PALADARS
LAIA BELTRAN

La cuina despullada

L’Indret de Cambrils es rendeix al producte, sigui de mar o de muntanya

JUAN ANTONIO DORADO Zoom

No tots els restaurants tenen el privilegi d’abocar-se a la platja i, al mateix temps, a un camp d’oliveres. Aquest és un dels trets diferencials de L’Indret de Cambrils. Però no és l’únic ni tampoc el més singular. L’Indret és mar i muntanya, tot i que la seva cuina no podria estar més allunyada del receptari tradicional català. Per atàvica, per despullada, per fugir de l’artifici.

L’Indret també és mar i muntanya perquè cavalca entre dos mons aparentment oposats com són els camps llaurats de la Garrotxa i les aigües ondulades de la Costa Daurada. Pitu Pijoan és mar. L’ímpetu, la força, el regust de sal. I Marc Casals és muntanya. La calma, la serenitat, l’herba humida. Un és el patró de la barca P. Bomba, atracada al port de Cambrils. L’altre es fill de Les Comelles, una casa rural de Joanetes, a la Garrotxa, on el producte és sagrat i al client el tracten com si fos un més de la família.

DEL FONS DEL MAR O DE LA TERRA

Un cap de setmana de vacances a Les Comelles els va posar en contacte. En Pitu, com a client, i en Marc, com a amfitrió, van compartir hores de conversa i van trobar un punt en comú: la seva passió pel producte, pel bon producte. Surti del fons del mar o de les entranyes de la terra. Perquè quan el bon producte t’obsessiona, tant pots parlar de sardines i gambes com de patates i fesols de Santa Pau.

Aquells dies van sembrar la seva amistat, que amb el pas del temps s’ha transformat en un projecte gastronòmic que ha sacsejat aquest tros de costa tarragonina. A L’Indret serveixen menús, vermuts i tapes. I també arrossos i fideuàs. Però tot es fa sota un prisma de qualitat i exigència envers el producte. No treballen amb intermediaris. El peix de la barca d’en Pitu és el que se serveix al restaurant. Del mar a la taula. Als pagesos i ramaders de la Vall d’en Bas, en Marc els compra verdures, ous, embotits i carn. El mateix zel el posen a l’hora d’escollir el pa, els ibèrics, la carta de vins o el cafè. Res es deixa a l’atzar.

Si estimes el producte, has de protegir-lo. De coccions excessives, de condiments inapropiats, de salses que el disfressen. Aquest és el gran secret de L’Indret: l’aposta decidida per una cuina despullada, on el veritable protagonista és el producte.

Tampoc practiquen la cultura dels acompanyaments. I, si hi són, és perquè sumen. Un llit de tomàquet i ceba bressola un tàrtar de bonítol sublim. Un sospir de mantega de tòfona lliga uns ous remenats amb patates excelsos. Tot plegat sembla fàcil. Però ens asseguren que trobar l’essència és el més difícil: només pots jugar aquest partit si tens un producte que saps infal·lible.

Un calamar marcat sobre unes trompetes de la mort. Uns tallets de vedella marinada i brasejada. No cal res més al plat, perquè és en aquesta aparent senzillesa quan s’evoquen els sabors més autèntics. Vinguin del mar o de la muntanya.

PESCADORS PER UN DIA

I darrere del bon producte, qui hi ha? Segurament pagesos, ramaders i pescadors entregats a una feina dura, que molts cop no reben el reconeixement que mereixen. Part d’aquesta desconeixença la podeu superar amb l’activitat Pesca Turisme, que proposa L’Indret i que permet enrolar-vos durant un dia sencer a la barca de pesca d’en Pitu. A banda d’ajudar la tripulació en les seves tasques (navegació, calada, aixecament de la xarxa, classificació de les captures...) també podreu compartir amb ells un ranxo mariner a alta mar.

Si no us veieu fent de pescadors, us podeu apuntar a l’activitat Turisme Pesquer, que només dura un matí. Des d’una segona barca veureu l’aixecada de la xarxa de la P. Bomba i, a l’hora de dinar, gaudireu del ranxo a terra ferma, des de la terrassa amb vistes a la platja de L’Indret. Després d’aquesta experiència marinera, segurament us mirareu el peix fresc amb uns altres ulls.


L'INDRET

JOSEP IGLESIES, 40 (CAMBRILS)

977 793 426

www.lindretdecambrils.com