ESCENES
BELÉN GINART

Les orelles del llop

Simona Levi dirigeix ‘Hazte banquero’, la història de saqueig de Caja Madrid, Bankia i les targetes opaques

'Hazte banquero'. Zoom

Encara que fos futbolera, ni de lluny el cas, no sé si coneixeria aquest entrenador: David Vidal. La inevitable cerca a Google em convida a recrear-me amb els vídeos de Youtube. Em quedo embadalida observant aquest home menut, de bigoti poblat i veu gruixuda, famós en els clubs pels quals ha passat per la seva generosa gesticulació i verb punxegut i l’afició al reforç negatiu per espavilar el ramat. Podria quedar-me tot el matí veient reculls de les seves sortides de to a les banquetes del Cadis, l’Elx o el Guadalajara. Enganxa, però busco una altra cosa, una bona tria de vídeos del tècnic convertit en protagonista de la campanya publicitària de Caja Madrid Depósito Barrilete Cósmico. L’entrenador fet a si mateix ara al servei d’un producte financer imbatible.

Immersió en la trama

Segur que els anuncis els recorden els milers de clients confiats i en conseqüència captius del Depósito Barrilete Cósmico (producte bancari porqueria, com les tristament famoses preferents). Jo no en guardo memòria, la veritat. Però n’havia vist un tast en una roda de premsa de l’espectacle Hazte banquero, una immersió en la trama llimosa de Caja Madrid, Bankia i les targetes opaques teixida i dirigida per Simona Levi i interpretada per Josep Julien, Albert Pérez, Elies Barberà i Agnès Mateus. El muntatge es veurà al Grec només durant tres dies (també anirà a Tàrrega i a Madrid), però la productora Minoria Absoluta s’hi ha interessat i s’implicarà en la versió audiovisual.

La imatge, en format vídeo o com a foto fixa d’estadístiques, xifres i textos, alleugereix la part més densa d’ Hazte banquero, una obra feta amb material real, molt digerible gràcies a la solvència dels actors i una encertada pinzellada còmica. Teatre de dades. Res inventat. Això és un collage, un patchwork fet a partir d’e-mails. Són els correus entre Miguel Blesa i els seus col·laboradors més estrets. S’hi escola ambició, prepotència, impunitat, malversació, malbaratament i traïció. Les clavegueres del poder descrites en primera persona pels seus eficients manipuladors. Els anomenats “correus de Blesa”. Amb ells la iniciativa ciutadana 15MpaRato va aconseguir que s’obrís judici contra Rodrigo Rato i que sortissin a la llum pública els escàndols comesos per una casta d’intocables convençuts que per un cop no ho van ser tant. Perquè, com es diu durant l’espectacle, la ciutadania va creuar inesperadament la frontera del “no hi ha res que puguem fer-hi”: la por es va mudar de barri, els bàndols es van intercanviar i alguns van intuir les orelles al llop sense haver-s’ho imaginat mai.

Simona Levi explica que no ha sigut gens fàcil trenar la dramatúrgia de la peça. Ha calgut un any de feina per cribar els 8.000 e-mails que tenien a l’abast, deixar-los en 460 i convertir-los en el suport textual d’ Hazte banquero. En els esborranys inicials l’obra durava cinc hores. Ara, una hora i mitja. Continua sent una enciclopèdia de la corrupció amb protagonistes que a més de sous descomunals i dietes desorbitades rebien regals caríssims. Un efectiu mecanisme de sensibilitats en què tothom devorava la seva part del pastís (partits, sindicats i patronal). Un intercanvi de favors en forma de suborn encobert i black. La relació de quantitats gastades en B pels diferents personatges de l’obra fereix al més insensible.

Els e-mails, el material real utilitzat a l’obra, van ser reenviats a la bústia anònima d’XNet, una plataforma d’activistes per la democràcia que té entre altres batalles lluitar contra la corrupció. La plataforma, de la qual Simona Levi és fundadora, va impulsar el 15MpaRato i va fer història demostrant la força de la ciutadania com a mecanisme de control del poder. A l’obra es diu que molts dels descobriments s’han silenciat o s’han explicat malament pels que tenien els altaveus per fer-ho. I per això han volgut fer l’espectacle, perquè res del que creuen essencial no es quedi sense dir.

Amb Hazte banquero Simona Levi ha tornat a escoltar la seva ànima teatral. Actriu, ballarina i directora escènica, la inventora i dinamitzadora del difunt In Motion (cicle offdel Grec que calia veure per estar al corrent de les formes més innovadores i crítiques del fet escènic) feia nou anys que no dirigia un espectacle. L’activisme l’havia xuclat del tot. Ara ha sentit la necessitat de “tornar a la narració”. D’aquí ha sorgit Hazte banquero. Un títol que, per cert, beu d’una altra campanya: la tristament famosa Hazte bankero amb què la Bankia de Rato va acompanyar la seva sortida a borsa. Rescatar-la li va a costar una picossada vergonyosa a l’Estat: per les piques de l’entitat ha fugit la setena part del forat en l’economia espanyola. “Amb l’espectacle volem mostrar a la gent que ens podem fer els amos de la nostra història”, conclou Levi.

GREC 2016: ‘HAZTE BANQUERO’. DIRECCIÓ: SIMONA LEVI. TEATRE POLIORAMA (BARCELONA) DEL 5 AL 7 DE JULIOL