Blogs 19/03/2013

Un MWC més mòbil que mai

6 min

Ha passat ja més d’una quinzena des que es va acabar el Mobile World Congress i avui us vull parlar de la meva experiència cobrint l’esdeveniment. Una cosa que segur que haureu escoltat a molts dels que vam ser-hi, i m’hi incloc, és que es camina molt i és molt cansat. És completament cert i arriba fins al punt que, quan ja tens l’experiència prèvia d’anys anteriors, et fa donar-hi voltes al cap abans de l’esdeveniment per a mirar de corregir en la mesura del possible aquest problema. Aquest any m’havia proposat alleugerir el meu equipatge al màxim amb l’objectiu de carregar a l’esquena el menor nombre possible de grams. El primer candidat obvi va ser l’ordinador i vaig decidir anar-hi amb el portàtil més lleuger possible. Em vaig decantar finalment per l’ordinador lleuger per excel·lència, el Macbook Air. I en l’afany de reduir pes com fos vaig prendre l’arriscada decisió de no carregar una càmera de fotos i fer servir un iPod Touch per a fer tant les fotos com els vídeos que heu anat veient als diferents articles que he signat a ARA VaDeJocs. Aquest text és la meva experiència amb aquests dos aparells durant els dies del congrés. No pretén ser una anàlisi de càmeres de fotos ni d’ordinadors portàtils, però sí de l’experiència d’utilitzar aquests dos aparells en una tasca concreta com la que ens ocupa.

Començarem per l’iPod Touch. Potser algú és pregunta perquè he escollit un iPod per a fer les fotografies si podia fer-les amb el telèfon, però un altre dels problemes greus que es pateix durant la fira és la durada (sempre escassa) de les bateries dels nostres mòbils (ja comentat anteriorment). Per tant, fer servir el telèfon per a fer fotografies i vídeos va quedar descartat des de bon començament, la bateria havia de guardar-la per a altres usos. La primera dada referent a l’iPod Touch és que estem davant de, amb quasi tota seguretat, la càmera de fotos i vídeo més lleugera i prima del mercat. El desafiament era comprovar si la qualitat que oferien les seves captures serien suficients per a publicar-les als articles, i la resposta ha estat un sí rotund. He quedat molt content del resultat i més si el comparo amb les seves dimensions (ideal per a portar-lo a la butxaca dels pantalons) i pes (pràcticament inapreciable). En certes situacions de poca llum o amb certes il·luminacions d’estands poc afortunades vaig patir una mica (potser amb una càmera compacta hagués passat igual) però el resultat general va ser molt satisfactori. A més un dels productes que vam conèixer durant aquest MWC és justament una lent externa ajustable per a iPhone i iPod de la que ben aviat us parlarem aquí que crec que resoldrà aquesta problemàtica.

L’altre aparell que em va acompanyar va ser, com he dit abans, un Macbook Air. Una característica de les sales de premsa d’esdeveniments com aquest és l’elevat nombre de Macbook Air que s’hi veuen, en una relació amb la resta d’ordinadors (siguin d’Apple o de qualsevol altra marca) totalment diferent del que es pot veure un dia qualsevol a un lloc qualsevol. Sembla que aquest ordinador sigui omnipresent. La veritat és que ara entenc molt millor aquesta situació ja que tot i que quan l’agafes amb les mans el seu pes es nota (no és com un mòbil o una tauleta petita), quan el poses a una bossa a l’esquena la veritat és que pràcticament desapareix. El seu pes està en el llindar de passar quasi desapercebut quan va ficat a la bossa i carregat a l’esquena. A més m’he endut dues grans sorpreses que m’han ajudat molt en el dia a dia. La primera és que en cap moment sents la necessitat de dur un ratolí a sobre: tant el sistema operatiu com el sistema d’interactuació amb els dits és molt eficient. L’altra gran sorpresa ha estat iMovie, el programa de creació i gestió de vídeos que ve incorporat de sèrie al sistema. Per a una persona poc avesada a l’edició de vídeos com jo l’he trobat molt fàcil i molt potent, m’ha ofert molt més del què necessitava i m’ha resultat molt fàcil treballar amb ell.

[pe2-gallery class="alignleft" ] [/pe2-gallery]

Com a resum he de dir que he quedat molt content de l’experiència i que per poc que pugui aquesta serà la meva elecció d’equipament per a futurs esdeveniments d’aquest tipus. Aquests dos dispositius m’han ofert tot el que necessitava amb escreix i el seu impacte en cansament de cames (és a dir, el seu pes) ha estat molt més que satisfactori. Tot un encert.

[pe2-gallery class="alignleft" ] [/pe2-gallery]

Però no vull acabar aquí l’article ja que, aprofitant que tenia a les mans el Macbook Air, he fet una ullada a com està actualment el mercat dels videojocs a la plataforma d’Apple. Els temps estan canviant i, tot i que segueix molt lluny del món dels videojocs per a Windows, la quantitat i qualitat de propostes per a Mac ha augmentat considerablement els darrers anys. Actualment, a més dels videojocs per a Mac distribuïts de la forma tradicional, ens trobem amb tres noves plataformes que estan acostant jocs de gran qualitat a aquests sistema operatiu. Per una banda trobem la Mac App Store, un equivalent de l’exitosa App Store d’iOS que està farcida de jocs que són versions dels d’iPhone i iPad. Com sabeu els que ens seguiu, el mercat de videojocs per a iOS és extens i de molta qualitat, i d’això se’n beneficia aquesta Mac App Store.

[pe2-gallery class="alignleft" ] [/pe2-gallery]

Però si hi ha dues plataformes que estan fent arribar productes AAA a Mac aquestes són Steam i Origin. Steam ja ofereix una bona quantitat de jocs (tot i que no tots ni de bon tros), alguns dels quals són primeres espases, i el mateix podem dir d’Origin, que comença a publicar alguns dels seus títols de més èxit als ordinadors d’Apple. Com he dit encara queda lluny del món Windows però s’ha de dir que està evolucionant molt i que el suport d’aquestes plataformes són noticies immillorables per als usuaris de Mac.

[pe2-gallery class="alignleft" ] [/pe2-gallery]

Finalment no podem oblidar Boot Camp, l’assistent per a executar Windows a un Mac, on cada cop trobem més jocs especialment optimitzats per a poder-se executar en aquesta arquitectura amb totes les garanties. Definitivament el món dels videojocs a Mac va per bon camí, tant debò segueixi així. La competència, igual que passa amb mòbils i videoconsoles, sempre és bona per als consumidors.

stats