Cultura 08/02/2013

El consum responsable es fa a granel

'Slow shop', 'feng shui' i quilòmetre zero, tot en un mateix establiment

Eva Rexach
2 min
El consum responsable es fa a granel

Compra el que vulguis i pren-te el temps que vulguis. Aquesta és, ben resumida, la filosofia de Granel, una botiga en ple centre de Gràcia que agafa la idea de la compra a granel però adaptant-la als nous temps. És a dir, que en comptes de sacs d'arròs i de llegums hi ha moderns dispensadors, i que l'espai està pensat des del punt de vista de la disciplina feng shui . Per això tot l'establiment és de fusta i hi ha una font d'aigua cristal·lina a l'aparador. I per això l'atmosfera de l'espai convida a practicar l' slow shop , és a dir, la compra responsable i el consum sostenible.

QUILÒMETRE ZERO

A Granel, tot està pensat perquè l'experiència sigui com més pròxima millor, i per això gairebé tots els productes que tenen són de km 0, és a dir, que pertanyen a productors locals. I això té dos objectius: d'una banda, reduir la despesa energètica i mediambiental a l'hora de transportar els productes; de l'altra, donar sortida als petits productors que treballen amb els ingredients de la terra, de proximitat.

I què hi trobareu a Granel? Doncs ni més ni menys que a qualsevol altra botiga d'aquestes característiques. Per exemple, tenen cosmètics biodinàmics i cerveses artesanes. Treballen amb empreses de la zona: Granollers, Berga, Gallecs, Castellar del Vallès… Les fruites seques, de Tarragona; el cafè, del Bages; la pasta, de Castellterçol; la mel, de Torelló, i les herbes, de Vilanova de Sau. I gairebé tot amb certificat ecològic (el que no porta gomet també és ecològic, però a les produccions petites els costa més obtenir-lo).

RES DE PLÀSTIC

Però la consciència sostenible va més enllà del producte. Granel és una botiga sense plàstic (només hi ha plàstic, i és reciclat, en el cas de la mel, per raons òbvies): la idea és que el client hi vagi amb el seu propi recipient o bé que faci servir bosses de paper o de fècula de patata. I que les ompli amb el que necessiti.

Només 25 grams de plàtan liofilitzat? Doncs només 25 grams. I només 100 de risottoamb bolets? Doncs cap al sac. I, de pas, que s'emporti unes bossetes de te, o uns ous ecològics, unes maduixes deshidratades, unes galetes o unes melmelades de Cal Senzill, una empresa familiar de Bellpuig d'Urgell.

Llenties, mongetes, soja, arrel de gingebre, beines de vainilla, caramels de mel, bulgur, cereals per a l'esmorzar, farina d'espelta o de kamut, productes aptes per a celíacs, sis tipus d'arròs i tres de risottos ja preparats, pebre de Jamaica, nous de macadàmia, pipes de gira-sol, matafaluga…

A la botiga Granel hi trobareu de tot i, a més a més, podreu demanar que us preparin cistelles de regal o bé apuntar-vos a algun dels tastos que organitzen de tant en tant.

I si us fa mandra anar fins a la botiga o bé us queda lluny de casa, sempre podreu fer la compra per internet a través de la seva pàgina web, www.granel.cat . Serà una mica més impersonal, no podreu olorar els tes ni les melmelades ni comprovar com de garapinyades estan les ametlles, però ho tindreu a casa en un parell de dies. Per cert, si viviu a les Illes o a Osona, esteu d'enhorabona, perquè Granel, a banda de l'establiment de Gràcia, ja ha obert una botiga a Eivissa i una altra a Vic.

stats