Blogs 21/04/2015

Jawbone UP Move i UP24, monitors d'activitat per totes les butxaques

8 min

Els monitors d’activitat gestionats a través del telèfon mòbil semblen haver perdut una mica de sex appeal amb l’arribada, lenta però constant, dels rellotges intel·ligents. La novetat sempre eclipsa als dispositius ja existents, és normal, però en aquest cas, donades les prestacions d’uns i altres, creiem que les polseres de control d’activitat, tant en el seu vessant de salut com en l’esportiu, no tan sols no desapareixeran absorbides pels nous smartwatches sinó que es consolidaran encara més.

Els motius per pensar això són varis, però es poden resumir en què, de cara al mercat, són complementaris. Qui busqui una de les dues coses no veurà en el dispositiu rival gaires motius per canviar la seva decisió. Es mouen en gammes de preus diferents, les durades de bateries són radicalment desiguals i, per acabar, uns són altament especialitzats i en canvi els altres ofereixen un espectre de possibilitats molt més ampli.

Avui us parlem de dos dispositius de Jawbone que s’emmarquen dintre de la gamma de monitors d’activitat. Un és una banda, la UP24, i l’altre un monitor més senzill i petit que permet dur-lo a qualsevol butxaca, l’UP Move. Elsdos són totalment compatibles amb iOS i Android. Hem estat provant tots dos i tot seguit us deixem amb les nostres impressions.

UP Move Preu: a partir de 48€ a Amazon.

UP Move és un dispositiu de la mida d’una moneda gran, i del gruix d’un telèfon mòbil fi, pensat per dur-lo a sobre de forma discreta sigui amb la pinça que incorpora o a qualsevol butxaca del cos. També té disponible una polsera per fer-lo servir a tall de rellotge, especialment útil a les nits a l’hora de dormir. A diferència de la gran majoria de dispositius d’aquest tipus l’UP Move no incorpora bateria interna, sinó que funciona amb una pila de les anomenades de rellotge. Aquesta pila dóna autonomia per uns quatre mesos, cosa que no està gens malament, acostumats com estem a telèfons que no aguanten ni dos dies d’ús continuat.

La superfície del dispositiu és una pantalla amb indicadors LED que ens informen de l’estat en què ens trobem (diürn o nocturn), i del grau de progrés de la nostra fita actual. També ens pot informar de l’hora que és gràcies als seus indicadors lluminosos.

La connectivitat de l’UP Move amb el telèfon mòbil és mitjançant el Bluetooth Smart, la tecnologia que va fent connexions esporàdiques per sincronitzar dades i aconsegueix impactar molt poc en l’autonomia dels dispositius. Nosaltres podem dir que no hem notat cap diferència significativa entre dur ara el Bluetooth activat i abans quan no el dúiem. De fet, pràcticament tota la nostra interacció la farem amb l’aplicació mòbil, que és a on podrem consultar tota la informació, introduir l’alimentació i les activitats extres, i configurar els diferents paràmetres del sistema. Es tracta d’una app ben dissenyada i molt intuïtiva, que s’encarrega a més d’anar-nos preguntant sempre que creu que ens estem deixant d’informar alguna cosa important.

El dispositiu és resistent a la pluja, la suor i les esquitxades d’aigua en situacions com rentar-se les mans, sense arribar a ser submergible. Porta un acceleròmetre que calcula amb exactitud les passes que donem, i et permet establir metes i veure el teu progrés. Es recomana fer un mínim de 10.000 passes al dia per gaudir d’un estil de vida saludable, i amb aquest aparell podràs comprovar si assoleixes o no aquest punt. Un cop introduïdes les teves dades físiques l’aplicació també calcula les calories que cremes amb cada activitat i el teu històric, i ho pot comparar amb les teves ingestes de menjar (si les afegeixes manualment).

Per poder fer un seguiment complet de la nostra activitat física, quan fem esports que difícilment pot detectar el monitor d’activitat (natació, peses, bicicleta estàtica, pilates, etc.) els podrem afegir molt fàcilment mitjançant una interfície de quatre passos i quedaran enregistrats al sistema. Una interfície molt similar, i igual de simple, ens permet afegir tots els àpats que fem i el sistema s’encarrega de calcular com impacten al nostre cos (calories, etc.).

L’aplicació permet comprovar el teu dia a dia i veure si assoleixes les fites que t’has marcat (o que es recomanen), sigui en activitat física o en hores i qualitat de son. També s’encarrega d’analitzar la informació, detectar carències, i mitjançant el seu entrenador personal, proposar-te canvis. Tan aviat et pot proposar que facis una passejada com que vagis a dormir a una hora determinada, i, si ho acceptes, encarregar-se d’avisar-te i recompensar-te si finalment ho fas.

En el que respecta al control del son, l’UP Move controla tant les hores de son com la profunditat del mateix en què et trobes en cada moment. El dispositiu detecta les estones en què estem encara desperts, les que estem en son lleuger i les que estem en son profund, i és molt recomanable observar aquests patrons i com canvien quan canvia alguna de les premisses habituals (canvi de llit, o d’hora d’anar a dormir, etc.). Molt útil per poder veure coses que ja intuïes, com, per exemple, que dormim menys hores de les que hauríem de dormir, o coses que no, com que quan canvies de llit les estones de son profund són molt més breus del que acostumen a ser en les condicions habituals.

