Blogs 06/02/2012

Mass Effect i Matrix, paradigmes de la falsa trilogia

3 min

Ja queda poc per a que surti a la venda la tercera part d’un dels videojocs que, al meu parer, més han destacat aquesta generació: Mass Effect. El joc promet concloure una suposada trilogia planejada des de bon començament al voltant del Comandant Shepard, la nau Normandia i la seva tripulació en la seva lluita per a salvar la vida biològica de la galàxia, amenaçada per una ancestral raça d’essers biomecànics anomenats Segadors. Però... de debò es tracta d’una trilogia de veritat? És cert que és una sola història que ens ha estat narrada en tres entregues per a poder-la desgranar en la seva totalitat?

La saga Mass Effect guarda, sota el meu parer, un paral·lelisme molt gran amb la saga cinematogràfica Matrix, com a mínim en el que respecta a la seva estructura narrativa. Matrix, igual que Mass Effect, ens presentava una història autoconclusiva de molta qualitat que, malgrat les seves diferències, s’estructuraven de forma similar. Una història novedosa, de qualitat, que arrencava amb un plantejament inicial centrat en una persona anònima que de mica en mica es veia immersa en un conflicte global que constituïa el nus de la narració. Un cop plantejada la situació i els conflictes particulars de cadascuna de les dues histories l’acció entrava en una espiral ascendent fins a concloure amb un desenllaç clarament finalitzador que deixava tancada la historia de forma magistral, sempre segons la meva opinió, és clar.

Però a ambdues produccions els va succeir una cosa que potser els seus creadors no havien valorat gaire acuradament: un èxit espectacular de crítica i públic. I arribats a aquest punt la temptació de continuar l’obra va ser massa poderosa per a rebutjar-la.

El problema arriba quan, per a continuar la història, volen fer creure a tothom que el pla inicial ja contemplava una història única desenvolupada en tres parts. Això que, per una banda, és obvi que és fals si estudies amb atenció el guió tant de Mass Effect com de Matrix, obliga per l’altra a construir una historia forçada de continuïtat, sense plantejar-se una nova aventura autoconclusiva amb els mateixos personatges que exerceixi de seqüela a l’aventura original.

En ambdós casos això ha portat a tenir un capítol dos (Matrix Reloaded i Mass Effect 2) que no hi ha per on agafar des del punt de vista argumental. Ambdues històries no són més que el plantejament absurdament allargat del que arribarà al tercer capítol de la sèrie, independentment de la qualitat de la conclusió (ja conegut a Matrix, encara per descobrir a Mass Effect), i els obliga a reescriure en part la veritat absoluta del que va passar en l’anterior aventura per la necessitat d’introduir nous éssers i personatges que aportin frescor al producte. I és aquí on la teoria de la trilogia no s’aguanta per enlloc.

En definitiva, un cop vist l’èxit de la primera part van decidir fer-ne una segona, i algú va tenir la genial idea de dividir-ho en dues entregues allargant fins a l’infinit el plantejament i cobrant dos cops per una sola feina (parlo sempre a nivell argumental).

Amb això no critico Mass Effect 2 com a joc, que em sembla pel que fa a la mecànica una obra mestra, però sí que critico que ens vulguin fer combregar amb rodes de molí. Matrix i Mass Effect no van ser concebudes mai com una trilogia, és obvi. I un cop planejada la segona part la van decidir estirar com un xiclet per a fer més caixa, i això crec que s’ha de dir. A més es corre un risc i és que com que la segona part no és més que un plantejament de la tercera si la tercera resulta ser un fracàs argumental la segona es converteix, immediatament, en un altre fracàs. Això va passar amb Matrix Revolutions, on fins i tot es ridiculitza l’excel·lent plantejament de la primera pel·lícula, i espero i desitjo amb totes les meves forces que no succeeixi el mateix amb Mass Effect 3.

M’estimo massa aquest món fantàsticament creat per Bioware com per a acceptar silenciosament que el facin malbé. Tot i que si finalment es fan realitat els pitjors auguris sempre em quedarà fer com amb Matrix, una saga que, per a mi, consta d'un sol capítol.

Comenta-ho al fòrum

stats