Versió Alfa

Roger Baldomà i Leiva

Per què el català no té presència als videojocs?

Zoom

Sovint els qui volem gaudir d'entreteniment en català (que quedi clar, sense renunciar, necessàriament, a d'altres idiomes), ens trobem amb moltes dificultats, provocades, sobretot, per la manca d'oferta. En la nostra llengua són ben pocs els jocs de taula que podem comprar, poques les sales de cinema que projecten alguna pel·lícula en català i pràcticament cap videojoc -que no sigui infantil- en català. Recentment he passat de ser un opinador del sector dels videojocs a un creador de videojocs, i ara sí, un cop dins, us puc explicar amb coneixement de causa per què ens trobem amb aquesta situació.

Experiència com a opinador

Des del naixement de VaDeJocs, han passat cinc anys on he pogut gaudir de llargues converses amb gent important de la indústria, des de caps de premsa, passant per caps de producte, programadors i gent molt influent dins de la indústria -com per exemple el mateix Peter Moore, antic president de Sega of America, fins fa uns anys alt executiu de Microsoft i cap d'EA Sports, actualment.

Quan he tingut ocasió de preguntar-los el perquè de la no inclusió del català, o de la seva pràctica marginació, en els videojocs, les seves respostes han estat prou diverses. Alguns s'hi han tancat en banda, al·legant que resulta insostenible traduir i doblar a més idiomes. Altres s'han obert a la possibilitat de permetre-ho, sempre que tant la iniciativa com l'esforç sorgeixin de la mateixa comunitat de jugadors, és a dir que sigui els propis usuaris els qui s'encarreguin de la traducció (cosa que només és possible en el cas dels jocs d'ordinador, val a dir). Hi ha, fins i tot, qui per doblar un videojoc i traduir-lo al català ens han arribat a proposar de concertar una reunió amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a convèncer els seus responsables que fons l'administració qui financés tot el procés, aportant ni més ni menys que 300.000 €. També hem parlat amb Microsoft, Nintendo i Sony per tal de mirar de conèixer la seva disposició a traduir els sistemes operatius de les seves videoconsoles. La resposta, però (sempre oferta molt amablement), sempre ha estat negativa.

I resulta que aquest darrer és un dels punts més compromesos i problemàtics, argumentat per la majoria de distribuïdores per a justificar l'absència del català en el catàleg de jocs de totes les consoles hagudes i per haver; segons ens han confirmat, cap videojoc no pot fer ús d'un idioma que no sigui seleccionable en el sistema operatiu de la consola.

Experiència com a desenvolupador

Tal i com he comentat a l'inici del text, m'he decidit a a desenvolupar videojocs. Juntament amb n'Oriol Castellví i Domínguez hem creat iepa! Studios i estem a punt de publicar el nostre primer videojoc (del que més endavant us parlaré) per a Windows Phone 7.

Durant el procés de desenvolupament, un dels temes que hem tingut més clars és el fet que, si volem videojocs en català, nosaltres hem de predicar amb l'exemple. Amb molt de gust vam començar a investigar, i en un principi ens va semblar que la política d'idiomes en les aplicacions per a mòbils era igual de restrictiva que en les videoconsoles. Per sort, tot just ahir descobríem que no és així. Microsoft, amb Windows Phone 7, està obligant a incloure com a mínim un dels idiomes que el seu sistema operatiu inclou (Alemany, Anglès, Castellà, Francès, Italià), però permetent, alhora, els que al desenvolupador li vinguin de gust. Per tant, en el nostre videojoc el català hi serà des de la primera versió. Tal i com estem convençuts que ha de ser.

El camí a seguir

Ara caldrà veure si els desenvolupadors dels Països Catalans que facin videojocs per a Windows Phone 7 inclouen el català en els seus videojocs, perquè els de casa som els que hem d'ensenyar que el fet d'incloure el català pot comportar molts beneficis.

Mentrestant, queda clar que la indústria no vol gastar-se ni un ral més en traduccions i doblatges a nous idiomes, si és que es tracta de llengües que no tenen la força d'un estat al darrera.

Al fòrum: http://www.vadejocs.cat/smf/index.php/topic,89485.0.html