerts de Martirio i Raúl Rodríguez ("encara que no sigui ben bé jazz"), del trio d'Esperanza Spalding ACS, de Christian McBride Trio, de Miguel Zenón Quartet ("sóc molt fan del seu pianista Luis Perdomo") i d'Eva Fernández, "que és una nena amb molt de talent.


45È FESTIVAL DE JAZZ DE BARCELONA
DIVERSOS ESPAIS (BARCELONA)
Del 19 d'octubre a l'1 de desembre
www.theproject.es