ART
SARA ARMADA

La brossa té superpoders

El Drap-Art continua promovent el reciclatge artístic en la desena edició

Abans del boom del DIY ( do it yourself ), del big bang del ganxet i la rebosteria casolana, dels àlbums customitzats i de les bufandes de tela reutilitzada, el festival Drap-Art ja hi era, ara fa deu anys, promovent el reciclatge com a forma de vida i de diversió. En plena orgia consumista, però també de crisi, el cor de Barcelona n'acull una nova edició. Una exposició, una fira, un mercat, tallers, conferències, performances i instal·lacions us ensenyaran els superpoders de les coses que sembla que ja s'han gastat. Però no.

Flexos de dutxa, bobines de calefacció, pantalles d'escàner, palets, retalls de diari, bitllets de metro, connectors de PC, cames de Barbie, posts de planxar, discos durs... són alguns dels elements que conformen el desbordant univers creatiu de l'exposició del Drap-Art, que el CCCB acull fins al 5 de gener. Hi participen 65 artistes i dissenyadors amb la capacitat de veure les possibilitats amagades del material de rebuig i utilitzar-les per erigir un robot mutant (Ramon Guzman Drago), una làmpara (Bernat Capellades Manent, Héctor Escudero), un fresc sobre l'existència a la gran ciutat (Aingeru Rincón Benito), una biblioteca de llibres abandonats (Aran Santamaria) o minipistes de bàsquet (Albert Negredo).

Karol Bergeret, una històrica del reciclatge, hi presenta la col·lecció completa de les seves Santes Mestresses de Casa, realitzades amb posts de planxar trobades al carrer. El Hash Marihuana Cànem & Hemp Museum (Ample, 35), per la seva banda, s'afegeix al circuit del Drap-Art amb les instal·lacions de les artistes Yolanda Botero i Paula Bruna. La primera, colombiana, hi esbossa una crítica a la tala d'arbres amb un taüt de fusta, i la segona ha creat un bosc vertical a partir de llaunes de conserva reconvertides en testos.

TRIAR I REMENAR I APRENDRE

El Drap-Art s'encarna també cada dissabte en un mercat de reciclatge artístic i consum sostenible: la plaça Reial, fins al 4 de gener s'omple de parades i tallers per a totes les edats. D'altra banda, la Fira d'Art i Disseny, esdeveniment central del festival pel que fa a concurrència de públic, es farà els dies 3, 4 i 5 al hall del CCCB.

El CCCB és l'escenari també d'un complet programa d'activitats, com els concerts del duet Guatón Brígido (ds. 28, 18.30 h) o de Things <3 Things (dv. 27, 18.30 h); un taller de titelles reciclats (dg. 29, 12 h), de joies (dg. 5, 12 h) o de màscares fetes a partir d'ampolles de plàstic (ds. 4, 12 h), i el taller-demostració impartit per Sid Merrett dedicat als aficionats al reciclatge informàtic. A partir de material trobat Merrett elabora els ordinadors Box of Orange, que poden executar tant programes d'Apple com de Microsoft.

Ningú del món podria entonar el " But we're trash you and me... " dels Suede amb tant coneixement de causa com l'exèrcit d'homes fets de deixalles de l'artista alemany HA Schult. La Trash People és una tropa de mil individus de mida real fets amb material de rebuig, i que ha recorregut el món tot proclamant la importància del reciclatge i de cuidar el medi ambient. HA Schult ha donat al Drap-Art un dels seus homenets, i el podreu veure al pati de les Dones mentre duri el festival.