FUGIDES
Cultura 12/09/2014

Una escapada entre petjades i ous de dinosaures

La Conca de Dellà és una de les zones més riques d’Europa en restes del final del Cretaci

Laia Beltran
3 min
Una escapada entre petjades i ous de dinosaures

La pel·lícula Jurassic Park potser és la referència més propera i lúdica que tenim sobre els dinosaures. Però a Catalunya, concretament al Pallars Jussà, l’existència dels dinosaures no és ciència-ficció. Ni tampoc un descobriment de fa quatre dies. A principis del segle XX diversos equips de paleontòlegs i geòlegs van començar a fer-hi treballs de recerca. Va ser durant la construcció de la presa de Talarn de l’embassament de Sant Antoni (1911-1916) que es va trobar el primer os de dinosaure, un fèmur dipositat a la col·lecció del Museu de Geologia de Barcelona. Després d’un temps sense excavacions, als anys 80 van reactivar-se, però ha sigut a partir del 2001 que la Conca Dellà s’ha convertit en una de les principals destinacions per a paleontòlegs -professionals i aficionats- de tot Europa. Tot aquest llegat històrico-cultural es concentra ara al Museu de la Conca Dellà, situat a Isona, una bonica població d’origen romà que encara conserva vestigis de la seva muralla.

La visita a aquest petit museu resulta un excel·lent punt de partida per començar la vostra aventura pel sud-est del Pallars Jussà. De fet, el circuit museístic està pensat com un viatge en el temps que dissecciona tant el passat romà d’Isona com el rastre que els dinosaures van deixar a la comarca. Per entrar en context cal fer un reset mental i retrocedir ni més ni menys que 67 milions d’anys, fins a finals del període Cretaci. La majoria de restes fòssils de dinosaures que s’han trobat a la Conca Dellà pertanyen a la família dels hadrosaures, uns hervíbors quadrúpedes que també van habitar molts altres racons del món i que popularment es coneixen com a “dinosaures amb bec d’ànec” per la peculiar forma aplanada del seu musell. Al museu exhibeixen una aconseguida reconstrucció del Pararhabdodon isonensis, nom científic del dinosaure autòcton de la Conca Dellà i el més comú al final del Cretaci.

Un cop visitat el museu, el més emocionant per seguir el rastre dels dinosaures són els jaciments a l’aire lliure, per la qual cosa us haureu de desplaçar, tot i que no tots es poden visitar per compte propi. Per exemple, per veure les niuades d’ous de Basturs o les petjades del jaciment de la Llau de la Costa cal utilitzar obligatòriament el servei de guies i lloguer de totterrenys que gestiona el museu (és imprescindible reservar l’excursió amb antelació). En qualsevol cas, amb el vostre propi vehicle us podeu desplaçar fàcilment fins a l’ermita de la Posa, a Isona, als peus de la qual hi ha el jaciment del mateix nom, on es conserven més de 2.000 depressions que no són petjades de dinosaures com es va arribar a pensar, sinó que van ser causades per rajades que s’alimentaven de petits invertebrats en una antiga platja de fa 70 milions d’anys.

Des del museu també us indicaran com arribar en cotxe fins al jaciment d’Orcau. Un cop heu aparcat, una excursió de 10 minuts per un sender de muntanya (ben senyalitzat) us portarà fins a una roca calcària inclinada amb desenes de petjades de forma circular formades pel pas de grans hadrosaures per un antic aiguamoll. Tot i que en aquests dos casos no és obligat contractar un guia, les explicacions que us donaran els professionals us ajudaran a entendre i contextualitzar millor el que podeu veure i tocar. No oblideu que sou en una de les zones d’Europa més riques en restes dels últims dinosaures que van habitar la Terra.

El Pallars Jussà és un territori vast, amb multitud de serralades i valls que han dibuixat un paisatge singular, salvatge i ple de contrastos, des de la Vall Fosca fins al congost de Mont-rebei. Però sense sortir de la Conca Dellà es poden visitar llocs tan bonics com els estanys naturals de Basturs i gaudir de vistes impressionats des dels miradors del roc de Benavent o el coll de Comiols. També es pot gaudir d’un interessant patrimoni arquitectònic, que inclou des del llegat romà d’Isona i el medieval de Figuerola d’Orcau fins a diverses esglésies romàniques i castells. Si després de tanta calma necessiteu una mica de ritme urbà, penseu que sou a pocs quilometres de Tremp, la capital de la comarca, una ciutat ideal per fer-hi parada i fonda. |

Museu de la Conca Dellà

Carrer del Museu 4, Isona (Pallars Jussà). Tel.: 973 665 062. Web: www.parc-cretaci.com. Més informació sobre turisme al Pallars Jussà a www.pallarsjussa.net

stats