Versió Alfa

Roger Baldomà i Leiva

El futur de les consoles de joc de Nintendo

Zoom

Ahir, 12 de juny de 2011 vaig tenir el plaer de participar al programa "Especial E3 2011" de Generació digital a Catalunya Ràdio. El programa va comptar amb la presència destacada de la Gina Tost i Albert Garcia. Presència destacada perquè eren les dues úniques persones de l'estudi que tot just acabaven d'arribar de Los Angeles on com ja us podeuimaginar,havienanat a viure l'E3 2011 en persona. Durant les dues hores de programa especial vam parlar del més important de l'E3 d'enguany i per mi una de les coses més interessants van ser les conclusions a les que vam arribar respecte al futur de Nintendo i les seves consoles de joc.

Perquè cal analitzar el futur de Nintendo i les seves vídeoconsoles?

Aquest any s'esperava molt de la fira de l'E3. Nintendo va començar a escalfar l'E3 a finals del mes d'abril tot anunciant que la successora de Nintendo Wii es podria veure en funcionament l'E3 d'enguany. Les alarmes van saltar a totes les redaccions i tots esperàvem gransmovimentsper part de Microsoft i Sony. A l'hora de la veritat, ni Sony ni Microsoft es van precipitar fent anuncis de noves videoconsoles i la veritat és que el què prometia ser un dels millors E3 de la història ha esdevingut un E3 i prou (que ni molt menys significa un mal E3).

Nintendo ha presentat, tal com va prometre, la Nintendo Wii U, la seva nova consola de sobretaula que sortirà a la venda durant el 2012 (m'atreveixo a anunciar que serà entre els mesos d'octubre i desembre). Per tant, al 2012 tindrem quatre opcions a l'hora de comprar una consola de Nintendo:

 • dues de portàtils : Nintendo DS (amb totes les seves versions) i Nintendo 3DS
 • dues de sobretaula: Nintendo Wii i Nintendo Wii U

Veient aquestescenarimolts ens preguntem: "Què passarà amb Nintendo Wii i Nintendo DS? Es deixaran de produïr? Hi deixaran de donar suport? Les deixaran morir?"

Anàliside la situació actual

Ara mateix tenim tres consoles (obviant versions) de Nintendo:

Consola

Tipus

Preu

Vendes totals (milions d’unitats)

Vendes abril

Vendes maig

Potència

DS

Portàtil

129 – 179,95€

147,63

0,78

0,54

3DS

Portàtil

249,95€

2,97

1,38

0,46

El doble que Nintendo DS

Wii

Sobretaula

149,95€

87,0

0,62

0,75

Lleugerament superior a Nintendo 3DS

Llegint detingudament les dades veiem que:

 • Actualment Nintendo 3DS és la videoconola de Nintendo amb un preu més elevat.
 • Nintendo 3DS només ha vengut més unitats que Nintendo DS el mes d'abril. Quan va sortir a la venda.
 • El preu de Nintendo 3DS és pràcticament el doble que el de Nintendo DS i Nindendo Wii.

Davant d'aquestes dades podem extreure diferents conclusions, però crec és interessant afegir-hi una dada. Nintendo DS i Nintendo Wii han buscat ampliar el mercat fent jocs per a jugadors ocasionals i jugadors experts mentre que Nintendo 3DS aposta més per un públic més expert (si tenim en compte el seu catàleg actual de videojocs).

 

Anàlisi de la futura situació

A partir de 2012 conviuran quatre consoles de Nintendo. Si no tenim cap nova portàtil que enterri a DS o 3DS la taula quedaria de la següent manera:

Consola

Tipus

Preu

Potència

DS

Portàtil

129 – 179,95€

3DS

Portàtil

249,95€

El doble que Nintendo DS

Wii

Sobretaula

149,95€

Lleugerament superior a Nintendo 3DS

Wii U

Sobretaula

300,00€ (no oficial)

50% superior a PlayStation 3 / 3 vegades superior a Xbox 360 (es diu a la xarxa)

Amb l'arribada de Wii U, amb preu per confirmar i especificacions tècniques per aclarir. Entraria una nova consola de Nintendo al mercat. Aquesta aniria enfocada al públic ocasional (ja que es podran aprofitar tots els perifèrics de Nintendo Wii) i al públic més expert (amb un millor servei de joc en línia, qualitat gràfica HD i sobretot jocs per a aquest públic).

Conclusions

Analitzades totes les dades i tenint en compte que encara no ha passat massa temps des de que Nintendo 3DS va sortir a la venda, les conclusions a les que vam arribar respecte al futur de Nintendo són:

 • Nintendo no vol fracassar tal i com ho va fer amb Gamecube. Per tant, interessa continuar donant suport a màquines de joc que tenen una extensió de mercat grandiós (230 milions d'usuaris entre Wii i DS)
 • La gran massa de públic de Nintendo DS i Nintendo Wii són jugadors ocasionals, que inverteixen poc, però que inverteixen en jocs que generalment costen molt poc de fer (Brain Training, Wii Sports, i sucedanis). Per tant les empreses que fan videojocs poden trobar una manera fàcil de fer diners dins d'aquestes plataformes.
 • La majoria de jugadors experts han criticat en algun moment a Nintendo per apostar tant fort pel públic ocasional i deixar de banda el seus seguidors de tota la vida. Per això ara Nintendo aposta per 3DS i Wii U per donar resposta a aquests. A més sap que pot posar-hi el preu que vulgui perquè els jugadors habituals són capaços de pagar el què faci falta.
 • Seguint amb els preus, si tenim en compte la situació econòmica que ens envolta, molts usuaris ocasionals optaran sempre per la consola més barata i per tant, DS i Wii tenen encara molt camí per fer i molta ventatge respecte a 3DS i Wii U.
 • Per tant, la nostra conclusió és clara. Tot i que fins ara Nintendo sempre havia deixat de banda les consoles de joc que quedàven antigues quan en sortia una de nova, el 2011-2012 segurament veurem un canvi per part de Nintendo ja que el què pot perdre si deixa de donar suport a DS i Wii és el què la pot salvar si les coses no funcionen amb 3DS i Wii U.

  Per cert, si us vau perdre l' "Especial E3" de Generació Digital sempre el podeu recuperar (primera hora, segona hora).

  Comenta al fòrum