Blogs 15/02/2016

UP3, el monitor d'activitat més avançat de Jawbone

7 min
UP3, el monitor d'activitat més avançat de Jawbone

Tot i que l’arribada dels rellotges intel·ligents semblava que podia tocar de mort el sector dels monitors d’activitat, la realitat està essent molt diferent de moment. No sols no han acabat amb ells, sinó que gaudeixen d’una salut més forta que mai, amb cada cop més fabricants que comercialitzen productes d’aquest tipus i amb molta varietat, tant en preus com en funcionalitats, per escollir per part dels consumidors. Avui us parlem d’un dispositiu de Jawbone que s’emmarca dintre de la gamma de bandes d’activitat pel canell. L’hem estat provant durant un temps i tot seguit us deixem amb les nostres impressions.

La Jawbone UP3 és una banda d’activitat pensada per la gent que fa esport i que es preocupa de la seva salut. Dissenyada i pensada per ser duta sempre, no només quan es fa esport, és resistent a la pluja, la suor i les esquitxades d’aigua en situacions com rentar-se les mans (això sí, no és submergible). Com està pensada per ser lluïda sempre al canell, presenta un disseny atractiu i està disponible en vuit aspectes diferents perquè cada usuari pugui escollir la que millor li escaigui al seu estil. És lleugera i és molt agradable al tacte, cosa que la fa molt fàcil de portar i no genera cap incomoditat, essent còmoda fins i tot per dormir.

La connectivitat de l’UP3 amb el telèfon mòbil és mitjançant el Bluetooth Smart, la tecnologia que va fent connexions esporàdiques per sincronitzar dades i aconsegueix impactar molt poc en l’autonomia dels dispositius. De fet, tota la nostra interacció la farem amb l’aplicació mòbil, que és a on podrem consultar tota la informació, introduir l’alimentació i les activitats extres, i configurar els diferents paràmetres del sistema. Es tracta d’una app ben dissenyada i molt intuïtivaapp, que s’encarrega a més d’anar-nos preguntant sempre que creu que ens estem deixant d’informar alguna cosa important. En la seva versió inicial de firmware era l’usuari qui havia de dir a l’UP3 quan anàvem a dormir i quan ens llevàvem, però des d’una actualització de fa ja uns mesos és la mateixa banda la que detecta automàticament quan estem dormint i quan no (amb un grau d’encert realment sorprenent). Per tant, i des de l’aparició d’aquesta actualització, ja no hem d’interactuar directament amb l’UP3 per res.

El dispositiu, com dèiem, és resistent a la pluja, la suor i les esquitxades d’aigua en situacions com rentar-se les mans, sense arribar a ser submergible. Un punt que no ens agrada és el tancament que incorpora, que ens sembla poc segur i que ha provocat que, en algunes ocasions (tampoc és que sigui un maldecap continu), la banda hagi estat a punt de caure del nostre canell. Al seu interior porta un acceleròmetre que calcula amb exactitud les passes que donem, i et permet establir metes i veure el teu progrés. Es recomana fer un mínim de 10.000 passes al dia per gaudir d’un estil de vida saludable, i, amb aquest aparell, podràs comprovar si assoleixes o no aquest punt d’un cop d’ull. Un cop introduïdes les teves dades físiques, l’aplicació també calcula les calories que cremes amb cada activitat i el teu històric, i ho pot comparar amb les teves ingestes de menjar (si les afegeixes manualment).

Per poder fer un seguiment complet de la nostra activitat física, quan practiquem esports que difícilment pot detectar el monitor d’activitat (natació, peses, bicicleta estàtica, pilates, etc.) els podrem afegir molt fàcilment mitjançant l’app, amb una interfície de quatre passos, i quedaran enregistrats al sistema. Una interfície molt similar, i igual de simple, ens permet afegir tots els àpats que fem, i el sistema s’encarrega de calcular com impacten al nostre cos (calories, etc.).

L’aplicació permet comprovar el teu dia a dia i veure si assoleixes les fites que t’has marcat (o que es recomanen), sigui en activitat física o en hores i qualitat de son. També s’encarrega d’analitzar la informació, detectar carències, i mitjançant el seu entrenador personal, proposar-te canvis. Tan aviat et pot proposar que facis una passejada com que vagis a dormir a una hora determinada, i, si ho acceptes, encarregar-se d’avisar-te i recompensar-te si finalment ho fas.

