Blogs 21/11/2015

Netatmo Welcome, una càmera que reconeix cares enfocada a la privacitat

5 min

El món de les càmeres domèstiques connectades a la xarxa, dintre del moviment IoT (Internet de les coses per les seves sigles en anglès), és un dels què ha fet un salt substancial els darrers mesos dintre del món tecnològic. No deixem de veure propostes amb certes característiques comunes, però també, per sort, amb certes peculiaritats i apostes diferents que atorguen varietat al públic consumidor, cosa que permet a cadascú trobar la que millor s’adapti a les seves necessitats i preferències. Avui us parlem del model Welcome, de l’empresa Netatmo, que vam poder conèixer al darrer Mobile World Congress i que hem pogut provar en primera persona.

La Welcome presenta dues característiques que la diferencien de la resta de càmeres que hem vist i provat. Per una banda, reconeix les cares de les persones (i ho fa bé), i per una altra, emmagatzema els vídeos en una targeta de memòria que s’introdueix al mateix aparell en lloc d’enviar-ho al núvol. A la caixa del producte, fins i tot, ja trobem una targeta de 8 GB per poder començar a utilitzar el dispositiu des del primer moment.

Començarem per l’aspecte estètic del Welcome, ja que aquest tipus de càmeres estan pensades per ser visibles a diferents llocs de les nostres llars, i és per tant important que estèticament siguin agradables i adequades al seu entorn. La Welcome és una càmera que no sembla una càmera, i amb això ja té molt a favor seu. Presenta una forma cilíndrica, no excessivament gran, i queda bé sobre de qualsevol moble. Es nota que han posat èmfasi en aconseguir un disseny que la faci assemblar-se més a un objecte decoratiu d’una llar que no pas a una càmera de vigilància. Segurament per això, Netatmo ha dissenyat el dispositiu de forma que no es pot penjar a parets ni sostres, ha de romandre sobre una superfície plana.

La càmera és de definició HD, té un angle de visió de 130º i té visió diürna i nocturna. Es connecta a la xarxa de casa nostra ja sigui via WiFi o via Ethernet, ja que incorpora un port de xarxa local just al costat de la ranura per la targeta de memòria i del cable d’alimentació (ha d’estar sempre endollada, no té bateria interna). Ens relacionarem amb ella mitjançant una aplicació mòbil gratuïta (disponible per sistemes iOS i Android) o mitjançant el navegador web d’un ordinador. Les diferents notificacions les rebrem, per tant, al nostre telèfon mòbil directament.

Com dèiem, la Welcome no enregistra els vídeos al núvol, sinó que els guarda de forma local. El que sí que puja als seus servidors en línia és una captura, una foto, del vídeo en qüestió, perquè des del nostre telèfon puguem veure una instantània del vídeo enregistrat, i poder així decidir si el volem veure sencer. A més de veure’l, si ho desitgem, també el podrem descarregar al telèfon i deixar-lo emmagatzemat al dispositiu. També podem decidir connectar en qualsevol moment amb la Welcome i veure, en temps quasi real, el què està passant en aquell moment davant de l’aparell. Diem en temps quasi real perquè, per les nostres proves, hem pogut comprovar com tant els vídeos com les notificacions arriben amb un decalatge d’uns 10 segons, segon amunt segon avall. S’ha de tenir en compte, però, que cada decisió comporta unes conseqüències, i que el fet que aquesta càmera no enregistri els vídeos al núvol fa que, a banda de protegir molt bé la nostra privacitat, com a càmera de seguretat pura no sigui segurament la millor opció. Si algú entra a casa, identifica que aquest aparell és una càmera i la desconnecta (i se l’emporta, per exemple), els vídeos desapareixeran amb ella i a més deixarà d’enregistrar immediatament, ja que no disposa de bateria interna. A nosaltres ens sembla que la Welcome no està orientada a ser una càmera de seguretat antirobatoris (tot i que òbviament pot fer-ho amb certs condicionants) sinó més aviat a ser una càmera d’informació de la llar, i d’aquí que es preocupi per la nostra privacitat per davant de la infal·libilitat davant robatoris.

L’altre factor diferenciador d’aquesta càmera és que reconeix cares, i ho fa molt bé. Cada cop que vegi una persona que no té identificada del tot (al començament això passarà amb tothom), ens preguntarà qui és aquesta persona, i li podrem posar nom (o deixar-la com a desconeguda). Els primers dies, persones que ja ha reconegut poden seguir donant resultats de desconegut, però tenim l’opció d’informar el sistema que aquella cara que ha entès com a desconeguda en realitat pertany a un dels perfils que ja té creats, i farà servir aquesta nova imatge per refinar i polir el perfil d’aquell usuari, de forma que, després d’uns quants cops, el perfil d’aquella persona serà tan afinat que ja no donarà més falsos negatius (ni positius). En general, després d’unes dues setmanes d’ús, els membres de la família ja els tindrà correctament catalogats. Si voleu escurçar aquest termini l’única cosa que heu de fer és provocar a propòsit deteccions (per exemple, passant per davant de la càmera cada dos per tres), i així el vostre perfil quedarà completat molt més ràpidament.

La identificació de perfils és molt útil perquè el sistema de notificacions és molt flexible, i ens permetrà definir comportaments en funció de qui és la persona detectada. Podem configurar que enregistri en vídeo a algunes persones i a d’altres no (per exemple, si no voleu que us enregistri a vosaltres però sí als vostres fills), si voleu que us notifiqui quan detecti a algunes persones en concret però per d’altres no (per exemple, de nou, amb l’arribada a casa dels fills), i de forma anàloga si la cara detectada és la d’una persona desconeguda. A més, com la Welcome s’integra amb IFTTT, el potencial del seu sistema de notificacions és molt gran. Avui en dia ja es poden trobar nombroses receptes IFTTT específicament creades per la Welcome i aporten una funcionalitat molt interessant al sistema.

En resum, una càmera molt interessant i que es diferencia una mica del què solen oferir aquest tipus de dispositius, prou similars entre ells en general. Ara mateix la podeu trobar a botigues com Amazon per menys de 200 € (s’ha de tenir en compte que un cop adquirit l’aparell no hi ha cap més cost ocult, cap subscripció ni servei similar addicional de pagament) i ens sembla un producte interessant de cara a les compres nadalenques, especialment adreçat a ser regalat a persones a qui els agradi les noves tecnologies i aquesta nova realitat de la internet de les coses.

Us deixem amb un vídeo promocional de la mateixa companyia on mostren el seu funcionament:

stats