Blogs 25/09/2012

iPod Touch: la videoconsola més portàtil

3 min

Dintre del món de les videoconsoles portàtils es tendeix a restringir el focus a les propostes de Sony i Nintendo. A dia d’avui els mitjans especialitzats acostumem a considerar com a videoconsoles portàtils la PSP, la PSVita, la DS i la 3DS (en les seves diferents versions). Els aficionats al jocs retro argumentaran que falten les videoconsoles portàtils adreçades als que emulen jocs de generacions anteriors o propostes com la nova NeoGeo portàtil, però aquests dispositius estan adreçats a gent que vol seguir gaudint amb productes de fa uns quants anys més que als que volen gaudir amb productes nous, que són al cap i a la fi els que mouen la industria.

Cada cop tenim més en compte les plataformes mòbils en aquest segment d’oci digital,especialment les equipades amb l’iOS d’Apple o l’Android de Google, però aquests aparells tot i ser una excel·lent plataforma de jocs portàtil no es circumscriuen només a aquest objectiu i el seu rang de preus així ho exemplifica. Són,entre moltes d’altres coses, una excel·lent plataforma de jocs. Però a mig camí entre les videoconsoles portàtilsmainstreami els mòbils actualstrobem la que passa per ser la videoconsola més portàtil de totes: l’iPod Touchd’Apple.

Waking Mars L’iPod Touch presenta unes especificacions ideals per a una videoconsola portàtil. Els seus 88 grams de pes el situen molt per davant de qualsevol altre dispositiu i el fan pràcticament inapreciable quan el duem a sobre. La naturalesa digital dels seus jocs fa que no haguem de carregar coses addicionals si volem gaudir de més d’un joc (o no volem decidir abans de sortir a què jugarem). En la seva darrera versió incorpora una pantalla de 4” de moltíssima qualitat i la seva durada de bateria és molt bona. A nivell de connectivitat no té res a envejar a cap altra proposta ja que incorpora WiFi (navegar, xarxes socials, etc) i Bluetooth (auriculars sense fils). Una cosa que pot sobtar a més d’un és que el seu catàleg de jocs és el més ampli amb diferència de qualsevol de les alternatives portàtils, ja que tots els jocs d’iPhone funcionen igual a l’iPod Touch. Des de fa ja un temps a la botiga d’Apple, l’App Store, trobem tant jocs casuals (trencaclosques, familiars, etc) com jocs típics de videoconsoles (plataformes, de trets, hack&slash, aventures, esportius, de conducció, etc) amb uns valors de producció molt elevats, a l’alçada de qualsevol altra plataforma.

Flick Tennis College Wars Potser el punt negatiu, sempre parlant en comparació amb altres videoconsoles portàtils, és el preu, ja que és sensiblement superior als de la competència, però s’ha de tenir en compte que tota aquesta miniaturització té un cost. A més compta amb la contrapartida del preu dels seus videojocs, generalment molt més econòmics que els tradicionals, per el que si ets algú que juga sovint amb la videoconsola portàtil el preu dels videojocs compensarà en no gaire temps el preu del dispositiu.

Dead Space I queda el que sempre apareix com a detall a tenir en compte: la interfície tàctil. Aquest punt donaria per a un debat molt extens, ja que ni és bo ni és dolent. A mi personalment, i és una opinió molt personal, no m’acaba de convèncer en els shooters on el tempo i l’habilitat són importants però en canvi m’encanta en aventures i plataformes, tot i que sempre, en el fons, depèn de qui implementa el control a cada videojoc. Sense anar més lluny un dels meus jocs favorits de sempre a iOS és el Dead Space, que és un shooter, i que gaudeix d’un control tàctil excepcional tant en la concepció com en la implementació.

N.O.V.A. 3 Crec que l’iPod Touch és una opció a tenir molt en compte a l’hora de prendre la decisió de quina videoconsola portàtil volem comprar. Ja serà després cosa de cadascú escollir quina és la que més li convé, i segurament cada un de vosaltres tindrà una llista diferent de preferències i de pros i contres que us farà decantar per una o altra opció, però que és una opció vàlida per dret propi em sembla fora de tot dubte.

stats