Mudar la piel

89 MIN. Espanya (2018)

Mudar la piel

Direcció: Ana Schulz i Cristóbal Fernández

Guió: Ana Schulz

Crítica de cinema
Eulàlia Iglesias

'Mudar la piel', la història no explicada sobre el conflicte basc

En cap cas s'hi parla de Catalunya, però ara mateix no hi ha cap altra pel·lícula a la cartellera que il·lumini sobre la qüestió catalana com aquesta esplèndida opera prima de Cristóbal Fernández i Ana Schulz. Els directors parteixen de la història del pare d'ella, Juan Gutiérrez, mediador en el conflicte basc durant els anys 90, i l'amistat que va mantenir amb el Roberto, l'home del Cesid que l'espiava sense que ell ho sabés. Schulz s'interroga sobre aquesta figura que va introduir-se en la intimitat de casa seva i sobre l'estimació que malgrat tot encara li professa el seu pare.

A partir d'un relat personal, Mudar la piel desplega una revisió política sobre el paper de l'estat espanyol a l'hora d'impedir una solució negociada al País Basc. L'admirable coherència que manté Juan Gutiérrez entre els seus posicionaments públics i privats es trasllada en certa manera al mateix documental.

Sense compartir els afectes del pare, els directors també es plantegen quina ha de ser la seva posició respecte al Roberto. I així Mudar la piel, a mig camí entre el documental polític, el film familiar i el thriller d'espies, esdevé també una pel·lícula autoreflexiva que fa palès a través de les tribulacions del seu propi procés de creació com les clavegueres de l'Estat encara pretenen censurar qualsevol discurs alternatiu sobre el procés de pau al País Basc.