Blogs 18/03/2011

Reacció del sector dels videojocs al terratrèmol del Japó

5 min

A vegades m'agradaria reconvertir aquest espai al diari Ara en un blog més generalista, tenir la capacitat de poder parlar de com he seguit, vist i viscut esdeveniments d'importància mundial, com el terratrèmol que ha afectat el Japó, què n'opino de l'alarma nuclear, de la meva creença en que els japonesos se'n sortiran, com sempre fan, i en com els admiro per mantenir-se tranquils, tot i la tragèdia...

Però per sort o per desgràcia, el sector dels videojocs també està implicat en aquest afer, i per molt que la nostra societat ho consideri un fet menor, o que es pot ignorar ràpidament, al Japó aquest sector agafa un caire diferent tant per la magnitud de la tragèdia, com pel volum econòmic que suposa aquesta indústria per aquest país.

Com molts sabreu, hi ha pocs jocs de desastres naturals, Disaster Day of Crisis de Wii, i Disaster Report, franquícia que va néixer a PlayStation 2 en són dos exemples. Precisament el primer, Disaster: Day of Crisis, és dels videojocs que més m'han impactat aquesta generació. La història plantejava una sèrie de successos que s'iniciaven amb un terratrèmol, i en conseqüència hi apareixia un tsunami, una explosió volcànica, una tempesta de foc, pluja de cendra volcànica i un grup terrorista hi afegia més llenya robant caps nuclears.

Tot i la mala qualitat gràfica del títol que li va reportar les males crítiques, les situacions viscudes com a protagonista feien que el jugador mantingués la boca oberta durant tota la aventura, xalant amb cada desastre i vibrant cada cop que salvava un ciutadà d'una mort segura.

Per desgràcia, la realitat ha superat la ficció al Japó. Un terratrèmol de 8,9, el tsunami, un volcà en erupció, amenaça nuclear, sembla un guió de pel·lícula, de videojoc o de llibre de ciència ficció, però la imaginació humana no sembla que hagi pogut superar-ho.

En moments com aquest, la humanitat sempre tant preocupada per les lluites pel poder i el control dels recursos dels altres, sembla reaccionar amb donacions i ajuda normalment desinteressada. Aquest fet també, inclou les empreses de videojocs, un sector molt important al Japó per bé que són els creadors de gran quantitat del maquinari i programari que arriba a la resta del món.

Una de les primeres empreses a reaccionar ha sigut Irem, creadors del mític R-type, que ha cancel·lat el videojoc "Disaster Report 4" per PlayStation 3, un videojoc que ens portava a una ciutat fictícia del Japó i ens feia viure un terratrèmol amb totes les seves conseqüències. Aquest cas té especial interès, ja que curiosament, l'anterior part d'aquest videojoc ens feia viure un terratrèmol i un tsunami, al Japó, al març del 2011.

També ha reaccionat Capcom, que ha donat 100 milions de iens (uns 900.000 euros) i ha engegat una promoció per reunir donacions, venent el videojoc Street Fighter IV per Iphone a preu reduït, 0,79€, i donant els diners a la Creu Roja Japonesa. També ha anunciat que redueix el seu horari laboral, per reduir la despesa energètica, que és un dels problemes als que s'enfronta el país nipó.

El grup Sony, per la seva part, ha anunciat la donació de 2,64 milions d'euros per la reconstrucció, i ha retardat la sortida de forma indefinida de MotorStorm: Apocalypse, un producte basat en la conducció arcade on havíem de competir entre les runes d'una ciutat afectada per un terratrèmol. A Europa però, surt el proper dia 18, ja que segons la companyia no hi són a temps per aturar la distribució, però tot i així no li faran promoció per respecte als afectats pel desastre.

Altres empreses del sector també han donat diners tant a la Creu Roja japonesa com a d'altres organitzacions del mateix estil, com són les següents:

- Nintendo ha donat 2,64 milions d'euros per la reconstrucció. - Sega Sammy ha donat 1,76 milions d'euros. - Tecmo Koei ha donat 89.000 euros a la Creu Roja japonesa i ha tancat les seves sales de màquines recreatives, per pal·liar el problema energètic. - Namco Bandai ha donat 900.000 euros. - Konami ha donat 900.000 euros. - Square Enix també ha donat 900.000 euros i redueix el consum elèctric de les seves oficines al Japó. - Level-5 ha donat 89.000 euros. Altres empreses també han iniciat la seva campanya de recollida de diners, com per exemple CCP, creadors de l'Eve Online, que han iniciat amb els jugadors un intercanvi d'objectes virtuals per diners reals, que aniran a la reconstrucció del Japó, o com 5pb, que ha rebaixat el preu de "Memories off" per iPhone fins als 350 iens japonesos (dels 2200 que valia, uns 20 euros) i donarà tots els beneficis a la Creu Roja japonesa.

NCSoft, l'empresa situada a Corea del Sud que ha desenvolupat el Lineage i Aion, entre altres, ha donat 500 milions de iens, uns 4,350 milions d'euros, que segons han afirmat, correspon als beneficis d'un mes.

Ja viatjant cap a occident, Microsoft ha realitzat una donació de dos milions de dòlars(aproximadament milió i mig d'euros), i Bungie, creadors de la saga Halo, tampoc s'han quedat enrere i han posat a la venda a la seva botiga en línia, una polsera de silicona per cinc euros, amb enviament internacional (i un recàrrec d'un euro i mig per l'enviament), que els donarà pels damnificats pel terratrèmol.

Altres iniciatives privades relacionades amb el sector, han anat sorgint per ajudar als damnificats. La revista especialitzada en videojocs, Famitsu, la més coneguda del territori japonès, ha iniciat una sèrie de campanyes per recaptar diners, i el portal play-asia, d'importació de videojocs i altres objectes com pel·lícules, música, figures i llibres, també ha posat a la venda productes per recollir diners i així poder realitzar una donació conjunta.

És agradable comprovar que tot i la competència aferrissada que mantenen aquestes empreses, en situacions on és necessària la seva aportació conjunta, responen amb el que poden per accelerar el procés de recuperació del territori afectat, i fer una mica més suportable el mal tràngol per a molta gent.

Comenta-ho al fòrum.

stats