Blogs 02/11/2011

Com a una rata

3 min

Avui no parlaré de res relacionat amb els videojocs sinó de com en som d'incivilitzats en el nostre tracte amb els animals, fins i tot a nivell subconscient. Per a fer-ho vull tractar un tema d’actualitat que ens ha posat els pèls de punta però que amaga una vessant molt fosca que ens hauria de fer reflexionar a tots. Em refereixo a l’atropellament i abandonament d’una nena a la Xina. Però no vull parlar del fet horrible, del qual se n’ha parlat abastament aquests dies, sinó de com els mitjans de comunicació han tractat la noticia i el terrible pensament que s’entreveu sota la forma de donar aquesta informació.

Abans de res, posaré el vídeo per si algú encara no sap de què estic parlant. Aviso que les imatges són molt dures i que no cal veure-les per a seguir el meu article.

Les imatges es comenten per sí soles i no afegiré res més. Uns dies després del succés la nena va morir a un hospital.

Però sí que vull parlar de la forma en què es va donar la notícia. En concret de dues frases que vaig escoltar a molts mitjans i que van aparèixer sovint a les cròniques: “La van abandonar com si fos un gos” i “la van tractar com a una rata”.

Hauríem de reflexionar sobre aquestes dues frases. Els humans hem arribat a acceptar que tractar així a un gos o a una rata és correcte. Que si una furgoneta atropella a un gos i el deixa malferit, agonitzant al terra, ningú té perquè ajudar-lo. Que està bé deixar que un animal pateixi i mori lentament durant dues hores tirat al terra d’un carrer concorregut. A on hem arribat?

Els gossos i les rates són animals, concretament mamífers, molt propers a nosaltres en l’esquema de la vida. Són éssers avançats que es diferencien ben poquet de nosaltres, per molt que no ho vulguem veure, i que fins i tot ens superen en molts aspectes emocionals. I estem acceptant que se’ls pot tractar així de cruelment.

Quan el nostre sistema moral i la nostra escala de valors accepta aquest comportament, el següent pas és evident: fer-ho a segons quins humans també és correcte. És només fer un pas més. D’una rata a un gos, d’un gos a un humà desconegut. Al cap i a la fi no ens afecta directament. Aquest vídeo de la Xina és el primer cas que agafa volada però de ben segur que no ha estat el primer. I, per desgràcia, no serà l’últim. Estem en aquest pas i cada cop veurem més casos, també a casa nostra, on ja passa amb certs col·lectius.

Vaig llegir-li a algú (perdó però no recordo qui era) que "hauríem d'estimar a les persones i animals, i utilitzar les coses", però que la gent estava fent justament l'oposat: "estimar les coses, i utilitzar les persones i animals". Crec que aquesta contradicció és real i ens està fent anar per el camí equivocat. Estimar el teu cotxe nou, el teu telèfon de darrera generació o el teu nou sistema de cinema a casa no té cap sentit. I utilitzar els animals i les persones, aprofitant-nos-en en moltes situacions quotidianes, encara menys.

Si no respectem als animals és només qüestió de temps no respectar als humans. I no podem escandalitzar-nos per no respectar els humans acceptant implícitament a la mateixa notícia que comportar-se així amb un animal és acceptable. La falta d’empatia i de sensibilitat de l’ésser humà està arribant a cotes impresentables i sembla que enlloc de corregir la situació preferim anar acceptant aquestes passes que estem donant cap a la deshumanització definitiva.

Sóc dels que està segur que a l’Univers existeixen moltes civilitzacions com la nostra, més i menys avançades, i unes quantes fins i tot a la nostra galàxia. És només un tema estadístic. Però si han seguit la mateixa línia moral evolutiva que nosaltres espero que mai ens vinguin a visitar. No fos cas que “ens tractessin com a un humà”...

Comenta-ho al fòrum

stats