En definitiva, un monitor d’activitat senzill però potent i que, per un preu molt ajustat, ofereix als seus usuaris unes capacitats molt interessants tant des de la vessant de la salut com de l’activitat física.

UP24 Preu: a partir de 114€ a Amazon.

La UP24 és una banda d’activitat pensada per la gent que fa esport i que es preocupa de la seva salut. Dissenyada i pensada per ser duta sempre, no només quan es fa esport, és resistent a la pluja, la suor i les esquitxades d’aigua en situacions com rentar-se les mans (això sí, no és submergible). Com està pensada per ser lluïda sempre al canell, presenta un disseny atractiu i està disponible en cinc colors diferents perquè cada usuari pugui escollir la que millor li escaigui al seu estil de vestir. És lleugera i és molt agradable al tacte, cosa que la fa molt fàcil de portar i no genera cap incomoditat, essent còmoda fins i tot per dormir. Està disponible en tres mides, perquè s’adapti al canell de totes les persones, i a la mateixa web de Jawbone hi ha una senzilla guia perquè qualsevol persona pugui esbrinar fàcilment quina de les tres mides és la que li escau al seu canell.

Aquest dispositiu de Jawbone ofereix els mateixos serveis i capacitats que la UP Move més una sèrie de característiques que la fan més interessant. A més de, com ja hem comentat més amunt, monitorar la teva activitat (esportiva i no esportiva), monitorar el teu son, registrar la teva alimentació i proporcionar-te un entrenador personal que et motiva a millorar, aquesta UP24 incorpora els següents serveis nous.

El primer, la capacitat d’exercir de despertador silenciós, que et desperta amb suaus vibracions de la polsera en lloc de molestos sons com fan els despertadors habituals. Encara que a priori no pugui semblar una gran diferència, un cop has provat aquest sistema es fa difícil tornar a despertar-se d’una altra manera. Aquest sistema et desperta d’una forma més suau i fa que el teu cos accepti més fàcilment abandonar el món dels somnis. I, encara que d’entrada faci por que aquest sistema no sigui prou efectiu, podem assegurar-vos que et desperta sense problemes, no ens hem quedat adormits ni una sola vegada.

Una altra capacitat que incorpora aquesta banda és l’alarma intel·ligent. Està comprovat científicament que, depenent del moment del cicle de son en què ens trobem, al nostre cos li és més o menys fàcil despertar-se. La UP24 permet definir un marge de temps en el que ella s’encarrega de detectar quin és el moment de son més lleuger per activar l’alarma, facilitant molt el procés de despertar-se. Per exemple, si definim un valor de 15 minuts (el màxim és 30), el que farà el dispositiu és començar a comprovar el nostre cicle de son 15 minuts abans de l’hora programada a l’alarma. En qualsevol moment d’aquests 15 minuts previs, si detecta que estem en un moment propici per ser despertats, activarà l’alarma. Si s’arribés a l’hora programada a l’alarma ens despertaria igualment, mai ens quedarem dormint més enllà de l’hora establerta. Aquest sistema és una d’aquelles coses que s’ha de provar per comprendre el seu potencial. Els primers cops costa entendre com pot ser que, llevant-te abans de l’hora inicialment pensada, et despertis molt millor del que esperaves. Escollir el moment adequat del cicle de son per activar l’alarma canvia completament com et trobes als matins de forma regular, i això repercuteix molt positivament en les primeres hores de cada dia.

Un darrer servei interessant és l’alarma d’inactivitat. Aquesta alarma farà vibrar la polsera quan portem massa estona asseguts, per tal que ens aixequem i fem ni que sigui una petita passejada per estirar les cames. L’estona d’inactivitat a partir de la qual ha d’executar-se l’alarma és totalment personalitzable i la configurem nosaltres mateixos segons la nostra realitat.

L’aplicació mòbil per gestionar l’aparell és la mateixa que per l’UP Move, l’única diferència és que algunes de les característiques només apareixen quan es gestiona una UP24.

Destacar finalment que la UP24, a diferència de la UP Move, incorpora una bateria interna que es carrega mitjançant un adaptador a USB que ve amb la mateixa polsera. Una càrrega dóna per una setmana sencera d’ús, un marge de temps prou bo i que aconsegueix no generar una nova preocupació a les que ja patim diàriament amb aparells com el telèfon o la tauleta.

En definitiva, tant l’UP Move com la UP24 són dues alternatives molt recomanables pels que busquin dispositius que els ajudin a millorar la seva salut i la seva activitat esportiva, sigui intensa o no. L’UP Move el recomanem per aquelles persones que busquin un monitor senzill, ajustat de preu però amb característiques més que interessants, i l’UP24 el recomanem per aquelles persones que ja saben el que volen i busquen extreure molt més partit d’un aparell d’aquest tipus.

A més, Jawbone posa a disposició dels desenvolupadors una API i un SDK perquè qualsevol pugui connectar la seva aplicació als seus dispositius UP. Gràcies a aquest servei moltes de les principals aplicacions mòbils que ofereixen serveis d’entrenament personalitzat (Runkeeper, MyFitnessPal, MapMyFitness i moltes altres) són totalment compatibles amb aquests monitors d’activitat. Podeu veure la llista aquí.

stats