Blogs 21/03/2013

Ingress, el primer gran videojoc de realitat augmentada

4 min

La realitat augmentada és un concepte d’interactuació amb l’usuari que s’ha estès mediàticament amb la gran expansió dels telèfons intel·ligents. Aquests aparells han rebut variades propostes d’ús d’aquesta tecnologia sovint adreçades a oferir a l’usuari informació del que pot trobar al seu voltant. Podem trobar, per exemple, aplicacions amb informació turística de monuments i llocs a visitar, que mitjançant el GPS, la càmera i el giroscopi del dispositiu ens sobreimpressionen a la pantalla informació rellevant del que estem veient, en imatge real, a la pantalla. També hem vist aplicacions dirigides a descobrir establiments al nostre voltant, de forma que movent el telèfon al lloc on ens trobem podem veure on hi ha restaurants, cinemes o qualsevol altre negoci donat d’alta al servei del qual s’alimenta aquesta aplicació. Això ens permet sortir al carrer sense haver-nos de preocupar, abans de fer-ho, de buscar restaurant o aparcament, per posar dos exemples, ja que un cop al nostre destí només mirant al voltant els veurem aparèixer com per art de màgia. Però un camp que sempre ha semblat ideal per a l’aplicació d’aquesta tecnologia no ha acabat d’oferir propostes realment interessants que ens recordin al què hem vist a multitud de pel·lícules i novel·les de ciència ficció: els videojocs.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Google sembla haver-se adonat d’això i ja té en fase final de proves Ingress, el primer gran joc multijugador massiu en línia de realitat augmentada. Aquest videojoc ja està disponible a Google Play però per a poder-hi jugar es necessita, de moment, una invitació que es pot demanar des de la mateixa web del videojoc, seguint el model de desplegament que la companyia de Mountain View va establir amb altres productes seus com GMail. Un cop estiguin satisfets amb la qualitat del joc l’obriran a tots els participants que es vulguin adherir a l’experiència.

Ingress és un joc que es basa en els desplaçaments físics dels seus jugadors, i que els segrega en dues faccions enfrontades que afronten la realitat de manera contraposada i lluiten per imposar la seva visió del món. A grans trets el que els jugadors han de fer és escollir un bàndol i navegar pel món real mirant de trobar punts específics on aconseguir una energia que permet al jugador, i per extensió al seu bàndol, assegurar punts especials anomenats Portals. Aquests portals existeixen a llocs que tenen destacada importància social per a la població. Mitjançant xarxes establertes entre aquests punts energètics es controla l’energia mental dels humans que queden al seu interior. El bàndol dels Il·luminats defensa que aquesta energia s’ha d’utilitzar per ajudar a l’arribada dels Shapers, uns éssers que il·luminaran la humanitat com mai abans, mentre que la Resistència creu que s’ha d’aturar com sigui aquesta arribada i veu els Shapers com un invasor agressiu.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Un cop instal·lada al nostre dispositiu Android (de moment només existeix per a aquesta plataforma) navegarem pel món real buscant aquestes fonts espontànies de la nova energia i amb ella conquistarem per al nostre bàndol els màxims portals possibles, que solen ser llocs a l’aire lliure com monuments, biblioteques o altres edificis notables. Com més jugadors d’una facció passin per un mateix portal més fàcil serà retenir-lo per al seu bàndol. Aquests portals, com és lògic, es poden atacar, si pertanyen a l’enemic, o reforçar, si pertanyen al nostre bàndol. A més hi ha un cert nombre d’objectes existents al joc que ens permeten algunes habilitats especials. La interfície del joc és molt espectacular i l’experiència d’ús és realment sorprenent. Estem davant un joc que entra pels ulls i que treu al carrer els jugadors gràcies a una proposta interessant i engrescadora.

Però Ingress, segons alguns, no és només un joc. Gràcies a Ingress, Google està captant valuosa informació dels desplaçaments a peu de la gent, com per exemple els temps de recorregut entre dos punts i la ruta escollida per a aquest desplaçament. A més la visita de llocs d’importància pública, com poden ser museus o biblioteques, són accions cabdals al joc, de forma que els seus usuaris tendiran a establir rutes que tinguin com a destí aquests equipaments. I per a què vol Google aquesta informació? Doncs, per exemple, per a fer l’equivalent al seu navegador GPS per cotxes però per a vianants. Calcular les millors rutes, definir els temps dels recorreguts mostrats i identificar edificis interessants com a destí o punt dels recorreguts són exemples del que es pot fer amb la informació que Ingress recollirà, de forma gratuïta, per a Google. Una forma enginyosa, i barata, d’obtenir una quantitat ingent de dades verídiques i útils per als seus serveis. Està per veure’s per a què servirà finalment aquesta informació però molt ens estranyaria no veure algun servei, existent o nou, aprofitar aquesta nova font de dades.

stats