Corrent en sales fosques

Raül Arribas

Ingress, el primer gran videojoc de realitat augmentada

capcalera.jpg Zoom

capcalera.jpg

La realitat augmentada és un concepte d’interactuació amb l’usuari que s’ha estès mediàticament amb la gran expansió dels telèfons intel·ligents. Aquests aparells han rebut variades propostes d’ús d’aquesta tecnologia sovint adreçades a oferir a l’usuari informació del que pot trobar al seu voltant. Podem trobar, per exemple, aplicacions amb informació turística de monuments i llocs a visitar, que mitjançant el GPS, la càmera i el giroscopi del dispositiu ens sobreimpressionen a la pantalla informació rellevant del que estem veient, en imatge real, a la pantalla. També hem vist aplicacions dirigides a descobrir establiments al nostre voltant, de forma que movent el telèfon al lloc on ens trobem podem veure on hi ha restaurants, cinemes o qualsevol altre negoci donat d’alta al servei del qual s’alimenta aquesta aplicació. Això ens permet sortir al carrer sense haver-nos de preocupar, abans de fer-ho, de buscar restaurant o aparcament, per posar dos exemples, ja que un cop al nostre destí només mirant al voltant els veurem aparèixer com per art de màgia. Però un camp que sempre ha semblat ideal per a l’aplicació d’aquesta tecnologia no ha acabat d’oferir propostes realment interessants que ens recordin al què hem vist a multitud de pel·lícules i novel·les de ciència ficció: els videojocs.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

unnamed (2).jpg Zoom

unnamed (2).jpg

unnamed (3).jpg Zoom

unnamed (3).jpg

unnamed (4).jpg Zoom

unnamed (4).jpg

[/pe2-gallery]

Google sembla haver-se adonat d’això i ja té en fase final de proves Ingress, el primer gran joc multijugador massiu en línia de realitat augmentada. Aquest videojoc ja està disponible a Google Play però per a poder-hi jugar es necessita, de moment, una invitació que es pot demanar des de la mateixa web del videojoc, seguint el model de desplegament que la companyia de Mountain View va establir amb altres productes seus com GMail. Un cop estiguin satisfets amb la qualitat del joc l’obriran a tots els participants que es vulguin adherir a l’experiència.

banner.jpg Zoom

banner.jpg

Ingress és un joc que es basa en els desplaçaments físics dels seus jugadors, i que els segrega en dues faccions enfrontades que afronten la realitat de manera contraposada i lluiten per imposar la seva visió del món. A grans trets el que els jugadors han de fer és escollir un bàndol i navegar pel món real mirant de trobar punts específics on aconseguir una energia que permet al jugador, i per extensió al seu bàndol, assegurar punts especials anomenats Portals. Aquests portals existeixen a llocs que tenen destacada importància social per a la població. Mitjançant xarxes establertes entre aquests punts energètics es controla l’energia mental dels humans que queden al seu interior. El bàndol dels Il·luminats defensa que aquesta energia s’ha d’utilitzar per ajudar a l’arribada dels Shapers, uns éssers que il·luminaran la humanitat com mai abans, mentre que la Resistència creu que s’ha d’aturar com sigui aquesta arribada i veu els Shapers com un invasor agressiu.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

unnamed (5).jpg Zoom

unnamed (5).jpg

unnamed (6).jpg Zoom

unnamed (6).jpg

unnamed.jpg Zoom

unnamed.jpg

[/pe2-gallery]

Un cop instal·lada al nostre dispositiu Android (de moment només existeix per a aquesta plataforma) navegarem pel món real buscant aquestes fonts espontànies de la nova energia i amb ella conquistarem per al nostre bàndol els màxims portals possibles, que solen ser llocs a l’aire lliure com monuments, biblioteques o altres edificis notables. Com més jugadors d’una facció passin per un mateix portal més fàcil serà retenir-lo per al seu bàndol. Aquests portals, com és lògic, es poden atacar, si pertanyen a l’enemic, o reforçar, si pertanyen al nostre bàndol. A més hi ha un cert nombre d’objectes existents al joc que ens permeten algunes habilitats especials. La interfície del joc és molt espectacular i l’experiència d’ús és realment sorprenent. Estem davant un joc que entra pels ulls i que treu al carrer els jugadors gràcies a una proposta interessant i engrescadora.