Blogs 07/11/2012

iCloud als videojocs, assignatura pendent

2 min

Una de les novetats d’iOS 5 va ser iCloud, una plataforma al núvol propietària d’Apple que permet guardar informació, fins a 5GB de forma gratuïta, relacionada amb els nostres dispositius iOS. A iCloud podem guardar, per una banda, les còpies de seguretat dels nostres aparells, i per l’altra les nostres fotografies, els documents amb els que treballem i en general qualsevol fitxer que vulguem compartir de forma automàtica entre els nostres dispositius. Algunes aplicacions, principalment les d’Apple, en fan un bon ús i implementen mecanismes d’accés i compartició amb aquest núvol que fan que treballar amb més d’un aparell sigui molt còmode per l’usuari. Un altre ús molt encertat és mantenir el punt de llibre en documents i llibres electrònics, de forma que quan canviem de dispositiu continuem on ho havíem deixat anteriorment.

Però hi ha una situació que sembla de calaix on aquesta tecnologia aportaria molts beneficis als usuaris i que s’està donant poc: guardar les partides dels videojocs de forma compartida entre els diferents terminals. Des de fa ja un temps la majoria de videojocs que apareixen per a iOS ho fan de forma universal, és a dir, el mateix joc el pots gaudir a un iPhone o iPod Touch, i a un iPad. Amb l’aparició de l’iPad mini aquest ventall de dispositius s’ha ampliat, amb l’agreujant que l’iPad mini, el nouvingut, és segurament l’aparell més ben dissenyat per a gaudir de videojocs d’iOS per les seves mesures i pes. Així doncs el problema que ens sorgeix és que, un cop començat a jugar un joc a un dispositiu, si volem jugar en qualsevol dels altres hem de començar la partida de zero. Això, que és un problema endèmic i no pas d’iOS, quan no té solució s’assumeix i ja està, però quan existeix la possibilitat d’evitar-ho i no es fa és quan emprenya a l’usuari.

Amb la introducció d’iCloud la solució és ben simple: sincronitzar al núvol la partida guardada i recuperar-la des de qualsevol dels nostres dispositius quan executem el joc. Alguns jocs, com per exemple Infinity Blade II, ho implementen de forma excel·lent. I cada cop són més els que es van incorporant a la llista. Però un any després de l’aparició del servei, com pot ser que no el facin servir tots els jocs de forma automàtica? Costa d’entendre que encara sigui una decisió de disseny si fer-ho servir o no.

Una de les possibles respostes que s’ha donat a aquest enigma és la dificultat de fer servir iCloud als desenvolupaments. No tinc dades ni coneixement de primera mà per a poder analitzar aquesta qüestió però espero que, si realment era així amb iOS 5, la situació hagi millorat amb iOS 6. En una situació com l’actual en què es pot jugar al mateix joc a l’iPhone, l’iPad mini i l’iPad (per no afegir l’iPod Touch) no fa gaire sentit que haguem de jugar un mateix joc de principi a fi al mateix dispositiu tenint una eina com iCloud disponible.

stats