Dos Cataluñas

116 MIN. Espanya (2018)

Dos Cataluñas

Direcció: Álvaro Longoria, Gerardo Olivares

Amb: Documental

CRÍTICA DE CINEMA
EULÀLIA IGLESIAS

Crítica de 'Dos Cataluñas', el documental de Netflix sobre la qüestió catalana

El documental de Netflix (que s'estrena el 28 de setembre) sobre el Procés aspira a explicar la qüestió catalana al món, però sobretot a Espanya, on ha quallat un relat hegemònic en què només té presència una part. Els directors Álvaro Longoria i Gerardo Olivares ofereixen una detallada cronologia dels fets a partir d'abundant material d'arxiu i de les veus dels partits polítics i d'experts diversos l'opinió dels quals van confrontant per teixir una panoràmica exhaustiva i dialèctica de l'assumpte.


Però Dos Cataluñas entronca sobretot amb la tendència de cert documental recent (Alcaldessa, Política, manual de instrucciones...) d'endinsar-se en el fet polític a partir de l'aproximació als seus protagonistes entre bastidors. La principal aportació del documental, per tant, és el seguiment privilegiat dels candidats a les eleccions al 21-D, que ofereix material inèdit per als espectadors (l'estat d'ànim dels que aleshores acabaven de sortir de la presó com Jordi Turull, Carles Mundó i Raül Romeva; la impagable reacció de Miquel Iceta quan coneix els resultats electorals...).


S'agraeix l'esforç dels responsables a l'hora d'equilibrar fets i perspectives diverses, però es nota la inèrcia de certa manera espanyola d'entendre la política en què es presenta tot plegat a través dels protagonistes institucionals i els opinadors recurrents, mentre es menysté el pes de la societat civil.