PALADARS
Cultura 16/08/2013

Els entrepans que van sobre rodes

Claudi Gelonch, el Ferran Adrià dels sandvitxos, planta la Toc Toc Rulot a la platja Fonda de Begur

Laia Beltran
3 min

Com cada matí, Claudi Gelonch va a buscar la rulot Toc Toc a la masia que la Teresa i el Josep tenen a Palafrugell. A més, aprofita per carregar la cistella de pebrots, albergínies, carbassons, cebes, tomàquets i enciams de l'hort d'aquests pagesos del Baix Empordà. Si les gallines han sigut generoses, fins i tot s'emporta un grapat d'ous. I mai falten les dàlies que li regala la Teresa. En un quart d'hora, la rulot ja està aparcada a l'accés de la platja Fonda (Begur) i allà s'estarà fins al capvespre, envoltada de pins i buguenvíl·lies. El Claudi, cuiner apassionat, perfeccionista i autodidacta, va regentar un bar a Argentona. Al poble li deien "el Ferran Adrià dels entrepans" per la seva imaginació a l'hora de farcir-los. Després, va viure una temporada a Bali, però fa poc va tornar a casa. I juntament amb alguns amics (l'emprenedor David Carmona, el cuiner Santi Colominas -que regenta a la platja d'Aiguablava el celebrat Toc al Mar- i el publicista Xavier Hidalgo) van endegar Toc Toc Rulot, un projecte de gastronomia mòbil inspirat en els food trucks que David Carmona va descobrir en unes vacances a Califòrnia.

Fa només uns mesos, van comprar una caravana dels anys 60 i van restaurar-la per incorporar-hi una cuina a la vista. Aquest és l'escenari on el Claudi és feliç. A prop de la planxa i a prop del client. A Toc Toc Rulot ofereix una petita carta d'entrepans calents i d'enrotllats freds, a més d'amanides fresquíssimes i sucs de fruita natural. Però el gran què són els entrepans kinder . Els entrepans sorpresa. Els que li van donar fama al Maresme. El client escull un ingredient de base (salsitxa, hamburguesa, pollastre, bacó o verdures) i deixa la resta en mans del Claudi. "Els kinder són improvisació, i saber treballar bé els ingredients, sobretot la proporció i la cocció", explica mentre el pebrot vermell, la ceba, el carbassó i la salsitxa ballen a la planxa, cadascun al seu ritme. L'aroma és exquisit. El punt final pot ser un toc de formatge blau, de crema de dàtils, de sobrassada o de botifarra negra. O no. Cal confiar en el criteri del xef. "Quan la cuina es torna rutina, mala cosa. Per això jo no escric mai com faig els entrepans. Vull que cada cop siguin diferents i, sobretot, que siguin bons", afirma en Claudi. I ho són, perquè les hortalisses són de confiança, el tall el compra a un carnisser de Begur i el pa el forneja cada dia (el que sobra se'l mengen les gallines del Josep). Producte de temporada i de proximitat. Aquests són els valors de Toc Toc Rulot. La seva aventura acaba de començar a la platja Fonda, on s'estaran fins a finals d'estiu, però la intenció d'aquesta companyia d'entrepans singulars és fer país. Rodar amb la caravana amunt i avall. I no deixar mai de sorprendre als seus clients amb detalls subtils com el gintònic amb fulles d'alfàbrega fresca. Sí, collides a l'hort de la Teresa.

ALTRES CARAVANES EN RUTA

Les caravanes gastronòmiques són un fenomen en expansió. Toc Toc Rulot ha apostat pels entrepans singulars i de qualitat, però ja fa temps que circula La Creperie de la Mariöne, una encantadora caravana vintage que serveix creps dolces i salades. I encara és més ensucrada la rulot Martina Sweet Cakes, especialitzada en "dolces joies fetes a mà". Si sou carnívors, seguiu la pista a l'antiga camioneta Citroën Mr. Frank and The Butis. Menjar botifarra catalana no havia sigut mai tan cool !

stats