Versió Alfa

Roger Baldomà i Leiva

Nintendo confirma el bloqueig a la cultura

Avui Nintendo ha presentat oficialment la seva nova consola Nintendo 3DS al mercat europeu. I ara si, ja podem confirmar que Nintendo ha decidit aplicar el bloqueig regional a la seva última consola portàtil.Per a aquells que no estigueu acostumats a importar, una pràctica cada cop més habitual, us semblarà una característica prescindible però deixeu-me explicar-vos perquè és tant important.

El bloqueig regional a la vida quotidiana

El bloqueig regional porta molts anys en ús. Qui no ha comprat mai un DVD en un altre continent i quan ha arribat a casa ha descobert que no el podia reproduir?

Això succeeix perquè els DVD i altres productes audiovisuals tenen un codi que els identifica com a reproduïbles per dispositius d'una zona en concret com pot ser Europa, Estats Units, Àsia, etc. Amb aquesta pràctica les empreses s'asseguren que si una pel·lícula surt a EEUU el 19 de gener de 2011 en format DVD i a Europa encara no s'ha estrenat en cinemes, ningú la podrà veure abans que s'estreni al seu territori. A no ser que es compri també un reproductor de DVD americà.

Per tant, és una mesura que només beneficia a les empreses productores i sobretot a les distribuïdores.

El bloqueig regional al sector dels videojocs

En el sector dels videojocs s'ha utilitzat exactament igual que en el sector dels audiovisuals. Fins a la generació actual de consoles de joc s'aplicava un bloqueig regional als videojocs. Amb l'arribada de Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo DS i PlayStation Portable la situació ha canviat.

Com a resultat, hem pogut gaudir de videojocs mesos abans que arribessin als Països Catalans, hem pogut comprar videojocs a un preu molt més econòmic (el mateix videojoc ens costa la meitat si el comprem a una botiga del Regne Unit) i el més important, ens ha deixat gaudir de jocs que no han arribat a aparèixer al continent Europeu.

Un exemple

Nintendo fa un pas enrere en la difusió de la cultura

Nintendo ha confirmat oficialment que la seva nova portàtil, la Nintendo 3DS, implementarà de nou el bloqueig regional. Ara que ja coneixeu les avantatges de no fer us del bloqueig regional, ja sabeu doncs tot el què ens perdrem. Tots els aficionats als videojocs sabem que a Japó apareixen grans joies que mai arribarem a veure si no les importem i menys si no les podem executar a les consoles PAL. Per tant, l'única opció que tenim és comprar una consola Japonesa si no ens volem perdre res.

Avui doncs ens n'anem a dormir tristos per la cultura del videojoc que té un obstacle més per arribar a tot arreu.

Al fòrum: http://www.vadejocs.cat/smf/index.php/board,125.0.html