Blogs 21/02/2012

Les videoconsoles actuals en perill d'extinció

3 min

Ja fa més de dos anys que la premsa de videojocs parla tot sovint de successores de les consoles de joc actuals. És un fet del tot normal si es te en compte la vida, en solitari, de les generacions anteriors. Cinc anys és un cicle de vida que fins avui era el més habitual. Ara però, no se si per la crisi econòmica o per quina raó XBOX 360 ja ha fet sis anys i Nintendo Wii i PlayStation 3 en faran sis el desembre vinent.

Gaikai però, tirava la primera pedra durant el CES d'enguany dient que una d'aquestes tres consoles de joc no tindria successora i crec que saben molt bé el que diuen. Les videoconsoles actuals estan en perill d'extinció!

Consoles de sobretaula Les consoles de joc d'avui en dia són fantàstiques. S'estan convertint en estacions multimedia que a part de jugar permeten fer moltes coses més: llogar pel·lícules, veure programes de televisió a la carta o parlar per videoconferència; ja ho permeten les Smart TV.

Per tant, què no fan les Smart TV que facin les consoles de joc actuals? Executar videojocs. Això ja s'ha acabat. Gaikai i OnLive, les plataformes perexcel·lènciade videojocs sota demanada van anunciar al CES 2012 que els seus serveis s'incorporarien a diferents marques de televisió. Les televisions són un electrodomèstic que tothom compra i tothom es canvia tard o d'hora. Aleshores, perquè invertir amb un altre aparell que fa el mateix i que en molts casos ofereix els videojocs a un preu més elevat?

Smart TV amb accés a aplicacions web, videojocs i accés a continguts multimedia

Si en comptes de mirar-ho des de la banda del consumidor ho mirem des del punt de vista del desenvolupador, només hi trobemavantatges. Tal i com ha dit Tim Schafer: "publicar a plataformes com el PC o botigues per a telèfons intel·ligents és infinitament més barat que publicar per videoconsoles". I és que si vols desenvolupar per a Nintendo Wii,XBOX 360 o PlayStation 3 sense ser desenvolupador Inidie necessites pagar llicències i comprar màquines de test. El cost de tot plegat és elevadíssim comparat amb l'ínfim cost que té un ordinador de sis-cents euros o menys, el que necessites per desenvolupar i publicar videojocs en PC, tauletes o telèfons intel·ligents.

I amb les portàtils? què passa? Les portàtils encara ho tenen pitjor. Des que Apple amb els seus iPod, iPhone i iPad s'han popularitzat, els desenvolupadors de videojocs han vist el mateix que Tim Schafer. Amb sis-cents euros per l'ordinador i setanta-cinc euros per poder publicar al App Store ja pots començar a programar i a fer el teu primer euro.

Grans companyies com Konami, Atari, Electronic Arts o Ubisoft, entre d'altres han vist una gran oportunitat amb aquestes plataformes i hi han publicat grans videojocs com Assassin's Creed, Dead Space, Need For Speed, Grand Theft Auto,Mass Effect (confirmat aquesta mateixa setmana)o Max Payne.

Alguns dels noms més importants de la indústria ja fa temps que estan treballant en videojocs que sortiran exclusivament per a telèfons mòbils i/o tauletes tàctils. El mateix Hironobu Sakaguchi, creador de la saga Final Fantasy, està treballant en tres videojocs per a plataformes iOS.

Si a tot això hi afegim que les tauletes tàctils i els telèfons intel·ligents ja tenen sortida d'audio i vídeo en alta definició facilitant jugar als videojocs a través de la televisió i utilitzant el dispositiu en qüestió com a controlador, ja ho tenim tot dit.

Per tant, posan-t'me a la pell d'un analista de videojocs puc assegurar que les consoles de joc actuals ja han signat la seva pena de mort.

Comenta al fòrum

stats