Blogs 02/07/2013

I si l'iWatch no és un rellotge?

3 min

Comencen a sorgir rumors, i no és la primera vegada, d’un possible rellotge intel·ligent per part d’Apple de cara a finals d’aquest any 2013. Tot i que, si es fes realitat, no seria el primer fabricant en oferir al mercat un producte d’aquestes característiques, sí que la repercussió que tindria, donat l’historial dels llançaments dels dispositius de la poma mossegada, seria amb tota seguretat molt superior a la que han propiciat els altres productes ja disponibles avui en dia.

Personalment he pogut veure alguns d’aquests rellotges intel·ligents, i he de dir que són productes que a dia d’avui em semblen encara imperfectes. Tot i que ofereixen una sèrie de funcions realment interessants alguns aspectes dels productes fan que, i és una opinió molt personal, em semblin incòmodes. El què passa és que aquestes incomoditats, quan les catalogues fredament, solen ser aspectes relacionats amb la part “rellotge”, no amb la relacionada amb mobilitat. És a dir que les funcions que ofereixen aquests smartwatches relacionades amb els nostres mòbils són molt interessants, però on no m’acaben de convèncer és en les funcions que avui en dia dono per fetes amb el meu rellotge normal, de tota la vida.

I això em porta a la següent reflexió: per què han de ser rellotges? Els smartwatches que hi ha a l'actualitat estan pensats per a substituir el nostre rellotge convencional, i això fa que les mancances que ofereixen com a rellotge es notin molt. Detalls com haver d’activar la pantalla per a veure l’hora (no està sempre visible en tots els dispositius), el seu disseny o el fet d’haver-lo de carregar cada dia (si fa no fa) el fan un giny incòmode, com a mínim per a cert tipus de població. No dubto que aquest disseny i aquestes prestacions es poden millorar, i que Apple té una llarga trajectòria de productes de qualitat que cuiden aquests detalls, però començo a pensar que aquest problema és conceptual. Es vol incorporar al rellotge la funcionalitat “smart”, i crec que en lloc de voler-la incorporar al rellotge s’hauria de voler incorporar al canell de la mà.

Les funcionalitats smart que s’estan incorporant als rellotges podrien afegir-se perfectament a una banda o similar que poguéssim dur al voltant del canell, com una canellera d’aquestes que fan servir els corredors. D’aquest manera gaudiríem de les funcions desitjades sense haver de substituir el rellotge habitual, ja que aquest dispositiu nou podria conviure amb el rellotge al mateix canell o utilitzar-se amb l’altre canell. Aquesta solució eliminaria per definició els inconvenients que avui en dia veig als smartwatches, ja que no interferirien en les funcions de rellotge (cobertes amb els nostres rellotges habituals) i en canvi afegirien totes les novetats tecnològiques, sense que un afectés l’altre. Tant des del punt vista funcional com de l’estètic crec que seria molt interessant poder disposar dels dos aparells per separat, i poder per tant dur el rellotge que vulguem amb aquesta banda intel·ligent, sense que la substitució o ús d’un afecti l’altre.

Per tant, i si l’iWatch d’Apple no és un watch I si no és un rellotge sinó un altre complement que ofereixi les mateixes prestacions addicionals sense interferir en el rellotge? Jo ho celebraria, no sé què en penseu vosaltres... tot i que no crec que aquest cop l’encerti.

stats