Blogs 30/07/2014

Robots quotidians: el Roomba

3 min

El món plantejat per la ciència-ficció en què el nostre dia a dia estava rodejat de robots amb forma humanoide queda encara molt lluny, si és que mai arriba a existir tal com l’han descrit. Però a poc a poc els robots van entrant en la nostra vida quasi sense que ens adonem, i avui en dia ja estem rodejats de molts d’aquests aparells. Han arribat de forma tan gradual, silenciosos, que gairebé ni ens n’hem adonat, però els robots ja són aquí i han vingut per quedar-se.

Al món empresarial ja fa molts anys que els robots són omnipresents. La seva utilitat en cadenes de muntatge on cal fer feines molt repetitives, o en entorns molt agressius per l’ésser humà, o fins i tot en tasques d’altíssima precisió, és indiscutible. La indústria fa molt temps que es beneficia de les seves virtuts. Però al dia a dia de les persones aquests dispositius estan menys integrats, i no ha estat fins als darrers anys que han assolit un cert èxit i implantació.

El cas potser més paradigmàtic, i que més gent coneixerà, és el del Roomba. Aquest robot aspirador amb forma d’OVNI va irrompre al mercat el 2002 amb una proposta tan reeixida que ha creat un segment de mercat nou, amb unes vendes totals de més de 10 milions d’unitats. Degut a aquest èxit altres marques van desenvolupar també els seus propis robots aspiradors que s’inspiren, i molt, en el Roomba, que tot i no ser el primer aparell del seu tipus sí que va ser el primer a tenir un recorregut comercial destacable.

El darrer model de la sèrie és el Roomba 880, una evolució dels models anteriors que refina tot el procediment d’aspiració per a fer-lo més eficient. Personalment conec Roomba des del seu model 550, ja fa uns anys, i tot i que sempre han funcionat de manera sensacional, es nota que aquest 880 és el resultat d’aquests anys d’evolució. Tant el sistema d’aspiració com el de filtratge presenten novetats importants que en milloren la seva capacitat d’actuació, i el mecanisme per a netejar el robot també ha estat refinat, de forma que ara és més fàcil i còmode netejar-lo (tant el dipòsit de brutícia com per dins del mateix aparell).

Perquè sí, tot i ser un robot, s’ha de netejar, i és en aquell moment on ets plenament conscient de la quantitat de brutícia que ha netejat (i que per tant hi havia a terra tot i no semblar-ho). En definitiva, una versió prou millorada d’un producte ja de per si excel·lent, que val molt la pena. Aspirar el terra és una de les tasques de la llar més enutjosa per a molts, i aquest Roomba 880 aconsegueix estalviar-te-la completament.

Per a facilitar encara més la tasca, aquest robot aspirador incorpora dos petits “fars” que, mitjançant infrarojos, actuen de parets virtuals. Aquests aparells són tot un clàssic als models (tant antics com actuals) de Roomba, i són de molta utilitat, ja que ens permeten segmentar espais oberts sense necessitat de posar barreres físiques (o tancar portes que potser no volem deixar tancades). També disposem d’un comandament a distància per controlar el robot, i fins i tot per a programar-lo, ja que una de les grans virtuts del robot és la capacitat de programar-lo perquè netegi la llar quan no hi som, a l’hora que més ens convingui. A més, un cop acabada la seva tasca, si la seva base de càrrega està dintre del perímetre de l’espai a netejar, el Roomba la buscarà i s’hi encaixarà automàticament, de forma que el trobem un altre cop amb les bateries carregades quan arribem a casa.

Vaig conèixer Roomba mitjançant un amic i és d’aquells pocs aparells que, un cop el coneixes i l’incorpores a la teva vida, costa imaginar-te-la sense ell. Com els rentavaixelles o les rentadores, es tracta d’un aparell que t’estalvia completament una de les tasques de la llar i que, a més, la fa millor que tu. Es pot viure sense el Roomba? Sí. I sense rentadora. Però un cop l’has tingut, tornar al passat es fa molt difícil, i això crec que és un mèrit molt destacable del producte i del qual pocs aparells en poden presumir.

stats