Jacques

122 MIN. França (2016)

Jacques

Direcció: Jérôme Salle

Guió: Jérôme Salle, Laurent Turner

Amb: Lambert Wilson, Audrey Tautou, Pierre Niney, Michael Bundred, Chloe Hirschman, Jenna Saras, Dylan Edy, Sabine Palfi

Crítica de cinema
Xavi Sánchez Pons

'Jacques', un 'biopic' suat sobre Cousteau

Hi ha pel·lícules que volen abastar tant que no acaben aprofundint en res; es queden en la superfície del que volen analitzar. Es tracta d’un mal molt present als films que pretenen explicar amb detall la vida i miracles d’un personatge famós; massa anys comprimits en només dues hores. El biopic sobre Jacques-Yves Cousteau, l’ídol pop dels oceans, dirigit per Jérôme Salle, cau en aquest vici. I és que, més enllà de l’extraordinària banda sonora d’Alexandre Desplat –tan bona que té vida pròpia– i de les vistoses escenes aquàtiques, estem davant d’un exercici buit de memòria històrica.

Jacques, en esperit, és com una entrada de la Viquipèdia il·lustrada amb imatges. Feta amb molts diners i apta, esclar, per a tots els públics. Ara bé, és incapaç de copsar la veritat emocional del protagonista o de furgar en les seves llums i ombres –que en tenia i moltes–. Basant-se en un llibre de memòries d’Albert Falco –cap de submarinistes del mític vaixell Calypso– i Yves Paccalet, el relat que proposa aquí Salle passa gairebé de puntetes per tots els aspectes negatius, i acaba apostant per la llegenda –positiva– i la pompositat. Les relacions problemàtiques de Cousteau amb el seu fill petit –mort en un accident d’avió– i la seva primera dona, o el fet de tenir el dubtós honor de ser un pioner de l’extracció petroliera al mar, mereixien un biopic valent amb més arestes punxants.