Cultura 11/10/2013

El carrer per a tothom

El festival Escena Poblenou reivindica més que mai l'ús de l'espai públic en la 12a edició

Belén Ginart
3 min

Si el dissabte 19 d'octubre us passegeu per la rambla del Poblenou cap a les 10 del matí, és possible que us topeu amb una dona asseguda en una cadira, en silenci, amb uns papers i uns guixos per comunicar-se amb el món. Si hi torneu a mitja tarda, seguirà allà. I si hi passeu de matinada la tornareu a veure. És Ada Vilaró, una de les fundadores i directores del festival de creació contemporània Escena Poblenou, una panoràmica dels nous llenguatges escènics que de divendres a diumenge vinents celebra la dotzena edició. A l'Ada no la trobareu descansant de les tasques organitzatives, sinó en acció: és una de les artistes que participen en el programa d'enguany.

RISC CREATIU

Escena Poblenou va néixer fa 12 anys com un "somni boig" d'Ada Vilaró i Sergi Estebanell. Tenien una doble intenció. D'una banda, els movia el desig de democratitzar la cultura i, més concretament, de posar les propostes escèniques més innovadores i arriscades a l'abast del gran públic, amb funcions al carrer i en diversos locals del Poblenou com Can Felipa i Hangar. "Volíem trencar les fronteres entre el que és elitista i el que és accessible per a tothom", resumeix l'Ada. De l'altra, volien recuperar l'espai públic per a la ciutadania. Dotze anys després les dues voluntats continuen vigents i han marcat el disseny d'un programa que, en època de retallades, els ha costat especialment de confegir (i ha obligat a restar un dia a la programació).

SUPORT ALS NOUS PROJECTES

El festival ofereix beques de creació en residència en conveni amb La Central del Circ, l'Antic Teatre i El Graner. "Volem donar suport a la nova creació des de la base", diu Vilaró. En cada edició s'hi estrenen espectacles sorgits d'aquests espais, antenes també dels nous formats de les arts escèniques.

Enguany els muntatges becats són Deal , de la companyia Atempo Circ (2) , la peça de dansa Susobra , de Laila Tafur, i Whose are those eyes ?, de Macarena Recuerda Shepherd. Les tres tenen en comú el fet de no encaixar bé en les etiquetes de gènere. Una constant en tota la programació, perquè, com ha detectat l'Ada al llarg dels 12 anys d'Escena Poblenou, cada cop és més difícil catalogar els espectacles. "La barreja de llenguatges és cada cop més gran", constata. I les propostes són també cada vegada "més arriscades".

VEUS DE LLARGA TRAJECTÒRIA

En la programació hi ha artistes de llarg recorregut com Leandre Ribera (3) , un mag de l'humor mancat de paraules i amarat de poesia. I Roger Bernat, amb el projecte Domini públic ( 4) : en la seva línia de treball habitual, que difumina les fronteres entre realitat i ficció, el creador pren el públic com a protagonista d'una acció. A partir de les seves respostes a un qüestionari comú, els espectadors són reunits en microgrups i participen, d'entrada de manera inconscient, en un experiment sociològic que té molt de teatral.

Eva Meyer ofereix la performance Death is certain ,en què un exercici aparentment inofensiu esdevé una metàfora sobre la percepció de la violència. Denis Blacker (1) convida tothom a participar en un joc de tensions de gran força visual i carregat de significat. I la companyia Zipit, en una proposta clarament orientada al públic familiar, s'acosta al món dels monstres infantils des de l'experiència d'una nena obligada a ser valenta.

SENSE FERIR LA BUTXACA

Durant les tres primeres edicions, tota la programació era gratuïta. Amb el temps, les propostes de carrer s'han mantingut sense cost per a l'espectador, però alguns dels espectacles de sala han acabat sent de pagament, amb entrades a 6 euros (5 amb diversos descomptes). I a més el públic té l'opció de fer una aportació econòmica voluntària. "Volem un teatre al servei de la gent, que el preu no sigui excusa per no gaudir-ne. Però al mateix temps promovem una reflexió honesta de la gent sobre què ha de pagar pel que ha vist. Així sortim de la pura economia capitalista de mercat: pago tant i em donen tant".

SENTIT DE COMUNITAT

Si dissabte vinent us trobeu Ada Vilaró a la rambla del Poblenou, estarà immersa en la performance Public (Art public), una acció orientada a aquesta reivindicació del carrer per a tothom. Al matí s'hi faran diversos tallers que us convidaran a reflexionar sobre la privatització de l'espai públic. I a les 17 h esteu convidats a anar-hi amb una cadira i a seure entre la gent. "Volem recuperar el sentit de comunitat", diu l'Ada. Per reforçar-lo, les dues nits del festival hi ha festa amb la DJ Cristina Schultz (5).

ESCENA POBLENOU

Diversos espais del Poblenou (Barcelona)

Del 18 al 20 d'octubre

www.escenapoblenou.com

stats