El elegido

125 MIN. Espanya (2016)

El elegido

Direcció: Antonio Chavarrías

Guió: Antonio Chavarrías

Amb: Alfonso Herrera, Hannah Murray, Julian Sands, Elvira Mínguez, Frances Barber, Henry Goodman

CRÍTICA DE CINEMA
EULÀLIA IGLESIAS

El elegido

Pocs catalans tan universals com Ramon Mercader. I malgrat tot, l’assassí de Lev Trotski no ha tingut el ressò popular que mereix una figura tan fascinant. El 1996 Javier Rioyo i José Luis Linares el van rescatar del semioblit amb un documental imprescindible, Asaltar los cielos. Als anys setanta Joseph Losey ja li havia dedicat un film de ficció no especialment memorable, El asesinato de Trotski, en què Alain Delon es posava en la pell d’aquest estalinista.

Antonio Chavarrías sí que ha confiat en el potencial cinematogràfic i comercial de la figura de Mercader. El elegido explota els elements més atractius de la seva biografia alhora que es manté força fidel als fets. Som davant d’un thriller històric d’espies que conté certes dosis de romanticisme, de traïcions i de joc d’identitats.

Amb la intenció d’atraure el mercat mexicà (hi ha coproducció d’aquest país), el paper principal recau en l’actor Alfonso Herrera, conegut per la sèrie Sense8, mentre que la secretària de Trotski també la interpreta una actriu televisiva, Hannah Murray, la Gilly de Joc de trons. Però l’ambició internacional de l’obra ha comportat tot un procés d’estandardització. El resultat és una obra plana i convencional, en què costa trobar la personalitat cinematogràfica que caracteritza els títols dirigits o produïts per Chavarrías. Mentre el context històric es resumeix amb quatre pinzellades gruixudes, Mercader queda reduït a una mena de latin lover poliglot i adoctrinat, amb complex d’Èdip i un accent castellà d’allò més estrany.