En el que respecta al control del son, l’UP3 controla tant les hores de son com la profunditat del mateix en què et trobes en cada moment. El dispositiu detecta les estones en què estem desperts, les que estem en son lleuger, les que estem en fase REM i les que estem en son profund, i és molt recomanable observar aquests patrons i com canvien quan canvia alguna de les premisses habituals (canvi de llit, d’hora d’anar a dormir, etc.). És molt útil per poder veure coses que ja intuïes, com, per exemple, que dormim menys hores de les que hauríem de dormir, o coses que no, com que quan canvies de llit les estones de son profund són molt més breus del que acostumen a ser en les condicions habituals.

Una altra funcionalitat del dispositiu de Jawbone és la capacitat d’exercir de despertador silenciós, que et desperta amb suaus vibracions de la polsera en lloc de molestos sons (com fan els despertadors habituals). Encara que a priori no pugui semblar una gran diferència, un cop has provat aquest sistema es fa difícil tornar a despertar-se d’una altra manera. Aquest sistema et desperta d’una forma més suau i fa que el teu cos accepti més fàcilment abandonar el món dels somnis. I, encara que d’entrada faci por que aquest sistema no sigui prou efectiu, podem assegurar-vos que et desperta sense problemes, no ens hem quedat adormits ni una sola vegada.

Una capacitat que incorpora aquesta banda és l’alarma intel·ligent. Està comprovat científicament que, depenent del moment del cicle de son en què ens trobem, al nostre cos li és més o menys fàcil despertar-se. L'UP3 permet definir un marge de temps en el que ella s’encarrega de detectar quin és el moment de son més lleuger per activar l’alarma, facilitant molt el procés de despertar-se. Per exemple, si definim un valor de 15 minuts (el màxim és 30), el que farà el dispositiu és començar a comprovar el nostre cicle de son 15 minuts abans de l’hora programada a l’alarma. En qualsevol moment d’aquests 15 minuts previs, si detecta que estem en un moment propici per ser despertats, activarà l’alarma. Si s’arribés a l’hora programada a l’alarma, ens despertaria igualment, mai ens quedarem dormint més enllà de l’hora establerta. Aquest sistema és una d’aquelles coses que s’ha de provar per comprendre el seu potencial. Els primers cops costa entendre com pot ser que, llevant-te abans de l’hora inicialment pensada, et despertis molt millor del que esperaves. Escollir el moment adequat del cicle de son per activar l’alarma canvia completament com et trobes als matins de forma regular, i això repercuteix molt positivament en les primeres hores de cada dia.

La principal novetat d’aquesta UP3 dintre de la gamma UP de Jawbone és la capacitat per mesurar el nostre ritme cardíac. La banda s’encarrega, de forma automàtica, de monitorar les nostres pulsacions en els moments de repòs durant el dia (anomenada Freqüència Cardíaca Passiva) i mentre dormim (anomenada Freqüència Cardíaca en Repòs). Amb aquestes dades, l’aplicació mòbil ens presenta unes gràfiques d’evolució que aporten informació valuosa sobre la nostra tendència en salut cardiovascular. A més, sempre que vulguem, podrem mesurar les nostres pulsacions seleccionant l’opció corresponent al telèfon mòbil, i conèixer així el nostre ritme cardíac en un moment donat (per exemple, tot just terminar una activitat esportiva).

Un darrer servei interessant és l’alarma d’inactivitat. Aquesta alarma farà vibrar la polsera quan portem massa estona asseguts, per tal que ens aixequem i fem ni que sigui una petita passejada per estirar les cames. L’estona d’inactivitat a partir de la qual ha d’executar-se l’alarma és totalment personalitzable i la configurem nosaltres mateixos segons la nostra realitat.

Destacar finalment que l'UP3 incorpora una bateria interna que es carrega mitjançant un adaptador a USB que ve amb la mateixa polsera. Una càrrega dóna per una mica menys d’una setmana sencera d’ús, un marge de temps prou bo i que aconsegueix no generar una nova preocupació a les que ja patim diàriament amb aparells com el telèfon o la tauleta. A més, el temps de càrrega és molt ràpid, passant a estar carregada completament en un període d’un parell d’hores.

En definitiva, l’UP3 és una proposta molt recomanable pels que busquin un dispositiu que els ajudi a millorar la seva salut i la seva activitat esportiva, sigui intensa o no. La podeu trobar, per exemple, a Amazon, per un preu al voltant dels 150 € (el preu varia en funció del color que vulgueu).

A més, Jawbone posa a disposició dels desenvolupadors una API i un SDK https://jawbone.com/up/developer perquè qualsevol pugui connectar la seva aplicació als seus dispositius UP. Gràcies a aquest servei moltes de les principals aplicacions mòbils que ofereixen serveis d’entrenament personalitzat (Runkeeper, MyFitnessPal, MapMyFitness i moltes altres) són totalment compatibles amb aquests monitors d’activitat. Podeu veure la llista aquí https://jawbone.com/up

stats